Web Analytics

Vladimir Streinu – omagiat la Cluj-Napoca

de | 19.05.2022 12:06 | Actualitate, Cultură

La 23 mai se împlinesc 120 de ani de la nașterea criticului literar, poetului, profesorului, deputatului, traducătorului și academicianului post-mortem Vladimir Streinu (Nicolae Iordache, din Teiu, Argeș).

A fost cel mai tânăr… veteran din Primul Război Mondial

A urmat cursul primar în satul natal, apoi Liceul „I.C. Brătianu” din Pitești, întrerupt în 1917, când, refugiat în Moldova din cauza ocupației germane, împreună cu părintele său, Șerban, și cu fratele mai mare, Anton, cere să fie voluntar, la nici 15 ani, în armata română. La încheierea Primului Război Mondial, la 16 ani, Vladimir Streinu devine cel mai tânăr… veteran de război al armatei române, revenind la liceul din Pitești, absolvit în 1920.

După absolvirea Facultății de Litere și Filosofie, ajunge profesor la licee din București, Ploiești, Găești, Pitești și, în fine, București (de unde este și dat afară din învățământ, la 27 septembrie 1947, din motive politice). La Pitești (unde tipărește celebra revistă „Kalende” în anii 1928-1929) este profesor la Liceul „Brătianu” între anii 1933-1939, făcând naveta zilnic de la Găești (unde avea o casă) cu trenul. În anii aceia, își amintea fiica sa, actrița Ileana Iordache-Streinu, trenul mergea mult mai repede decât în zilele noastre!

Citește și Tata, Şerban Cioculescu şi Vladimir Streinu

Omagiu clujean de la scriitorii Ovidiu Pecican și Ioan Marinescu

Nu intrăm în amănuntele vieții și operei sale. Vladimir Streinu va fi omagiat de Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România la 23 mai, de către istoricul și criticul literar Ovidiu Pecican și scriitorul Ioan Marinescu. După cum ne mărturisea, cu tristețe, Ioan Marinescu, acesta a sunat la Liceul „Vladimir Streinu” din Găești, la Academie, la Uniunea Scriitorilor din București, la Teiu etc., să vadă cine îl omagiază pe Streinu. Nimeni.

Așa s-au decis clujenii să-l omagieze. I-am spus că, totuși, acest lucru se va întâmpla la Centrul Cultural Pitești și la revista „Litere” din Târgoviște și că, oricum, este pentru prima oară când la Cluj-Napoca Vladimir Streinu este subiectul unei întâlniri cu publicul…

Citește și Ce „tunuri” s-au tras pe urma caselor memoriale! Şi dăm exemplul casei lui Vladimir Streinu

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole