Web Analytics

Zbor deasupra unui cuib de puci. Cele mai agitate 24 ore din istoria PSD Argeş

de | 26.03.2014 08:51 | Politica si Administratie

Desantul premierului Ponta în Argeș ne-a arătat un PSD de tip savană africană, în care diverse haite de carnivore își dispută teritoriul într-o încleștare demnă de Discovery Chanel sau Animal Planet. Mirosul de sânge de după retragerea lui Constantin Nicolescu a dat startul la o canibalizare fără precedent în rândul taberelor din partid. Iluzia puterii a întărâtat hienele, vorba păcătosului deputat Cătălin Rădulescu, cel care mare adevăr grăit-a într-o postare antologică pe Facebook.

Un lucru e limpede, precum anexarea Crimeei de către Putin: marele perdant în urma vizitei lui Victor Ponta la Pitești a fost primarul Pendiuc. Luat prin surprindere și pus în fața unui vot popular, provocat măiastru în aula de la Universitatea Brâncoveanu, acolo unde primul ministru s-a întâlnit cu  activul din structurile județene de conducere ale PSD, primarul Tudor Pendiuc n-a avut încotro și a ridicat și el mâna. Pentru ce? Pentru ca alegerile la șefia CJ Argeș să se țină pe 25 mai, o dată cu europarlamentarele, precum și pentru nominalizarea en fanfare a lui Florin Tecău la președinția Consiliului Județean. Asta, deși  edilul Piteștiului dorea amânarea tranșării candidaturii la CJ până când ajungea să dețină controlul PSD Argeș, ca să-și impună în postura de candidat un om de-al său ori chiar să candideze el însuși. Colac peste pupăză, edilul Piteștiului a pierdut și competiția pentru Prefectură, după ce omul său, inspectorul Dan Velea de la Finanțe, a clacat în lupta pentru scaunul de prefect în favoarea mult mai bine poziționatului Mihai Oprescu, director al ITM Argeș. Acesta din urmă l-a avut drept cârjă decisivă pe vicepremierul Daniel Constantin, care l-a însoțit special pe Ponta la Pitești în ideea de a-i crea, printr-un lobby foarte agresiv, un avantaj suplimentar lui Oprescu. Secvențial, vă prezentăm în continuare câteva episoade care nu au mai fost mediatizate până acum și care sunt relevante pentru bătălia pentru putere care se dă în interiorul celei mai puternice organizații de partid din Argeș.

Îmbărbătare de la Ponta către Nicolescu, înainte de proces

Inițial, la întâlnirea de la Prefectură, Victor Ponta trebuia să-i aibă ca interlocutori doar pe vicepreședintele Florin Tecău, pe subprefectul Ion Burnei și pe primarul Tudor Pendiuc, în calitate de președinte interimar al PSD Argeș. Numai că întâlnirea în format 1+3 s-a transformat în format 1+5, după ce la Prefectură au apărut Constantin Nicolescu și deputatul Mircea Drăghici. Dacă Nicolescu a apărut și la dorința premierului (și o să vedeți în continuare de ce), deputatul Drăghici s-a insinuat mai mult el în ecuație, după cum îi este stilul. Pe scurt, cu maximă diplomație, premierul i-a mulțumit subprefectului Burnei pentru activitatea deosebită  depusă, însă a evitat să-i dea mari speranțe pentru avansarea în funcția de prefect. Dovedind tact, chiar dacă aștepta mai mult, Ion Burnei a înțeles mesajul și l-a asigurat pe primul ministru că rămâne un soldat disciplinat în cadrul echipei și că toată experiența sa o pune în continuare la dispoziția partidului. Ponta i-a mulțumit și lui Constantin Nicolescu pentru toată activitatea depusă și l-a asigurat că rămâne prietenul său (a repetat acest lucru și la conferința de presă) indiferent ce se întâmplă în continuare. De altfel, la finalul întrevederii de la Prefectură, premierul i-a spus fostului președinte al CJ Argeș și că a venit special la Pitești să-l îmbărbăteze, având în vedere că a doua zi urma să aibă loc procesul așteptat de toată lumea. Pentru moralul lui Nicolescu, gestul lui Ponta a însemnat enorm, mai ales că a doua zi putea fi și ultima în libertate pentru fostul șef al PSD Argeș.

Sindicaliștii de la Dacia, nemulțumiți de întâlnirea cu premierul

A urmat o întâlnire soft cu conducerea de la Dacia și cu directorul general Nicolas Maure asupra căreia nu insistăm fiindcă, în esență, Ponta a vorbit despre lucrările la autostrada Pitești-Sibiu, care vor începe în 2015, dar și  despre programul Rabla și alte facilități, punctate și la conferința cu ziariștii. Programul premierului a continuat la Universitatea Constantin Brâncoveanu. Victor Ponta s-a întâlnit mai întâi cu reprezentanții mediului de afaceri, cărora le-a promis, printre altele, că Argeșul și Prahova nu vor face parte din aceeași regiune, ceea ce ne dă speranțe în perspectiva controversatului proces de regionalizare. A fost apoi o întâlnire cu liderii Sindicatului de la Autoturisme Dacia, Nicolae Pavelescu și Ion Iordache, cărora Ponta le-a spus și promis generalități. Oameni care au auzit multe de la politicieni, la viața lor, Pavelescu și Iordache n-au plecat prea încântați de la dialogul cu premierul, de unde putem deduce și că mișcările de protest de la Mioveni ar putea continua.

George Washington de la Topoloveni a dat tonul anti-Pendiuc

Ultima întâlnire, cea cu activul de partid a fost și cea mai palpitantă, dacă avem în vedere că aici s-a tranșat candidatura pentru șefia CJ, precum și organizarea alegerilor, odată cu europarlamentarele, pe 25 mai. Tot ce s-a întâmplat în aula de la Brâncoveanu a fost potrivnic primarului Pendiuc. Parcă s-a prăvălit cerul pe edilul Piteștiului, deși, cel puțin formal, el părea liderul de facto al partidului în fața lui Ponta, după demisia lui Constantin Nicolescu. Tonul a fost dat de primarul Topoloveniului, Gheorghiță Boțârcă, devenit cu acest prilej istoric un fel de George Washington al PSD Argeș. El a fost „generalul” ce a condus oastea primarilor din PSD împotriva lui Tudor Pendiuc și a tentativei acestuia de a anexa partidul la Primăria Pitești. Cu argumente logice, pragmatice și chiar emoționale, pentru că Boțârcă de la Topoloveni are mai multe mandate la activ chiar și decât Tudor Pendiuc, acesta a explicat de ce partidul e întotdeauna mai presus decât orgoliul unui lider, indiferent cum s-ar numi el. Și, mai ales, de ce e absolut vital în aceste momente de criză politică pentru PSD Argeș să se organizeze alegerile pentru șefia Consiliului Județean, simultan cu parlamentarele. Pe Boțârcă l-a urmat primarul de la Micești, apoi cel de la Albota, de la Rociu și, gata, bulgărele se pornise deja. Victor Ponta a priceput rapid care e starea de spirit în organizație, că Tudor Pendiuc e depășit de situație și nu controlează partidul și a întrebat tactic dacă e bine ca alegerile să fie organizate pe 25 mai. A urmat un „da” sonor care a zguduit sala mai rău ca la cutremurul din ’77, la pachet cu numele candidatului la șefia Consiliului Județean, în persoana secundului, dar civilizatului și echilibratului Florin Tecău. Jocurile erau deja tranșate și primarul Piteștiului n-a mai avut de făcut decât să ridice și el mâna, în semn de aprobare, ca să nu se trezească în minoritate absolută. Așa s-a scris istoria PSD Argeș pe următorii ani, într-o zi de joi 21 martie.

Pendiuc are ceva dreptate cu puciul, însă Ponta l-a mirosit că nu controlează organizația

Nu-i mai puțin adevărat că ceva dreptate are și primarul Pendiuc, atunci când vorbește de un puci împotriva sa. Numai că și puciul a venit pe un orizont de așteptare total favorabil lui Tecău și care, culmea, a fost creat chiar de primarul Pendiuc prin mai multe greșeli impardonabile de strategie făcute în ultima lună. PSD Argeș nu-i Primăria Pitești, așa cum nici Tudor Pendiuc nu-i șeful celorlalți primari din județ. Eventual, colegul lor. În plus, edilul Piteștiului a părut total neconvingător chiar în discursul său din aula de la Brâncoveanu. S-a plâns în fața lui Victor Ponta că primarii cu cel puțin şase mandate, așa cum este cazul său, ar trebui să primească o rentă viageră, atitudine ce a stârnit rumoare în sală, urmată de chicote de râs. Premierul a răspuns ironic că tocmai a mărit salariile primarilor din toată țara. De fapt, acesta a fost momentul în care Ponta a realizat și el că primarul Piteștiului nu doar că nu controlează organizația, dar nu se află nici în cea mai bună formă din punct de vedere politic, al  mesajului și al multor altor lucruri. Așa că ce a urmat n-a mai mirat pe nimeni, dar a răcorit, în schimb, pe toată lumea.
Gabriel Grigore

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii