Web Analytics

Zece țări participante la Conferința UNESCO de la Muzeul Golești

de | 29.06.2018 20:34 | Actualitate

IMG 20180629 WA0038

Vineri, 29 iunie, a doua zi a Conferinței UNESCO de la Muzeul Golești. La ceremonia de deschidere, primul discurs a fost cel al directorului Muzeului Golești, Iustin Dejanu. La eveniment a participat și prof. univ. dr. Ioan Opriș, patriarhul Muzeologiei din România, dar și Daniela Popescu, președinta Federației Europene a Cluburilor UNESCO.

Vă doresc bun venit în acest mare și frumos muzeu, parte integrantă din tezaurul acestei țări. Muzeul de la Golești este dovada concretă a trecutului istoric al României și a spiritului creator milenar al neamului românesc. Pentru cei care vin pentru prima dată, am să spun că aici, la Golești, este esența acestei țări. Ansamblul medieval al Goleștilor este reședința celei mai importante familii nobiliare din Țara Românească. Muzeul în aer liber este o proiecție uluitoare, prin complexitate și armonie, a etnografiei României. Arhitectura populară din toate zonele țării, portul popular și ocupațiile tradiționale din țara noastră sunt sintetizate perfect și complet în cele 10 hectare de sat românesc medieval (…). Absolut toate piesele expuse sunt din patrimoniul Muzeului Golești și reprezintă efortul, inspirația și dăruirea colegilor mei de la Golești. Sunt norocos și sunt mândru că am asemenea colegi!”, a spus, în deschiderea conferinței, directorul Muzeului Golești, Iustin Dejanu.

Sesiunea de azi a fost împărțită în trei secțiuni. Prima este tradiționala reuniune anuală a Cluburilor Federației Europene a UNESCO, desfășurată în Parcul Goleștilor (acolo unde a avut loc și deschiderea conferinței) și în cadrul căreia au fost susținute lucrări ce au ca temă esențială interacțiunea dintre Tineri și Muzee. A doua secțiune – cea de Patrimoniu- a fost găzduită de Conacul Goleștilor, iar a treia – dedicată Restaurării- s-a desfășurat în secția de istorie.

IMG 20180629 WA0035

Timp de zece ani, Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Golești a organizat Conferința Internațională UNESCO Tineretul și Muzeele”. Anul acesta, temele de referință sunt „Patrimoniul cultural european- o invitație la dialog și colaborare” și „Conservarea şi restaurarea patrimoniului cultural mobil”. Conferința se va încheia duminică, 1 iulie. Pe parcursul celor trei zile, vor susține discursuri specialişti din muzee, universități, institute de cercetare din România și din alte nouă țări: Italia, Scoția, Belarus, Franța, Bulgaria, Cipru, Republica Moldova, Rusia și Serbia.

IMG 20180629 WA0037

Conferința este realizată de Muzeul Goleşti și Consiliul Judeţean Argeş, în parteneriat cu Comisia Națională pentru UNESCO, Federația Europeană a Cluburilor pentru UNESCO, prin Alumnus Club.

IMG 20180629 WA0036

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii