Web Analytics
scris vineri, 22.11.2024

„Vindecă, părinte! Mărturie între viaţă şi moarte”. O carte document despre operaţia pe cord a ÎPS Calinic

Pe 1 martie 2016, cu două zile înainte de a fi operat pe cord, chiar de pe patul spitalului sibian Polisano, ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, lua serios în calcul varianta de a nu supraviețui. Prin urmare, a întocmit un testament pe care l-a semnat și apoi l-a trimis Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel. În așa numita „scrisoare de încredințare”, Calinic Argeșeanul dă indicații asupra bunurilor sale terestre și își cere iertare preoților și creștinilor pe care i-a supărat.

„Vindecă, părinte! Mărturie între viaţă şi moarte”. O carte document despre operaţia pe cord a ÎPS Calinic

Exact cum sugerează și titlul – ”Vindecă, părinte! Mărturie între viață și moarte”, cartea semnată Calinic Argeșeanul și apărută în 2017 este povestea emoționantă a oricărui om, fie el ierarh sau simplu mirean, atunci când viața, prin întorsăturile ei surprinzătoare, te aduce la extrema ei, cea dincolo de care nu mai vezi decât neantul, ajungând „pe culmile disperării, cu vitalitate și bucurie”.

Cartea a fost publicată la un an de la intervenția de trei ore pe care a suferit-o arhiepiscopul la inimă pentru înlocuirea unei valve: „Am scris aceste lucruri pentru a încuraja pe cei bolnavi, ca să creadă în Dumnezeu și să meargă cu încredere la medici, că și pe ei i-a făcut Bunul Dumnezeu, cum spune în înțelepciunea lui Isus, fiul lui Sirah, în cartea sa, la capitolul 38!”. Și, într-adevăr, răsfoind cartea, în fapt un jurnal al pătimirilor lumești, parcă simți pe propria piele cum este să fii pacient prin spitalele României. Iar arhiereul a fost pacientul a trei spitale, fiind operat, în cele din urmă, la Spitalul Polisano din Sibiu (locul drag al studenției sale), de o echipă competentă condusă de chirurgul Victor Costache, șeful secției de Chirurgie cardiovasculară, descris de autor ca un om cu zâmbet de înger. Un jurnal medical, minuțios, dramatic pe alocuri, dar presărat cu umorul și ironia fină și chiar autoironia care caracterizează stilul dulce moldovenesc al arhiepiscopului, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Ce conține testamentul pe care Calinic l-a înaintat patriarhului Daniel

Iar ca punct culminant veți întâlni, chiar testamentul arhiepiscopului înaintat patriarhului Daniel cu o zi înainte de a fi operat. Testament din care spicuim câteva fraze: „Am donat, din agoniseala personală, inventarul global al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, prin Notariatul de Stat, următoarele bunuri: a. Dreptul de autor asupra tuturor cărților scrise în timpul vieții și a celor care se vor publica postum (dacă se va mai ocupa cineva și ar fi de folos!); b. Dreptul de proprietate asupra tuturor tablourilor (grafică), expoziția de la etajul Sălii Ierarhilor, de la Centrul Eparhial (Basarabilor 23); c. Dreptul de proprietate asupra tuturor cărților, donate deja Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului și Seminarului Teologic Sfântul Neagoe Basarab-Curtea de Argeș; Nu dețin personal, și nici prin terți, niciun fel de imobil sau mobil și nici vreo obligație, de orice fel, față de terțe persoane și nici nu am făcut vreo datorie personală în care să fi implicat instituția, sau terțe instituții. Nu cunosc existența altor conturi bancare, decât cele în care se operează curent…”. Vă mai putem spune că am găsit cartea „Vindecă, părinte! Mărturie între viață și moarte” recent, pe Internet, pe site-urile de specialitate.

Citește și Exclusiv. Totul despre marele proiect athonit de la Vlădeşti. Părintele Cosma Giosanu ne-a vorbit despre chinurile facerii viitoarei mănăstiri „Sf. Neagoe Basarab”

Citește și „Spre Columna Dacilor de la Roma”, jurnal de călătorie al arhiepiscopului Calinic Argeşeanul, apărut la editura de la Oieşti Pământeni

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită