Web Analytics

Vindecăm răceala cu zahăr și E-uri?! Un plic de răceală poate conține până la 87% zahăr!

de | 9.10.2021 22:07 | Actualitate, Dezvăluiri

 

InfoCons te ajută să fii informat! Cu toții suntem, din când în când, încercați de răceli ori gripe provocate de schimbările bruște de temperatură. În acele momente, căutăm o soluție prin care să ne recăpătăm puterile, iar plicul de răceală pare că ar putea să ne rezolve problema. Știm, însă, ce consumăm cu adevărat?! Un plic împotriva răcelii conține până la 12,6 grame de zahăr, altfel spus, consumăm echivalentul a două lingurițe și jumătate de zahăr.

Citește și: Un proiect pe cât de frumos, pe atât de inedit / O echipă de arhitecţi pasionaţi salvează casele vechi de pe Valea Topologului

Până la 87% zahăr într-un plic de răceală!

Studiul demarat de InfoCons în 2018, repetat în 2019 și continuat în acest an pe baza etichetelor a 20 de produse tip plic de răceală (soluție pulbere pentru suspensie orală), arată că procentajul la care poate ajunge cantitatea de zahăr dintr-un asemenea plic este covârșitoare. Mai mult zahăr decât ne imaginăm!

            Un plic împotriva răcelii poate conține pâna la 87% zahăr, media fiind 36%, în condițiile în care unele etichete nu furnizează informații cu privire la cantitatea de zahăr conținută de produsSă ne așteptăm, deci, la o medie mai mare?!

DenumireTipZahăr (g/per plic) (2021)Zahăr (g/per plic) (2019)Zahăr (g/per plic) (2018)
TherafluEXTRA Raceala si Gripa12.612.612.6
TherafluSINUS Raceala si Gripa12.612.612.6
FervexPentru adulti11.511.511.5
ColdrexMaxGrip Fructe de padure& Mentol555
ColdrexMaxGrip Lemon3.72543.72
ColdrexLemon2.92.92.9
ColdrexHoney & Lemon2.4682.4682.468
ColdrexRăceală și Tuse2.12.1Nu este menționat pe etichetă
TantumgripPortocala222
ColdrexJunior HotRem1.8621.8Nu este menționat pe etichetă
TantumgripLamaie & Miere1.81.81.8
TantumgripLamaie1.81.81.8
Propolis CRăceală și Gripă pentru copii00Nu este menționat pe etichetă
FervexPentru copii, fără zahăr0Nu este menționat pe etichetăNu este menționat pe etichetă
Propolis CRăceală și Gripă pentru adulți0Nu este menționat pe etichetăNu este menționat pe etichetă
FaringoHot DrinkNu este menționat pe etichetăNu este menționat pe etichetă11.926
ModafenHot DrinkNu este menționat pe etichetăNu este menționat pe etichetă2.7
GripovitMax CNu este menționat pe etichetăNu este menționat pe etichetăNu este menționat pe etichetă
GripovitJuniorNu este menționat pe etichetăNu este menționat pe etichetăNu este menționat pe etichetă
RevigripHot Lemon Max2 g zaharoză; 17 mg aspartam2g zaharoză, 17mg aspartam2

 Aici poate fi accesat tabelul despre cantitatea de zahăr.

            Deși, prin studiile anterioare ale InfoCons- Organizație de Protectie a Consumatorilor, realizate pe aceeași temă, s-a tras un semnal de alarmă, totuși cantitățile exagerate de zahăr nu s-au modificat de-a lungul celor trei ani. Dacă în anul 2018, studiile demarate și efectuate de InfoCons arătau că 79% din etichetele produselor pun la dispoziția consumatorilor informații cu privire la cantiatatea de zahăr conținută, în anul 2021 situația se schimbă, dar nu într-un mod considerabil. Recentul studiu dezvăluie o creștere infimă de un procent a includerii cantității de zahăr pe etichetele plicurilor de răceală.

Citește și: O poveste de dragoste şi de profesie / Un medic hindus s-a îndrăgostit de o dentistă din Mioveni şi lucrează acum la Spitalul Judeţean

Un plic de răceală poate conține până la 9 E-uri!

         Conform studiului realizat în 2021, un plic de răceală poate conține până la 9 E-uri. În medie,  un astfel de plic ajunge la o cantitate de 4 E-uri. Cel mai des întâlniți aditivi în plicurile împotriva răcelii sunt E100E104 (galben de quinoleină), E110 (aditiv alimentar din categoria coloranţilor sintetici azoici), E330 (aditiv alimentar din categoria regulatorilor de aciditate), E331 (citrat de sodiu), E950 (aditiv alimentar sintetic cu rol de îndulcitor) și E951 (aditiv alimentar sintetic, cu rol de îndulcitor şi potenţiator de aromă).

Aici poate fi accesat tabelul despre cantitatea de E-uri.

Zahăr, E-uri și…sodiu! Același studiu arată că un plic de răceala poate conține până la 135,8 mg de sodiu. În medie, un asemenea plic conține 53,6 mg de sodiu (0,0536 g), în condițiile în care pe unele etichete nu era prezentă această informație.

2 lingurițe și jumătate de zahăr și pâna la 9 E-uri – „sănătate” curată! Noi, consumatorii, avem datoria de a citi etichetele produselor înainte de achiziționare, pentru a ști exact ce consumăm! Data viitoare, trebuie să ne gândim de două ori înainte dacă vrem să ne vindecăm cu sau fără o cantitate exagerată de zahăr și  E-uri!

Citește și: “Când redactezi sesizarea, trebuie să-ți redactezi și demisia!” Raport: Statutul avertizorului de integritate în România

Aici poate fi accesat tabelul despre cantitatea de sodiu.

Sorin Mierlea - presedintele InfoCons”Suntem în perioada de viroze și de gripă, avem chiar o epidemie de gripă. Dar oare gripa și răceala pot trece dacă ne tratăm cu zahăr, sare sau diferite E-uri? Sau ar trebui să luăm niște medicamente care să ne ajute cu adevărat? Haideți să citim cu atenție eticheta și să înțelegem că este posibil să cumpărăm zahăr, sare și E-uri, la un preț extrem de mare, când am putea cumpăra medicamente, poate cu un gust nu atât de bun, o culoare nu atât de atrăgătoare, nu atât de dulci, dar să dăm banii exact pe ceea ce avem nevoie. Noi am citit pentru voi eticheta și este simplu și pentru voi : puteți scana codul de bare cu aplicația gratuită InfoCons și alegeți ceea ce doriți, gestionându-vă banii cu cap.”

Sorin Mierlea – Președinte InfoCons

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Fervex are 11.1 g din totalul de 13 grame substanță al fiecărui plic.

    Documentarea făcută incomplet( intentionat sau nu)

    Dar care e scopul?

    Ca platim altceva decât ar trebui sau ca e prea mult zahar in produse in general?