Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului: Schitul Brătășești și-a prăznuit sfinții ocrotitori

de | 9.10.2022 23:37 | Actualitate, Cultură, Home

În ziua de cinstire a Sfinţilor Serghie și Vah, schitul argeșean Brătășești și-a sărbătorit al doilea hram. Obștea monahală s-a bucurat de prezența Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Calinic, care a oficiat Sfânta Liturghie în Altarul de Vară, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Cu această ocazie a fost săvârșită slujba parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii trecuți la Domnul.

Citește și: Curs de educație rutieră pentru elevii din județ

În cuvântul rostit, Ierarhul Argeșean a mulțumit pelerinilor pentru dragostea arătată schitului Brătășești și i-a îndemnat pe aceștia la mărturisirea cu mult curaj a credinței în Dumnezeu în mâinile căruia trebuie să ne punem toată nădejdea. Aflat în cătunul Florieni din satul Brătești, comuna Albeștii de Argeș, schitul are hramurile „Sfinții Serghie și Vah” și „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”.

Actuala biserică are o vechime respectabilă fiind sfințită la sfârșitul secolului al XVIII-lea de către Preasfințitul Părinte Iosif, întâiul episcop al Argeșului. Aceasta a fost ridicată pe moșia boierului Ioan Vâlsănescu de arhimandritul Partenie – stareț al Mănăstirii Argeșului. După reforma lui Cuza din 1864, moșiile Schitului Brătășești au trecut în averea statului și acesta a rămas fără posibilități de întreținere. În anul 1920, prin decret regal, a fost subordonat Mănăstirii Robaia. În anul 1959 prin Decretul 410 a fost desființat, biserica devenind lăcaș de mir pentru locuitorii din Brătășești.

Citește și: Transfăgărășanul intră într-un amplu proces de modernizare

Abia în anul 1998 vechiul schit a redevenit așezământ monahal ca metoc al Mănăstirii Robaia. În anul 2016 s-a aprobat în ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca schitul Brătășești să fie autonom, împlinind astfel dorința întâiului ctitor la 281 de ani de la actul de fondare.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *