Web Analytics

Veteranul de război Toma Duminică de la Stolnici, ajuns la 100 de ani: ”Tată… războiul e frumos să te uiţi la el, nu să lupţi!”

de | 26.02.2021 10:30 | Actualitate

Pentru veteranul de război Toma Duminică, Cartea Vieții începe la 19 februarie 1921, ziua în care primește primul dar -viața- și îl trece în prima filă. Se naște în familia Toma, în satul Fâlfani, comuna Stolnici, județul Argeș, venind pe lume în vremuri tulburi pentru România.
Tinerețea o petrece alături de cei din zona sa. În 1939, la vârsta de 20 de ani, este încorporat la ”Regimentul 2 Pionieri de Gardă”, iar după pregătirea de bază, în 1941 pleacă imediat pe front, de unde revine în 1946. Luptă cu unitatea sa până în Caucaz, dar și în zona Budapestei. Între cele două perioade ale războiului este prizonier de război în Rusia. În 1946 se reîntoarce acasă, unde se casătorește și își întemeiază propria familie. Din păcate, nu a avut copii, așa că înfiază un băiat, pe care îl creşte în spiritul tradiției și patriotismului românesc. Până în 1960 se ocupă cu agricultura, după care se angajează la Baza de Recepție din Stolnici ca magaziner, după care activitatea până la pensionare a desfășurat-o la Gara CFR Pitești, la Serviciul Expediții. Rămânând văduv, merge mai departe pe drumul vieții încărcat cu multe obstacole, dar Dumnezeu îl ajută să le depășească pe toate și să ajungă la onorabila vârstă de 100 de ani. La realizarea acestui frumos eveniment au participat primarul Sevastian Pupăză Roşu de la Stolnici, viceprimarul Radu Safta, din partea A.N.V.R – Filiala Argeș, col.rtr. Țânțarcu Alexandru, din partea A.M.V.V.D. Argeș, adj.pr.r. Dan Arsenescu și, din partea C.M.J. Argeș, cpt. Cârstea Marius și adj.pr. Ion Dragoș.

Citește și Semnificația zilei. 11 noiembrie – ZIUA VETERANILOR DE RĂZBOI

Citește și Alexandru Zamfirescu, veteranul de război îmbărbătat de mareşalul Ion Antonescu

Citește și Veteranul de război Alexandru Zamfirescu a încetat din viaţă la 108 ani

 

 

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii