Web Analytics

Vizita prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă la Sofia, cu prilejul participării la ceremonia de lansare a exploatării comerciale a Interconectorului de gaze Grecia-Bulgaria

de | 1.10.2022 16:50 | Actualitate, Economie, Home, Politica si Administratie

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut astăzi, 1 octombrie 2022, o vizită la Sofia, în contextul participării la ceremonia de lansare a exploatării comerciale a Interconectorului de gaze Grecia-Bulgaria.

Evenimentul, găzduit de președintele Bulgariei, Rumen Radev, a fost marcat de o reprezentare la nivel înalt consistentă a statelor din regiune, precum și de participarea  președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.  

Citește și: Contabilul-şef al Liceului „Dinu Brătianu” Ştefăneşti, despre bătaia elevelor în excursia din Polonia: „Toţi vor să pună batista pe ţambal”

Ceremonia de lansare a interconectorului de gaze a oferit ocazia unui schimb aplicat de opinii la nivelul liderilor, în care au fost prezentate evaluările privind coordonarea regională pe teme energetice, în pregătirea sezonului rece 2022-2023.  

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a prezentat viziunea Guvernului României privind promovarea securității și rezilienței în domeniul energetic și a evidențiat demersurile strategice realizate de România în acest sector. In acest context, a făcut referire la măsurile adoptate de Guvern în sprijinul securizării stocurilor de gaze naturale pentru a reduce și elimina efectele negative generate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, a evidențiat lansarea de către România a operațiunilor de exploatare a resurselor de gaze onshore și offshore la Marea Neagră.

Șeful Guvernului a punctat valoarea strategică a consolidării securității energetice la nivel regional și european, prin accelerarea creșterii capacității de producție.Totodata, a subliniat importanța esențială a diversificării și securizării surselor de aprovizionare și stocare a gazelor, în scopul eliminării dependenței de Rusia, si a arătat că interconectivitatea energetică reprezintă obiectivul strategic care definește acțiunea solidară a statelor membre cu partenerii regionali din Vecinătatea Estică și din Balcanii de Vest.

Premierul Ciucă a apreciat că operaționalizarea Interconectorului Grecia-Bulgaria constituie un model de succes al cooperării regionale și o sursă strategică de facilitare a tranzitului de gaze spre Centrul, Estul Europei și Balcanii de Vest, care va permite conectarea la noi surse de gaze naturale. Totodată, a arătat că punerea în funcțiune a Coridorului Grecia-Bulgaria deschide orizontul spre asigurarea unei mai mari competitivități a pieței regionale de gaz. 

În context, a apreciat că investițiile strategice pe termen lung în infrastructura de gaz vor asigura o tranziție mai lină spre obiectivul decarbonizării la orizontul 2050 și a pledat în sprijinul atașării voinței politice la resursele și tehnologiile disponibile pentru materializarea proiectelor energetice strategice de interconectare.   

În marja ceremoniei de lansare a Interconectorului Grecia-Bulgaria, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a avut o serie de întrevederi bilaterale cu înalți demnitari, respectiv cu președintele Bulgariei și prim-ministrul interimar al Bulgariei, președintele Azerbaidjanului și prim-ministrul Republicii Elene.

Citește și: Contabilul-şef al Liceului „Dinu Brătianu” Ştefăneşti, despre bătaia elevelor în excursia din Polonia: „Toţi vor să pună batista pe ţambal”

Discuțiile au vizat evaluarea măsurilor de cooperare în domeniul energetic și promovarea proiectelor comune de colaborare destinate creșterii securității energetice.

În cursul întrevederilor, prim-ministrul Ciucă a evidențiat importanța asigurării pentru România și vecinătatea sa a unor surse și rute diversificate de transport a gazului si a subliniat rolul important pe care România este pregătită să îl joace, atât prin implicarea în cadrul coridorului BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria ), cât și prin exploatarea gazelor din Marea Neagră.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *