Web Analytics

Zeci de argeșeni au fost testați joi, la Pitești, pentru depistarea hepatitei. A venit Caravana Livero 2-SUD

de | 23.02.2023 19:03 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Un proiect medical a fost derulat joi, 23 februarie, la Pitești, la inițiativa Institutului Clinic Fundeni. Concret, a fost vorba despre o nouă acțiune de testare pentru depistarea hepatitelor virale și de stadializare a bolii (efectuarea de ecografii, fibroscan și alte investigații specifice).

Citește și: În Argeș sunt 267 medici de familie la suta de mii de locuitori, dar 120 dintre ei au împlinit 65 de ani

Argeșenii au putut beneficia astfel, în mod gratuit, de respectivele evaluări, în cadrul Caravanei Livero 2-SUD, în zona parcării Spitalului „Nicolae Bălcescu”; a fost nevoie de un spațiu în interiorul unității, pentru activitatea de screening. Spitalul Județean s-a alăturat acestei campanii prin oferirea unui cabinet din cadrul Dispensarului TBC, după cum ne-a informat Cristina Cazacu, purtător de cuvânt al Spitalului Județean.

În cadrul campaniei au fost efectuate analize specifice patologiei hepatice, de depistare a hepatitelor B și C, astfel:

  • pentru cei prezenți prima oară în cadrul acestui proiect s-au efectuat teste rapide (sânge capilar) în vederea depistării hepatitei B și hepatitei C;
  • pentru cei planificați la stadializare – recoltare sânge venos pentru determinarea nivelului viremiei și evaluarea gradului de fibroză hepatica prin Fibroscan

Cu suportul medicilor de familie, precum și al echipei formate din medici gastroenterologi și asistenți medicali din cadrul Centrului de Prevenție de la Spitalului Universitar de Urgență București, 26 de pacienți au beneficiat de servicii de specialitate în interiorul Caravanei. Alături de ei s-a aflat și echipa partenerului oficial al Proiectului, Asociația Română Anti-SIDA (ARAS), oferind îndrumare și suport paciențiilor.

De asemenea, 65 de persoane au fost testate pentru hepatitele virale, trei pacienți fiind depistați având virusul hepatic B sau C. Toți pacienții depistați în cadrul acestei acțiuni au beneficiat de investigații suplimentare” – a mai precizat Cristina Cazacu.

Pentru a veni în sprijinul pacienților depistați în program, care nu pot ajunge la unul dintre centrele de prevenție de la Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgență București sau Spitalul Județean de Urgență Craiova, caravanele de stadializare și testare vor continua.

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *