Web Analytics

Viceprimarul Gelu Tofan: „Mă implic în orice aduce plus valoare Piteştiului”

de | 22.06.2022 12:43 | Actualitate, Politica si Administratie

Ce e prea mult strică, spune românul. Cum vă simțiți în alianța cu PSD, într-o coaliție cu majoritate zdrobitoare, care aproape că face irelevantă opoziția?

– În situația actuală, este ca un cuțit cu două tăișuri. Pe de o parte, există un avantaj care este legat de securitatea națională într-o situație geopolitică riscantă, pe care o cunoaștem și am resimțit-o cu toții. Pe de altă parte, alianța PSD-PNL, fiind „atât de majoritară”, inhibă într-adevăr firava opoziție făcută de partidele mici de pe scena politică românească, ceea ce duce la o nedorită autocrație. Ca liberal, îmi doresc securitatea țării, dar în egală măsură susțin valorile liberale, democrația, competiția, inițiativa privată. În plan local, opoziția făcută de liberali s-a dovedit neașteptat de constructivă, ducând la o colaborare cu rezultate benefice pentru piteșteni.

Mai vor colegii de la PNL Pitești, în special prin liderul lor Mihai Coteț, să vă schimbe din funcția de viceprimar? Și care sunt argumentele dumneavoastră, dacă ele există, că fac o greșeală?

– Eu nu am cunoștință de această informație. Atâta vreme cât sunt viceprimar, înseamnă că asemenea zvonuri nu sunt conforme cu realitatea sau sunt doar dorințe răzlețe ale unor persoane.

Citește și Gelu Tofan: ”Întotdeauna am unit oameni într-un ideal comun!”

„Pădurea Trivale va fi cu totul și cu totul altceva”

Subiectul Pădurea Trivale l-ați abandonat? Ce se mai aude despre aria protejată, mai ales acum, când au apărut pe rețelele sociale fotografii cu terase, corturi de nunți sau hale construite în miezul ei?

– Evident că nu abandonăm acest proiect, este un proiect liberal la care eu, personal, țin foarte mult. Proiectul de modernizare și extindere a Parcului Trivale pe 6.5 hectare, cu o valoare estimată de 9 milioane de euro, fonduri europene nerambursabile, se află în stadiu de evaluare, adică s-au deschis ofertele și urmează a fi desemnat realizatorul proiectului. În ceea ce privește aria protejată, un lucru bun este că decizia este acum doar în mâinile Ministerului Mediului, care, după opinia mea, nu are niciun motiv să ne refuze cererea. Ultimele discuții cu ministrul au vizat delimitarea exactă a celor 335 hectare din pădurea Trivale care vor deveni arie protejată. Urmează redactarea hotărârii de către minister și aprobarea sa în ședință de Guvern.

În linii mari, în ce constă proiectul de modernizare a Parcului Trivale?

– Proiectul de modernizare cuprinde: amenajare pârâu, amenajare lac, amenajare spații verzi, reabilitare poduri și podețe, dotare mobilier urban, creare de facilități pentru recreere pe terenurile amenajate, alei pietonale, piste de biciclete, iluminat public, sistem integrat de supraveghere, wi-fi gratuit, iar la intrare – o poartă tematică. Cu alte cuvinte, va fi cu totul și cu totul altceva. Va fi un loc în care piteșteni de orice vârstă vor găsi ceva destinat lor, ceva specific pentru recreere, pentru petrecerea timpului liber. Îmi doresc ca Parcul Trivale să devină un etalon și pentru cei care vizitează Piteștiul, nu doar pentru localnici.

Cât de apropiat sunteți de noul prim-vicepreședinte PNL Dan Motreanu și de Ilie Bolojan? Când ați vorbit ultima dată cu ei?

– Ultima întâlnire cu cei doi colegi ai mei la care faceți referire a fost destul de recent, când am participat în delegația PNL la Consiliul Național din luna mai de la Brașov. Chiar am primit o invitație să particip la Oradea, la un schimb de experiență privind înființarea parcurilor industriale. Suntem colegi, suntem în PNL și nu ne cunoaștem de ieri, de azi.

Citește și În curând, dezbatere publică pe proiectul Spitalului Municipal de Urgenţă Piteşti / Gelu Tofan: „Mă ocup, în acest moment, strict de atribuţiile pe care le am ca viceprimar”

”Decongestionarea traficului intens de la Podul Viilor a fost una dintre provocările mele majore”

Ce se întâmplă cu zona metropolitană și când ar urma să fie făcuți primii pași concreți?

– La 1 septembrie 2022, doar puțin peste două luni de aici înainte, primele autobuze ale S.C. Publitrans 2000 SA vor ajunge în Bascov, Bradu și Mărăcineni. Mii de elevi și salariați vor beneficia de transport în comun decent.

Există un proiect de care sunteți în mod special atașat și pentru care ați depus mai mult efort decât la altele?

– Da! Clar! Decongestionarea traficului intens de la Podul Viilor a fost una dintre provocările mele majore. Proiectul susținut de mine se referă la soluții concrete pentru fluidizarea traficului și înseamnă, mai exact, următorul lucru: preluarea în mare parte a traficului auto dinspre nodul direcționar al Drumului expres Pitești-Mioveni pe o arteră rutieră nou creată de-a lungul căii ferate de la Dedeman până în zona Nord, zona bocurilor L-uri.
Acest proiect este succedat de alte două proiecte secundare, conexe: artera de legătură dintre strada Depozitelor și cea nou creată va trece pe terenul care aparține acum fostului CET Nord. O investiție va fi urmată de alta, în sensul că terenul fostului CET (4,6 hectare), acum părăsit, va deveni noua autobază Publitrans, iar actuala locație a Publitrans va fi transformată într-o parcare modernă, care va deservi Lunca Argeșului.
În toate aceste propuneri conectate între ele am fost susținut de primarul Cristian Gentea, care a înțeles valoarea ideilor și m-a sprijinit necondiționat, ba chiar s-a implicat alături de mine.

Citește și Gelu Tofan: „M-am autosuspendat pentru a nu crea probleme de imagine partidului, dar nu înseamnă că sunt vinovat”

„Merg în teren zilnic”

Înțeleg că vă preocupă creșterea numărului de locuri din creșe. Ce soluții ați identificat?

– Cunosc această nevoie și am făcut deja primele demersuri pentru construirea de la zero a două creșe cu fonduri de la Compania Națională de Investiții, unde am depus deja proiectele. Finanțarea pe care urmează să o primim este în jur de 20 milioane de euro. În paralel cu aceste două proiecte încercăm să mai identificăm și alte posibilități pentru creșterea numărului de locuri în creșele din Pitești.

Sunteți viceprimar al Piteștiului de peste 500 de zile. Cum decurge o zi pentru viceprimarul Gelu Tofan?

– Nu mă plictisesc, asta cu siguranță. Activitatea mea este diversă și densă. Merg în teren zilnic, indiferent că e vorba de toaletare copaci sau creare de locuri de parcare. Merg să găsesc soluții la probleme apărute peste noapte sau rezolvări pe termen lung la probeme curente. Particip cu drag la activitățile sportive ale clubului FC Argeș, dar și la manifestări specifice municipiului. Nu mă dau în lături de la nimic și, în toate aceste zile care au trecut, am căpătat experiență, fiind mereu acolo unde s-a întâmplat ceva, unde a fost nevoie de ceva. Mă implic în orice aduce plus valoare municipiului Pitești. Îmi doresc un oraș modern, mai curat și mai verde, cu mai multe locuri de joacă și oameni mai fericiți.

Citește și Declaraţie politică Gelu Tofan, viceprimar Piteşti: „Execuţia nodului direcţional de la km 118 al A1 asigură o economie de 5 milioane euro la bugetul Piteştiului”

Articol scris de Gabriel Grigore

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *