# Nominalizată de PMP pe lista pentru Camera Deputaţilor, Alina Frătică iese la rampă
În urma fuziunii cu PMP, fostului partid regional PAM îi va reveni, ca urmare a negocierii, locul doi la Camera Deputaților. Pe acest loc va candida Alina Frătică, decisă să obțină un mandat în care se va bate pentru dreptul femeilor în România, un drept până acum doar clamat, dar, în mod evident, încălcat – acela de a crește copii sănătoși și educați care să ne asigure viitorul.
# Cine este Alina Frătică?
– O femeie simplă. Trăiesc în Bradu, alături de soţul meu şi cei doi copii. Am terminat liceul de informatică şi două facultăţi, la Craiova şi Bucureşti. Am urmat apoi un master şi mai multe postuniversitare şi probabil că aş fi făcut şi un doctorat dacă nu apăreau cei doi copii, pentru că tot este la modă azi…, glumeam bineînţeles. Actualmente lucrez în cadrul Casei de Pensii Bucureşti, sunt funcţionar public, şef serviciu al unui compartiment din această instituţie.
# Cum v-aţi decis să candidaţi pentru funcţia de deputat?
– A fost o decizie spontană văzând degringolada din clasa noastră politică. M-am consultat însă şi cu colegii mei din PAM, alături de care la alegerile locale din această vară am obţinut cel mai mare scor din partid. Şi mă refer aici la zona pe care am coordonat-o, cea din sudul judeţului şi o parte din Piteşti, unde am obţinut un procent de peste 20% din totalul voturilor pe care PAM le-a scos la nivelul Argeşului. În urma acestui scor şi a fuziunii cu PMP, domnul preşedinte Mircea Andrei, dar şi ceilalţi colegi au venit cu propunerea ca cel care a muncit cel mai mult şi a obţinut cel mai mare scor din partid să candideze pentru funcţia de deputat. În urma fuziunii cu PMP, PAM-ului i-a revenit locul doi pe lista de la Camera Deputaţilor şi iată-mă aici…
# Soţul dumneavoastră a avut vreo implicare în această decizie a candidaturii?
– Deşi este un om care a făcut politică la vârf foarte multă vreme, el nu a fost de acord cu această candidatură. Mi-a prezentat foarte multe argumente pentru care ar trebui să nu mă implic în politică şi mi-a dat suficiente motive să renunţ la candidatură, dar, ca orice femeie încăpăţânată, am refuzat categoric, convinsă fiind că a sosit momentul să nu mai stau pe margine şi să mă implic activ în viaţa socială şi politică. Neavând încotro acum şi soţul meu mă susţine şi pot să spun că am în spate o echipă puternică. Tocmai de aceea sunt convinsă că voi ajunge în Parlamentul României, alături de PMP, care astăzi, în Argeş, reprezintă trei partide: UNPR, PAM şi PMP. În urma acestor fuziuni PMP Argeş a devenit a treia forţă politică a judeţului şi prima la nivel naţional în cadrul partidului nostru.
„Ţinta mea numărul 1 este femeia gravidă. Practic, o femeie refuză să mai dea naştere unui copil din cauza lipsei banilor. Salariile mici descurajează cuplurile…”
# Cu ce proiecte veţi merge în Parlament?
– O să simplific şi o să vă spun doar câteva din proiectele mele, pe care vreau, ca deputat, să le tranform în legi. Pe primul loc şi cel mai impotant într-o societate este familia, celula de bază. În acest moment cine este cel mai greu încercată în societatea românească… femeia. Şi de aici putem discuta. Scăderea natalităţii este un pericol real pentru România, numărul de nou născuţi scăzând dramatic de la an la an şi asta din următoarele motive: infertilitatea datorată stresului zilnic, lipsa banilor, lipsa unui loc de muncă, lipsa unor legi coerente care să protejeze mama şi copilul. Ţinta mea numărul 1 este femeia gravidă. Practic, o femeie refuză să mai dea naştere unui copil din cauza lipsei banilor. Salariile mici descurajează cuplurile… Tocmai de aceia ca viitor deputat voi pleda pentru gratuitate totală, atât în efectuarea analizelor medicale, dar şi a controalelor periodice. Toate acestea trebuie să fie subvenţionate de stat. Vă dau un exemplu clar şi cred că toate mamele îmi vor da dreptate. Există o analiză obligatorie în timpul sarcinii: triplu test sau morfologia copilului pentru depistarea sindromului Down. Numai acest test constă până la 2.000 de lei. Ce înseamă asta? Salariul pentru o familie cu venituri modeste pe două luni. Este, practic, inadmisibil, ca să nu mai vorbim de restul tratamentului pe toată perioada sarcinii. Ca mamă vă pot spune că pentru a aduce pe lume un copil sănătos numai costurile medicale ajung la peste 5.000 de lei, ca să nu mai vorbim şi de nevoile unei gravide şi mă refer aici la o alimentaţie sănătoasă etc. Aici vorbim doar de perioada prenatală pentru că după aceasta costurile cu creşterea şi educarea unui copil sunt mult mai mari. Pot spune din exprienţa proprie, am doi copii, pe Paula de doi ani şi Iris de 4 luni şi în această vară m-am lovit de problema creşelor. Am avut o vară încărcată atât din punct de vedere politic şi familial şi ştiţi foarte bine că am trecut printr-o perioadă grea, iar alături de mine în această perioadă a fost tot timpul mama mea. Sunt o femeie simplă şi nu îmi pot permite o bonă aşa că am decis ca fetiţa cea mare să meargă la creşă. Ne-am lovit, ca părinţi, de lipsa creşelor de care România duce o lipsă acută, şi din acest motiv am fost nevoiţi să o ducem pe Paula la o grădiniţă privată. Tocmai de aceea voi susţine cu toată tăria proiectul „Creşe pentru România”, cel care din 2017 poate fi implementat în toată ţară, fiind vorba de 554 de creşe în oraşe cu peste 10.000 de locuitori, din care 18 se vor construi în Argeş.
A.C.
0 Comentarii