Web Analytics

Vila Florica, administrată de CJ Argeș prin contract de comodat

de | 15.11.2017 12:23 | Actualitate

vila floricaDupă ce luni, Vila Florica a devenit bun de patrimoniu național, odată cu semnarea contractului de vânzare – cumpărare între Ministerul Culturii și proprietari, marți, 14 noiembrie, imobilul a intrat în administrarea CJ Argeș, în urma încheierii unui contract de comodat între Minister și Consiliul Județean.

Oficialii CJ Argeș susțin că indiferent de verdictul CCR privind constituționalitatea Legii privind achiziționarea Vilei Florica de către Ministerul Culturii, contestată de șeful statului român, Conacul Brătienilor a intrat deja în patrimoniul național prin exercitarea dreptului de preemțiune de către același minister. Numai că, spre deosebire de legea contestată la Curtea Constituțională, contractul de vânzare-cumpărare a imobilului nu stipulează faptul că acesta va fi administrat de către Consiliul Județean Argeș.
„,Indiferent de verdictul legii care este la Curtea Constituțională, nu se mai poate schimba faptul că începând de luni, de când s-a semnat contractul de vânzare-cumpărare, Vila Florica a intrat ca bun de patrimoniu național și cultural al statului român. Problema și diferența între comodat și legea care se află la Curtea Constituțională este că prin lege se statuează că administrarea va fi făcută de Consiliul Județean, în timp ce în acest moment avem un contract de închiriere. Prin lege, la articolul 3, era stipulat expres că Consiliul Județean Argeș va administra Vila Florica, în timp ce dreptul de preemțiune finalizat cu contractul de vânzare-cumpărare și cu comodatul nu dă certitudinea și garanția unei legi. Actualul guvern, prin Ministerul Culturii, a semnat alături de noi acest contract. În timp, Ministerul Culturii, în calitate de proprietar și reprezentant al statului, poate să spună: fraților, pe mine nu mă mai interesează să-l dau la Consiliul Județean și Consiliul să facă Centrul de Cultură Brătianu, acolo eu vreau să fac nu-știu-ce că e în subordinea mea, că eu sunt proprietar. Se poate întâmpla treaba aceasta și din aceste rațiuni noi am încurajat ca să fie o lege, pentru că legea nu-i tocmeală. Dacă legea spunea clar – și sperăm să fie analizată și să fie de actualitate că CJ va administra treaba aceasta – nu mai aveam niciun gând, nicio temere că în timp, un alt ministru, alte guverne care vor veni în Palatul Victoria vor lua o altă poziție legată de Vila Florica”, a declarat șeful CJ, Dan Manu.
„Dacă se aprobă și legea, cu atât mai bine. Certitudinea este că e bun al statului, prin Ministerul Culturii. Dar în acest moment, prin contractul de comodat suntem tot așa, la bunătatea, la finețea Ministerului Culturii, care ne-o dă nouă, Consiliului Județean. Perioada de comodat e până la apariția hotărârii de guvern, nimeni nu știe când, situația statistică spune că se face o reevaluare a tuturor obiectivelor de interes național”, a mai adăugat Dan Manu.
„Nouă, ca cetățeni ai județului ne-a fost frică tot timpul că totuși se va ajunge în situația în care, neapelând la dreptul acesta de preemțiune, va apărea un investitor strategic, nu știm, X, care va înstrăina această vilă, importantă pentru patrimoniul național, nu pentru județul Argeș. Legea și-a urmat cursul, pentru că ea vine din trecut, inițiativa parlamentară este din vechiul Parlament. La această oră, deși a fost aprobată cu majoritate excepțională, știți pașii următori. Dar exista și varianta aceasta prin care reprezentantul Guvernului, Ministerul Culturii, să își exercite dreptul de preemțiune pentru achiziționarea acestei vile. Deci nu este niciun fel de problemă. Poate fi declarată neconstituțională legea, dar la această oră Vila Florica e a Ministerului Culturii”, a afirmat vicepreședintele CJ Argeș, Ion Mânzână.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii