Web Analytics

Veteranii de război argeşeni Paraschiv Simăn şi Mihai Popescu

de | 9.05.2019 13:06 | Cultură

Există şi oameni pe care îi priveşti şi citeşti pe chipurile lor istoria. Există oameni care încă au puterea să povestească acele evenimente care au marcat ţara noastră, de la cele mai frumoase şi până la cele mai tragice momente ale celui de-Al Doilea Război Mondial. Unul dintre acei oameni este lereșteanul Paraschiv Simăn, care a ajuns la 101 ani. Informațiile în ceea ce îl privește au fost preluate de pe pagina de FB a Primăriei Lerești. De asemenea, cel de-al doilea veteran de război pe care îl amintim în materialul ce urmează este Mihai Popescu, originar din Mărăcineni. În ceea ce îl privește, informațiile au fost preluate din Jurnal arădean.

A fost militar într-o unitate de artilerie antiaeriană

La sfârșitul lunii aprilie a acestui an militarii Batalionului 30 Vânători de Munte ”Dragoslavele”, împreună cu administrația Primăriei Lerești, i-au făcut o vizită ultimului veteran de război din comună, Paraschiv Simăn, vizită ocazionată de Ziua Veteranilor de Război. Paraschiv Simăn s-a născut pe 5 octombrie 1918, cu două luni înainte de Marea Unire. Acum are aproape 101 ani și ne-a primit cu brațele deschise. Din 1932 şi până în 1939, Simăn a lucrat la Atelierele ”Leonida” din Bucureşti. ”Am fost băiat de capitală. Erau fete frumoase acolo, dar… Nu ieşeam eu. Veneau cetăţenii cu reparaţii auto şi ne luau pe preferinţe. Eu aveam foarte mulţi clienţi. Nu aveam timp să stau degeaba. Am muncit foarte mult în acea perioadă”, spune Paraschiv Simăn. Veteranul de război a avut o viaţă complexă când vine vorba despre război, despre luptele pentru reîntregirea neamului şi pentru putere şi libertate. Stagiul militar al acestuia a avut loc fix în anul 1939, din păcate, când a izbucnit Al Doilea Război Mondial. El a fost militar într-o unitate de artilerie antiaeriană. Norocul a făcut să nu fie chiar în mijlocuI luptelor, însă a fost şofer pe un camion Henschel. ”Eram şofer pe maşina de 8 tone. Mult pentru mine. Nu mergeam decât la deplasări mici. Acolo unde eram eu, erau puţini care ştiau bine mecanica. De aceea am rămas până la încheierea războiului. În atâţia ani de armată, am avut 14 zile de concediu şi asta la început. Atunci când am aflat că am intrat în război, nu mi-a fost teamă, pentru că ştiam ce este de făcut”, povesteşte Simăn.

A avut ocazia să se joace chiar cu ultimul monarh al ţării noastre

După această perioadă, nea Chivu, aşa cum îi spun apropiaţii, s-a reîntors pe plaiurile natale. Ne-a mai povestit şi că, în zona în care a fost el, nu a mai fost niciun lereştean. La o vârstă aşa frumoasă, normal că există şi amintiri pe măsură. Mai ales că majoritatea amintirilor le-a avut după ce s-a întors din armată, dar, totuşi, au existat câteva momente de memorat şi din copilărie. Bătrânul lereştean povesteşte că, atunci când era foarte mic, a avut ocazia să se joace chiar cu ultimul monarh al ţării noastre. ”Am mers la scăldat cu el, în lac, la Băneasa, când eram copii mici. Aşa a fost întâmplarea, ne-am jucat şi cu mingea. Era foarte prietenos, apropiat de oameni, stătea de vorbă cu oricine. Mi-a părut rău când am aflat că a murit”, a mai spus Paraschiv. Şi încă un lucru… interesant este că mulţi oameni apropiaţi de această vârstă, dacă sunt întrebaţi care este secretul lor de reuşesc să fie sănătoşi la această vârstă, liniștiți sau înţelepţi, răspund că mănâncă un anume fel de mâncare, beau un suc natural de mai mulţi ani, doar apă sau un păhărel de palincă înainte de masă… Cam aşa sună secretul longevitătii la mulți. Însă, lereşteanul Paraschiv Simăn vine cu un alt secret şi, de această dată, într-un scop oarecum moral pentru fiecare dintre cei care îl află. El spune că „secretul unei vieți lungi este să fii disciplinat, să ai o viață organizată și atunci toate merg ca pe roate”.
S-a bucurat de surpriza făcută atât de militarii musceleni, cât și de primarul Marian Toader și de viceprimărița Adriana Cicu.

Mihai Popescu, ultimul președinte al Secţiunii ”Detașamentul Păuliș” din Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război

Anul trecut a încetat din viaţă, la vârsta de 95 de ani, colonelul veteran de război Mihail Popescu, ultimul preşedinte al Secţiunii ”Detașamentul Păuliș” din Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război. Originar din comuna Mărăcineni, județul Argeş, Mihai Popescu a fost încorporat la vârsta de 19 ani şi trimis la Şcoala de Subofiţeri de Rezervă Infanterie Radna. În septembrie 1944 era elev sergent în compania căpitanului erou Ioan Fătu şi apăra şoseaua Arad-Deva în zona pustei Păuliş de atacurile horthyste. A avut zile şi a scăpat cu viaţă din acele aprige încleştări, în care au făcut suprema jertfă din acea companie căpitanul Fătu, sublocotenentul Gheorghe Cismaru şi 12 elevi. Membru activ al organelor de conducere ale Secţiunii ”Detaşamentul Păuliş” din cadrul A.N.V.R., a organizat şi participat la toate acţiunile comemorative dedicate camarazilor căzuţi în luptă. În anul 2015 a fost ales preşedinte al acesteia, continuând linia antecesorilor săi Cornel Hodoşan şi Ioan Gherase.

Este înmormântat în comuna natală Mărăcineni

Ultima întâlnire a arădenilor cu regretatul răposat a avut loc în anul 2018 în luna septembrie, cu ocazia comemorării eroilor Detaşamentului Păuliş, când a evocat pentru ultima oară momentele de sânge şi de glorie trăite pe meleagurile arădene de elevii de la Radna în toamna de foc a anului 1944. Mai sunt în viaţă doar patru veterani ai luptelor de la Păuliş: Bebe Osman de la Braşov, Cicerone Trâncu de la Craiova, Oltei Victor din Bucureşti şi Nicolae Seracin din Lugoj. Înmormântarea colonelului veteran Mihai Popescu a avut loc pe 20 octombrie 2018 în comuna Mărăcineni, județul Argeş. Filiala Arad a A.N.V.R., împreună cu Primăria comunei Păuliş, a trimis o delegaţie cu o coroană de flori în amintirea ilustrului veteran.

 

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii