Global Eco Center SRL Iași, societate comercială ce a administrat depozitul de deșeuri de pe fosta platformă ARO, își continuă parcursul spre faliment. În această toamnă se împlinesc zece ani de când firma controlată de Vasile Tofan (foto) a intrat în procedura insolvenței. A trecut un deceniu, multe s-au întâmplat în acest răstimp, doar deșeurile au rămas în curtea celor de la Landmark Management.
La un an de la incendiul periculos care a afectat miile de tone de deșeuri aflate la Câmpulung, Global Eco Center a intrat în insolvență. Nu-și mai putea desfășura activitatea la punctul de lucru de la Câmpulung și era atacată cu amenzi de sute de mii din partea Mediului. Coordonarea procedurii de insolvență a revenit Tribunalului Iași care a numit ca administrator judiciar Casa de Insolvență Homoranu IPURL, aceasta devenind ulterior lichidator. Și asta pentru că planul de reorganizare judiciară confirmat de instanță în anul 2020 nu a fost eficient. Firma din Iași putea derula doar activități comerciale pentru care dispunea de baza materială necesară, iar totul se desfășura sub supravegherea administratorului judiciar și conform planului. Doar că în octombrie 2021 s-a dispus intrarea în faliment, iar instanța a dispus dizolvarea societății. Iar în 2023, lichidatorul Casa de Insolvență Homoranu IPURL a fost înlocuită cu consorțiul de practicieni format din Solvens SPRL și Estconsult IPURL.
Între timp a apărut și tabloul creditorilor, s-a trecut la valorificarea bunurilor societății, însă apar mereu contestații ale modului în care sunt împărțiți bani creditorilor. Sunt 45 acum, erau „doar” 37 în primul an al derulării procedurii, tabelul preliminar de creanțe de atunci evidențiind o datorie de 2.973.919 lei. Printre persoanele fizice şi juridice înscrise la masa credală se află Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, BRD, Banca Transilvania, BCR, Direcţia de Finanţe Iaşi, Lafarge Ciment Romania, Henkel Romania şi Impuls Leasing Romania IFN Bucureşti, Orange România, Salubris Iași, Consiliul Județean Constanța și Agenția pentru Protecția Mediului Argeș, plus Landmark Management, deținătoarea fostei platforme ARO. Nu lipsesc nici administratorul firmei debitoare, Vasile Tofan, acesta având pretențiile expuse în tabloul preliminar la valoarea de 74.338 lei, și nici asociatul unic al Global Eco Center, Diana Tofan, prezentă în tabelul creanţelor cu suma de 81.963 lei.
Citește și Asociere între Primăria Câmpulung şi Landmark Management împotriva deşeurilor
Hotărâre executorie… degeaba
S-au întâmplat multe în dosarul de faliment, s-au petrecut multe și prin instanțe, Vasile Tofan și Global Eco Center având implicare ca subiecte active în procese penale și civile. În cazul privitor la deșeurile de la Glina, Tofan a scăpat de acuzații datorită intervenirii prescripției răspunderii, deși primise cinci ani în primă instanță, iar pentru dezastrul de la Câmpulung moldoveanul s-a ales cu trei ani cu suspendare. Plus amendă pentru firmă, plus obligarea în solidar la plata daunelor de două milioane de lei către Ministerul Mediului – Agenția pentru Protecția Mediului.
Hotărârea instanței în dosarul deșeurilor de la Câmpulung impunea și evacuarea substanțelor periculoase de pe fosta platformă ARO. Doar că nimeni nu s-a conformat sentinței! Potrivit Ministerului Mediului, în decursul anilor au fost evacuate circa 3.300 de tone de deșeuri, dar au mai rămas în jur de 1.570 de tone. Și tot Ministerul spune că, citez, ”pentru evacuarea/eliminarea deșeurilor de pe amplasamentul situat pe platforma industrială ARO din municipiul Câmpulung Muscel există responsabilități stabilite prin decizii judecătorești definitive”. Cine, când, cum… nu se știe! Și nimeni nu pare să știe, în condițiile în care demersuri sau doar declarații ale celor din administrația județeană și locală au rămas fără rezultat concret.
Bani sau deșeuri, rămâne de văzut
Pe de altă parte, lupta cu deșeurile a fost dusă și este continuată de Landmark Management, proprietara fostei platforme industriale de la Câmpulung, lăsată cu ”bomba” în curte. S-au derulat procese contra Mediului, au apărut și alte firme pe traseu, acum se continuă litigii prin care se pretind diverse sume de bani. În unul recent, deschis în ianuarie 2024 la Tribunalul București, suma vizată de Landmark este de 1572,31 lei. Pârâtă este Agenția pentru Protecția Mediului Argeș. Este procesul la care administrația locală din Câmpulung făcea referire ca fiind unul de solicitare a evacuării deșeurilor, scopul fiind intervenția în cauză. O cerere de intervenție accesorie se află la dosar, instanța se va pronunța asupra acesteia în decembrie 2024.
Cătălin I. Butoiu
Citește și A scăpat şi de plată! Firma cu deşeurile de la ARO a câştigat procesul cu Agenţia de Mediu
0 Comentarii