Web Analytics

Virgil Dumitru l-a devansat pe Vali Vişoiu în Top 300

de | 31.10.2012 18:42 | Dezvăluiri

# Conform revistei Capital, patronul Grupului Comesad are o avere de 56 milioane de euro # Benone Lazăr, Valentin Vișoiu, Dan Ștefănescu, Gheorghe  Badea și Constantin Pănescu se numără și ei printre cei mai bogați români # Averi de aproape 1 miliard de euro au legătură directă sau indirectă cu Argeșul. Revista Capital a scos pe piață la începutul săptămânii o nouă ediție a „Top 300- Cei mai bogați români”, cea referitoare la averile contabilizate până la finele lui 2011. Argeșul este reprezentat în acest clasament de șase oameni de afaceri a căror avere însumează circa 235 de milioane de euro. Alți nouă oameni de afaceri, cu o avere totală de aproximativ 679 de milioane de euro, sunt legați de județul nostru fie prin relații de business, fie prin cele personale. Cine sunt aceștia și cum au evoluat averile lor în anul de criză 2011, aflați în cele ce urmează.

AFACERIȘTI ARGEȘENI

Virgil Dumitru – cel mai bogat argeşean. ”Dacă nu mă sunai, nu ştiam că sunt primul din Argeş”

Cu o avere estimată la 56-57 de milioane de euro (în creștere față de 2010), Virgil Dumitru, patronul Grupului Comesad, este argeșeanul care, alături de fratele său Sorin, este cel mai bine plasat în topul bogaților României, unde ocupă poziția 96. „Dacă nu mă sunai, nici nu știam că a apărut topul și, mai ales, că sunt primul din județul Argeș. E adevărat că cei de la Capital m-au contactat, dar le-am răspuns că n-o să vorbesc niciodată despre ce case am, ce ceasuri port, ce mănânc sau unde îmi fac concediile. Mi se pare o lipsă de bun gust să fac asta și, apoi, nici nu știu exact cât valorează averea mea pentru că nu am calculat-o niciodată. Eu vorbesc doar despre companie, iar aici pot să mă laud că, în 2011, Comesad Ro a fost între primele 300 de firme din România, iar Comesad-Drumuri între primele 350, ceea ce nu e puțin lucru. 2011 a fost un an bun, mai bun decât 2008, pe care noi îl consideram vârful afacerii noastre și asta pentru că am mers pe tehnologii noi care au redus costurile, dar și pentru că am știut să exploatăm conjuncturile favorabile. Eu cred că cifra de 57 de milioane de euro, dată de Capital, e cam mare, dar nu averea contează, ci faptul că asigurăm locuri de muncă pentru mai mult de 500 de oameni”, ne-a declarat omul de afaceri piteștean.

Benone Lazăr – stagnează la 52 de milioane. ”Nu ştiu, băi frate, pe mine nu m-a întrebat nimeni nimic!”

Benone Lazăr controlează, împreună cu familia, unul dintre cei mai importanți transportatori zonali, International Lazăr Company, și ocupă locul 105 în Top 300, cu o avere în stagnare față de 2010, aproximată la 50-52 de milioane de euro. 500 de camioane și o cifră de afaceri de 36 de milioane de euro sunt coordonatele anului 2011 în ceea ce-l privește pe Lazăr. Perla coroanei pentru grupul său de firme a fost, în 2011, Mecanpetrol SA, o societate care a realizat un profit de 411.617 euro, la o cifră de afaceri în jur de 7 milioane de euro. În stilu-i non-conformist, Benone Lazăr ne-a declarat următoarele: „Nu știu, băi frate, pe mine nu m-a întrebat nimeni nimic! Ce avere zic ăia că am? Care sunt, ăia cu topul lui Patriciu sau ăilalți? 52 de milioane??!!! De unde scoateți, băi frate, banii ăștia?! Vi-i dau vouă cu 25 de milioane, vă băgați? Zi-mi și mie cine mai e de la noi? Vișoiu, altul nu cred că mai e! Nu știu frate, alea nu sunt cifre date de mine, habar n-am!”

Valentin Vişoiu, în scădere

Imediat după Lazăr, locul 106 în top este ocupat de un alt argeșean, Valentin Vișoiu, cu o avere de 50-52 milioane de euro, dar în scădere față de 2010. Analiștii de la Capital pun evoluția sau mai degrabă involuția averii lui Vișoiu pe seama convulsiilor pieței imobiliare. Astfel, ritmul greoi în care s-au vândut cele 1000 de apartamente din Complexul Răsărit de Soare din Capitală, precum și prețurile acestora care au fost reduse cu câte 5% sunt considerate principalele cauze ale scăderii lui Vișoiu. La capitolul plusuri, cei de la Capital punctează implicarea patronului de la Conarg alături de Denisa Gociu (fiica lui Virgil Dumitru) în Hotelul Ramada Pitești, o investiție de 20 de milioane de euro cu o cifră de afaceri de jumătate de milion de euro.

Dan Ştefănescu, o apariţie spectaculoasă în top

Are 38 de ani și a intrat în Top 300 anul acesta, direct pe locul 176, cu o avere de 30-32 de milioane de euro. Vorbim de Dan Ștefănescu, argeșean la origine, patronul Gersim Impex, unul dintre cei mai mari distribuitori de telefoane mobile din România. Compania sa a reușit în 2011 să pătrundă în Top 25 cele mai mari firme de IT din România, cu o cifră de afaceri de 58,5 milioane de euro (triplă față de 2010) și un profit de 2,4 milioane de euro. Înființată în 2002, firma are doar 13 angajați, este prezentă pe piețele de profil din România, Olanda, Israel, Emirate sau Hong Kong și are stand propriu la cea mai mare expoziție de profil din Europa, respectiv CeBIT de la Hanovra.

Gheorghe Badea, pe plus în 2011. ”De unde atâţia bani pe seceta asta?!”

Unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri argeșeni, Gheorghe Badea, este și el prezent în analiza Capital pe locul 235, cu o avere de 22-23 de milioane de euro, în creștere față de 2010. Pasionat de tenis de câmp, schi și înot, Badea controla în 2011, împreună cu cei doi fii ai săi, Silviu și Cătălin, 25 de firme funcționale cu o cifră totală de afaceri de 71 de milioane de euro (cu 15% mai mare ca în 2010) și un profit de 6,1%. Contactat de Jurnalul de Argeș, Gheorghe Badea ne-a declarat sec: „Pe mine nu m-a întrebat nimeni, nu știu de unde au luat cifrele alea! De unde atâția bani pe seceta asta?!”

Constantin Pănescu bate pasul pe loc. ”Cifra este destul de reală”

Patronul de la Grupul de firme Alcadibo ocupă, alături de partenerii săi de afaceri, familia Pavel și Adriana Zamfir, locul 264, averea sa fiind cifrată la 19 milioane de euro în 2011. Anul a fost unul relativ bun, în sensul că averea afaceristului piteștean nu a scăzut, iar activitățile grupului de firme pe care îl controlează au rămas la nivelul lui 2010, ceea ce a conservat și cele 800 de locuri de muncă. „E adevărat că m-au contactat cei de la Capital, dar eu nu vorbesc despre averea mea. Consider că cifra, așa cum au calculat-o ei, e destul de reală. Despre creștere nici nu poate fi vorba în vremurile astea. Nu vedeți? Ce ieri făcea un leu, azi face doi bani, iar mâine poate face zece lei”, ne-a spus Constantin Pănescu.

 

AFACERIȘTI CU LEGĂTURI ÎN ARGEŞ

George Copos, groparul Ana IMEP, a ieșit în pierdere

Locul 26 al topului este ocupat de George Copos, cu o avere în scădere, de 170-175 milioane euro. Patronul Rapidului este legat de Argeș atât prin societatea piteșteană Ana IMEP, al cărei patron este, cât și prin soția sa, Cristiana, care s-a născut la Câmpulung. În ceea ce privește Ana IMEP, multă vreme cea mai profitabilă afacere a sa, „performanțele” lui Copos se contabilizează în reducerea locurilor de muncă, de la peste 2100 angajați în 1996, la circa 400 în prezent și pierderea succesivă a tuturor piețelor de desfacere (peste 90% piețe externe).

Gheorghe Dolofan de la Peugeot, un pas înapoi

Patronul de la Eurial Invest (cel mai mare dealer Peugeot din România) și Trust Motors, importatorul aceleiași mărci, se situează pe poziția a 56 a clasamentului, cu o avere de 90 de milioane de euro (în scădere). Deși 2011 a fost un an relativ bun pentru afacerile sale, Gheorghe Dolofan a suferit un ușor recul din cauza surprinzătoarei nevalidări a Trust Motors în programul Rabla.

Ștefan Vuza de la Novatex, pe minus

Deține activele fostei Novatex Pitești și a vrut să preia Oltchim și, implicit, Arpechim Pitești. Ștefan Vuza este al 58-lea milionar al României cu o avere în 2011 de 89-90 de milioane de euro, în scădere față de anul precedent. Cauza? Efectele dezastruosului an 2010 când afacerile sale aproape s-au prăbușit, iar jumătate din cei 7000 de angajați ai săi au fost concediați.

Anca Vlad de la Argeșfarm, nici farmaciile n-au mers bine

Anca Vlad deține rețeaua de farmacii Catena, grupul de firme Fildas, dar și depozitele de medicamente Argeșfarm. Se află pe locul 60, cu o avere de 82-84 de milioane de euro (în scădere).

Mohammad Murad, doctorul care a vindecat conservele de Topoloveni

Libanezul are împreună cu familia o avere de 70 de milioane de euro care îl plasează pe locul 78 în rândul celor mai bogați… români. Recent, acesta a redeschis cunoscuta fabrică de conserve de la Topoloveni, după o investiție de 14 milioane euro, unde vor fi procesate produse tradiționale după rețete tradiționale ale zonei.

Nicolae Sarcină, un afacerist de… Succes

55-56 de milioane euro este averea care îl urcă pe Nicolae Sarcină pe locul 99, în creștere față de 2010. Afaceristul gorjean a preluat de la firma de consultanță și lichidare PwC spațiile fostelor magazine PIC, iar anul trecut l-a redeschis pe primul la Pitești, sub brandul Succes. „Pentru unii averea înseamnă să-și mai ia un iaht, pentru mine să mai creez 100 de locuri de muncă. Cifra e reală pentru că e luată de la Finanțe. Acum, ținta mea e agricultura și chiar acum când vorbesc cu dumneavoastră sunt pe tractor, în câmp pentru că a plouat și trebuie să lucrăm pământul. Sfatul meu pentru toți tinerii din țara asta: investiți în agricultură, fraților, pentru că va fi o investiție câștigătoare pe termen lung”

Cătălin Chelu, scandaluri și avere în creștere

Controversatul afacerist Cătălin Chelu, locul 119, 47-48 milioane euro, are două legături în Argeș: Electroargeș și Dan Fătuloiu. Prima i-a băgat bani în buzunar, cel de-al doilea l-ar putea băga în închisoare. În ciuda scandalului de dare de mită în care a fost implicat Cătălin Chelu, anul 2011 pare a fi fost unul profitabil dat fiind faptul că în această perioadă a reușit să obțină controlul mai multor obiective industriale importante din România.

Familia Erbașu, creștere în numele tatălui

Originară din Argeș, unde deține importante terenuri agricole și forestiere, familia Erbașu a marcat un an 2011 profitabil.  Cristian Erbașu, cel care a preluat în mare parte afacerile familiei după moartea tatălui său, Mihai Erbașu, a adus anul trecut toate firmele pe plus, averea estimată de Capital fiind de 34-35 de milioane de euro (locul 159).

Vasile Turcu, un „câine” mai sărac

Născut în Muscel, la Stâlpeni, fost acționar al lui Dinamo, Vasile Turcu nu se poate lăuda că s-a îmbogățit în 2011 pentru că… a sărăcit. Averea sa a scăzut la 30-31 de milioane de euro ceea ce îl așează pe locul 180 în Top 300. Aceasta pentru că afacerile lui în construcții au un traiect ca al lui Dinamo: din rău în mai rău.
Material realizat de Florin Silvestru

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii