Web Analytics

Vila Florica – „între chin şi amin”

de | 23.01.2020 14:05 | Actualitate, Dezvăluiri

# Liberalii se laudă că devine muzeu național de la 1 februarie # Dan Manu: „Îmi doresc să nu aibă soarta altor obiective culturale aflate în subordinea Ministerului Culturii”
Liderul PNL Argeș, Adrian Miuțescu, a anunțat marți, 21 ianuarie, că preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede înfiinţarea Muzeului Naţional „Brătianu”, care intră în vigoare de la 1 februarie. Muzeul Național Brătianu va fi în subordinea Ministerului Culturii, având sediul la binecunoscuta Vila Florica din Ștefănești, judeţul Argeş.
Devenind muzeu național, acest loc își redobândește demnitatea instituțională și culturală. Este adevărat că, în ultimii ani, Vila Florica, defectuos orientată cultural, și-a pierdut menirea, funcționând inclusiv ca loc pentru petreceri private, evenimente mondene nu tocmai în acord cu greutatea sa istorică, restaurant, motel, cadru de ședințe foto pentru diverse persoane etc.”, a mai aruncat o săgeată înspre ultimul administrator al instituției, respectiv CJ, fostul consilier județean.
În replică, președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, a declarat: ”Este binecunoscută dorința și strădania mea ca Vila Florica să fie a Argeșului și să fi rămas în administrarea Consiliului Județean Argeș. Se știe că putem discuta astăzi de Conacul Brătienilor ca de un bun național în mare parte datorită eforturilor și implicării Consiliului Județean Argeș și al meu personal. Deși nu se mai află în administrarea C.J. Argeș, îmi doresc să fie în continuare accesibilă publicului, parte vie din istoria județului Argeș și a României, chiar și prin această formulă de muzeu național, și să nu aibă soarta altor obiective culturale aflate în subordinea Ministerului Culturii și care acum sunt în paragină”.
Până una, alta, instituția de cultură este pustie, cu lacătul pus la poartă, fără angajați (care au plecat in corpore, inclusiv paznicul, prin transfer, la Centrul de Cultură ”Dinu Lipatti”). Și va mai rămâne un timp așa, pentru că, după cum se știe, condițiile impuse de lege pentru ocuparea organigramei unui muzeu național sunt destul de dure, iar cele pentru postul de director cu atât mai mult. Cât despre bugetul de funcționare și înzestrare… se cam cunoaște grija Ministerului Culturii pentru obiectivele de patrimoniu…

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

1 Comentariu

  1. // Vila Florica – „între chin şi amin” // … Ramane-va amin , precum ferma !