Web Analytics
scris miercuri, 08.03.2023

Veşmântul Sfintei Parascheva de la Iaşi a ajuns în Argeş, la o biserică din Vedea

Arhiepiscopul Calinic a voit, Mitropolitul Teofan a împlinit!
Au fost 2.800 de cereri din toată lumea și doar biserica din județul nostru a fost aleasă

„Venim cu veșmântul Sfintei!”, ne-au spus emoționați, luni, 6 martie, dimineața, pe drumul de întoarcere, preoții care au plecat încă de duminică, după Liturghie, să aducă în Argeș veșmântul Sfintei Vineri, de la Catedrala Mitropolitană din Iași. Biserica parohială „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Frătici-Vârsești, comuna Vedea, este cea aleasă să primească darul mult prețios, aceasta fiind socotită vrednică de a-l primi, din cele 2.800 de cereri venite din toată lumea ortodoxă.

Veşmântul Sfintei Parascheva de la Iaşi a ajuns în Argeş, la o biserică din Vedea

Având binecuvântarea ÎPS Calinic Argeșeanul și a ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei, delegația care a luat calea Iașiului a fost formată din preotul Constantin Ghețea, parohul bisericii de la Frătici-Vârsești și de părintele Rafael Vintilă, capelanul Paraclisului Universitar Pitești. Cei doi slujitori bisericești au participat acolo, la catedrala Mitropolitană din Iași, la un canon, parte a ritualului schimbării veșmântului Sfintei Parascheva.

Citește și O masă caldă, alimente și îmbrăcăminte pentru cei în nevoie la parohia Izvoru-Frătici

Câteva lucruri care trebuie știute despre veşmintele Sfintei Parascheva

Înveşmântarea moaştelor Sfintei Parascheva are loc în cinci perioade ale anului, după o ceremonie bine stabilită. Pe toată durata desfăşurării respectivului ritual, biserica este închisă şi nimeni din exterior nu are acces la acest eveniment deosebit. Ritualul are loc seara, după terminarea programului religios în Catedrală, în general după ora 22. De menţionat că, începând cu anul 2013, există o condică specială păstrată în care se precizează când s-a schimbat veşmântul, cine a participat la acest ritual şi dacă s-au semnalat nereguli privitoare la veşminte, sfintele moaşte etc. De fiecare dată când este schimbat veşmântul Sfintei Parascheva, în această condică se semnalează dacă ultimul sigiliu este intact sau deteriorat, apoi este pus veşmântul cel nou, se curăţă şi racla sfintei, pentru că în timp se adună praf, bucăţele de busuioc, foi împăturite.

După ce este aşezat veşmântul cel nou, veşmântul vechi este împăturit şi dus la Reşedinţa Mitropolitană. Aici, secretarul mitropolitan are o listă, întocmită cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, în care sunt trecute toate veşmintele şi parohia la care trebuie fiecare dintre acestea să ajungă. După ce este aşezat veşmântul cel nou pe sfintele moaşte şi după ce s-a terminat de rostit Acatistul Sfintei Parascheva, preoţii participanţi, cântând troparul sfintei, aşază cu multă evlavie şi grijă moaştele sfintei în raclă. După mărturia părinţilor de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi care participă la ritualul schimbării veşmintelor Cuvioasei, moaştele Sfintei Parascheva sunt înfăşurare în trei rânduri de materiale speciale. Aceste materiale speciale sunt fiecare dintre ele sigilate.

Citește și Peste 21.500 de pelerini s-au închinat la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva

Citește și Sf. Serafim cu ursul, pe pereţii troiţei de la Valea Lupului

Procesiune de 4 kilometri și slujbă specială vineri, la Vedea

„Lucrurile purtate de Sfinții Lui Dumnezeu sunt făcătoare de minuni, încât și peste cei ce erau bolnavi se puneau ștergare sau veșminte purtate de apostolul Pavel, și bolile se depărtau de ei, iar duhurile cele rele se depărtau din ei (Biblia, Faptele Apostolilor 19, 12)”
Trupul Sfintei este întreg, are 980 ani și nu se împrăștie prin lume părticele, ca alte moaște, ci doar veșmântul și doar acelor biserici care au ca hram pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. De altfel, se spune că aceste veșminte ale Sfintei poartă blestemul domnitorului Vasile Lupu şi al Mitropolitului Varlaam. Mai exact, potrivit blestemului, oricine ar împrăștia moaștele Sfintei Parascheva se va afla sub un mare blestem. Veșmântul adus, luni, în Argeș măsoară 1,7 metri și este de culoare purpurie, transportul sfintelor haine fiind asigurat de omul de afaceri Constantin Sibiceanu.

Vineri, 10 martie, de la ora 15, se va organiza o procesiune pe o distanță de 4 km, care va porni de la mănăstirea Vedea spre biserica parohială de la Frătici. Aici, trei preoți vor oficia slujba de Maslu și vor citi acatistul Sfintei Parascheva. Se spune că cea mai arzătoare dorință prinde contur sub binecuvântarea Sfintei Vineri, care are și puteri tămăduitoare.

Citește și Hramul Bisericii Sfânta Vineri, în condiții de pandemie. La Pitești, în loc de pachete s-au distribuit icoane ale Sfintei Parascheva

Citește și Concert vocal-instrumental în Biserica „Sfânta Vineri” din Piteşti

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Soți găsiți morți în casă

Doi soți din Mureș au fost găsiți morți în propria locuință. Potrivit primelor informații, aceștia...

Ultimele articole

Soți găsiți morți în casă

Doi soți din Mureș au fost găsiți morți în propria locuință. Potrivit primelor informații, aceștia...

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită