Web Analytics

Zi cu însemnătate pentru credincioși! Sfântul Mucenic Evlampie şi sora sa, Evlampia – pomeniți în calendarul creștin-ortodox

de | 10.10.2022 08:28 | Actualitate, Cultură, Home

10 octombrie 2022 – SFINȚII ZILEI

Sf. Mc. Evlampie şi sora sa, Evlampia; Sf. Cuv. Vasian şi Teofil Mărturisitorul

Sfinţii Mucenici Evlampie şi Evlampia sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox în ziua de 10 octombrie. Aceşti sfinţi mucenici erau frate şi soră şi făceau parte dintr-o familie nobiliară, care avea domeniul în Nicomidia. Amândoi erau creştini.

Citește și: Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului: Schitul Brătășești și-a prăznuit sfinții ocrotitori

În timpul persecuţiilor sângeroase declanşate de împăratul roman Diocleţian (284-305) împotriva celor care credeau în Hristos, Fiul lui Dumnezeu, tânărul Evlampie s-a refugiat împreună cu alţi creştini în munţi şi prin ascunzători.

Trimis în cetate să cumpere pâine, Evlampie a fost surprins când citea un ordin al autorităţilor afişat deasupra porţilor cetăţii privitor la persecutarea creştinilor.

Sfântul Evlampie citea şi râdea, căci considera asta ca o mare nebunie a împăratului, care se înarma, gândea el, nu spre inamicii imperiului, ci spre cei nevinovaţi, încât singur aducea la pustiire împărăţia sa, omorând în chinuri nespuse mulţime de creştini. Atunci a fost prins, dus la judecată şi chinuit pentru a se lepăda de credinţa în Hristos. Auzind sora lui, Evlampia, cum că fratele ei pătimeşte chinuri pentru Hristos, a alergat acolo, şi, stând în mijlocul adunării, a mărturisit că şi ea este creştină.

Citește și: ARO, piesă de muzeu

Au fost amândoi torturaţi şi apoi au fost scoşi în afara cetăţii pentru a fi omorâţi. Sfântului Evlampie i s-a tăiat capul, iar sora sa, Sfânta Evlampia, înainte de a fi ucisă, şi-a dat sufletul său în mâinile Mântuitorului Hristos.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole