Web Analytics

Zeci de tiruri cu numere de Turcia, surprinse pe platformele de gunoi de la Ştefăneşti

de | 15.11.2018 13:02 | Dezvăluiri

# Garda de Mediu a declanșat controale la operatori după sesizarea ”Jurnalului de Argeș”

Un cetățean al orașului Ștefănești a transmis ziarului nostru mai multe fotografii în care apar tiruri/camioane înmatriculate în Turcia, tranzitând platforma din apropierea Gării Florica, unde funcționează cele 20 de firme care colectează și procesează deșeuri. Îngrijorarea localnicului e că aceste mașini aduc aici deșeuri de import, transformând orașul dintr-o groapă de gunoi a județului, într-una a Europei. Cum pe o fotografie apare și numele unui cunoscut operator de deșeuri din zonă, sancționat anul trecut pentru neconformități în activitate, am încercat să aflăm dacă are legătură cu aceste tiruri și ce transportă respectivele camioane. Oficialii firmei au explicat, pentru „Jurnal de Argeș”, că, în ceea ce privește firma Devalex, din tiruri nu se descarcă nimic, ci doar se încarcă deșeuri reciclate – granulate și măcinate – informație confirmată de Garda de Mediu Argeș, pentru a fi exportate în Turcia și Germania. Oficialul Devalex vorbește însă doar în numele firmei pe care o reprezintă, însă confirmă că și la alți operatori, dar care nu sunt procesatori, ci doar colectori, ajung camioane cu gunoaie. Cum redacția noastră a transmis Instituției Prefectului și Gărzii de Mediu Argeș îngrijorările semnatarului fotografiilor, operatorii din zonă au fost luați la verificat la începutul acestei săptămâni.

„S-ar putea, bănuiala mea, să fie gunoaiele Vestului”

Îngrijorarea celor care locuiesc în zonă e firească, dacă ne gândim la faptul că anul trecut au aflat cu stupoare că în Ștefănești funcționează nu mai puțin de 22 de agenţi economici care aduc pe cele două platforme din oraș mii și mii de tone de deșeuri. Cum de ceva vreme au sesizat în zonă nu doar camioane românești, ci și tiruri înmatriculate în Turcia, oamenii au început să se teamă de ce e mai rău.
„În zona gării sunt mai multe firme de colectare-reciclare deșeuri, reciclare care, în unele cazuri, înseamnă că… le dau, efectiv, foc. Aceste tituri cu numere de Turcia surprinse în fotografii nu sunt singurele… Au venit mai multe. Ori aduc ceva, ori au venit să încarce ceva, dar nu cred că vine cineva să ne ia nouă deșeurile din România… Cel mai probabil aduc. S-ar putea, bănuiala mea, să fie gunoaiele Vestului. Dacă au intrat prin Vest, au basculat aici și au ieșit prin Est. Asta e afacere de afacere.
Realitatea e că nu-i controlează nimeni și, când îi controlează, le dă o amendă și gata. Suntem îngrijoraţi, ne-au înnebunit! Aerul este irespirabil! Acești oameni care și-au deschis firme aici nu au utilaje. O fabrică de reciclare înseamnă milioane de euro! Ăștia au luat o bucătă de pământ și deșartă deșeuri acolo. Eu n-am nimic cu nimeni, sunt conștient că deșeurile astea trebuie prelucrate, dar fă, tăticule, fabrică, ia fonduri europene și reciclează ca la carte. Fă o fabrică, angajează oameni! Nu faceți crimă împotriva oamenilor din Ștefănești! Așa, oricine se poate duce în comuna X să ia trei hectare de teren, își ia bani și să le umple cu gunoaie, pe care le arde. E un circuit al dracului: sunt unii care le primesc, alții care, chipurile, le reciclează. Sunt băgați oameni de la județ”, a declarat, contactat telefonic de „Jurnal de Argeș”, cetățeanul care a trimis redacției noastre fotografiile cu tirurile înmatriculate în Turcia surprinse în zonă și care, de teama unor eventuale repercusiuni, a cerut păstrarea anonimatului.

Devalex: „Poate la alții, la vecini, dar la noi nu! Și, dacă ar fi să importăm, nu ar fi nicio problemă”

Că fotografiile sunt, într-adevăr, surprinse la Ștefănești o confirmă una dintre imagini, pe care apare numele unui procesator din zonă, Devalex.
„Noi nu importăm din Turcia nimic, noi poate exportăm! De importat, nu! Pleacă tiruri către Turcia, către Italia, către Germania, către Ungaria, în mai multe țări, dar de importat nu importăm nimic din afara țării… Poate la alții, la vecini, nu știu să vă spun, dar la noi nu. De exportat, exportăm în toată Europa deșeuri reciclabile – măcinături, granule, toate produsele pe care le fabricăm. Practic, noi încărcăm către destinații din Europa. Nu importăm deșeuri. Și, dacă ar fi să importăm, nu ar fi nicio problemă, că este permis de Uniunea Europeană.
Ai voie să aduci și 10 mii de tone, dacă vrei. N-ai voie să aduci deșeuri periculoase, dar deșeuri din astea este permis, mai ales că trebuie reciclate. Asta e și ideea: să reciclezi, ca să nu mai poluezi natura și să nu le arunci la rampa de gunoi (…). Noi procesăm niște deșeuri de plastic, rebuturi – pot fi și procesări de la fabrici – și le reintroducem în procesul de producție. Materialul se macină și se granulează. Se poate exporta în orice formă, balotat, măcinat, granulat, chiar și vrac. Nu cunosc ce fac vecinii, că acolo sunt multe camioane, containere. Eu îmi văd de treaba mea… Nici nu-mi place să mă bag în treaba altora… Ei sunt colectori, nu reciclează… Ei strâng marfă de colo-colo, nu se ocupă de reciclare. Suntem în domenii diferite, cum ar veni, noi reciclăm, ei doar colectează…”, a declarat, pentru „Jurnal de Argeş”, Daniel Voicu, administrator Devalex.

Șeful Gărzii de Mediu: „Vin mașini goale și pleacă cu granule în Turcia”

Că, într-adevăr, operatorul este nu importator, ci exportator de astfel de produse o confirmă şi Garda de Mediu Argeş, care, în urma sesizărilor transmise prin intermediul redacţiei noastre, a efectuat, săptămâna aceasta, controale pe platformele de la Ştefăneşti.
„Au început controlul luni, l-au încheiat marţi… Ce pot să vă spun prin telefon este că nu e vorba de deşeuri din Turcia. Este vorba de un agent economic din zonă care e operator de deşeuri şi transformă deşeurile din plastic şi carton în granule, pe care le transportă în Turcia. Are contract, are autorizaţie. Deci, vin maşini goale şi pleacă cu granule. Nu pot să vă spun despre ce operator este vorba…”, a declarat, pentru „Jurnal de Argeș”, comisarul-șef al Gărzii de Mediu Argeș, Alexandru Vâjan.
Cât despre celelalte tiruri văzute în zonă, a căror prezenţă este confirmată nu doar de autorul fotografiilor, ci şi de reprezentantul Devalex, lucrurile rămân, în continuare, nelămurite.
„Noi nu avem astfel de informaţii. Noi am făcut verificări pe raza oraşului Ștefăneşti, să vedem unde vin. Am descoperit că vin la ei şi încarcă aceste materiale. Nu am găsit în altă parte”, a mai precizat, telefonic, comisarul-șef Alexandru Vâjan.

Răspunsul oficial al Gărzii de Mediu

Ulterior acestor informații, Garda de Mediu a transmis redacției „Jurnal de Argeș” și un răspuns oficial la solicitarea formulată în baza Legii nr.544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public: „Autotranspoartele menționate în cererea de solicitare a informațiilor în baza Legii nr.544/2001, înmatriculate cu numerele 59RT861, 34HH3116, au fost încărcate cu produse de tip deșeu plastic în formă balotată și materie primă/măcinătură PET (deșeuri/produse nepericuloase), provenite de la o societate comercială cu punct de lucru pe teritoriul orașului Ștefănești (autorizată din punct de vedere al protecției mediului să desfășoare activități de colectare/tratare/valorificare deșeuri nepericuloase), în calitate de expeditor, efectuându-se transportul acestora către o companie cu sediul în Turcia (destinatar), în baza unui contract comercial încheiat între părți. Întreaga încărcătură, pe tot parcursul traseului (România-Turcia), a fost însoțită de documentele legale, cu respectarea prevederilor legislației specifice (Regulamentul CE nr. 1013/2006)”.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii