Web Analytics

„Veniturile obţinute din fondurile de vânătoare ne clasează pe locul doi la nivel naţional”

de | 16.04.2014 19:18 | Actualitate

# Declară Armand Chiriloiu, directorul Direcţiei Silvice Argeş.

# Domnule director, anul trecut Direcția Silvică Argeș a fost prima direcție silvică din România beneficiară a unui proiect european pe Măsura 125, reabilitând 20 km de drum forestier în zona Valea Rea. Mai urmează și alte proiecte de acest gen?
– Într-adevăr, DS Argeș a reușit să acceseze fonduri europene și să reabiliteze drumurile forestiere Valea Rea și Pojarna, din raza localității Nucșoara. Acest drum facilitează accesul în zonă atât al agenților economici cât și al turiștilor, drumul terminându-se chiar la poalele Munților Făgăraș. La această dată, știm că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a transmis Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 către serviciile specializate ale Comisiei Europene și acum aşteptăm regulamentele de implementare. Dacă Direcția Silvică Argeș va fi eligibilă în noul program, vom  accesa, cu siguranță, sub măsura „Infrastructura de adaptare a agriculturii și silviculturii”.
# Ce venituri obține Direcția Silvică Argeș din fondurile de vânătoare pe care le gestionează?
– Direcția Silvică Argeș gestionează 8 fonduri cinegetice și un Complex de Vânătoare, iar veniturile anuale obținute se ridică la 923.418 lei. Aceste venituri clasează Direcția Silvică Argeș pe locul doi la nivel național.

„Anul trecut am avut două cazuri de braconaj, iar în acest an doar unul”

# Au existat, în ultima perioadă cazuri de braconaj?
– Anul trecut am avut două cazuri de braconaj pe fondul cinegetic nr.47 Mozăceni. Primul a avut loc în februarie, pe teritoriul comunei Mozăceni. Făptuitorul a fost prins cu câini din rasa ogar și a fost amendat cu 500 de lei conform Legii 407/2006. Al doilea s-a petrecut în luna septembrie, pe teritoriul comunei Recea. Au fost prinşi doi braconieri, li s-au întocmit dosare penale, care au fost înaintate către Parchetul Costești şi sunt în curs de cercetare. În acest an, am avut un singur caz de braconaj, pe fondul cinegetic nr. 46 Mozacu, pe teritoriul comunei Negrași, în ianuarie. Făptuitorul a fost prins fără permis de port armă și fără documente de proveniență și proprietate a armei. I s-a întocmit dosar penal, care a fost înaintat către Parchetul Costești şi este în  curs de cercetare.
# Tăieri ilegale de arbori mai avem în Argeş?
– La nivelul DS Argeș volumul total al tăierilor ilegale este de 1179 mc şi trebuie spus că aceste tăieri ilegale de arbori sunt produse în procente de 90% de cetățeni de etnie romă, care au coloniile amplasate limitrof fondului forestier și care nu au alte ocupații decât tăierea, sustragerea și comercializarea materialului lemnos.

„Ponderea cea mai mare a tăierilor ilegale este la ocoalele silvice Câmpulung, Topoloveni şi Piteşti”

# În ce zone e mai accentuat acest fenomen?
– Ponderea tăierilor ilegale este mai mare la ocolul silvic Câmpulung, în zonele Bughea de Sus, Cetățeni (Valea lui Coman și Valea Chiliei), Stoenești (Bădeanca), în raza O.S. Topoloveni, tăierile producându-se în zonele Călineşti (Valea Corbului) și Bogați, dar şi în raza O.S. Pitești, în Mioveni (Vieroși) și Mălureni (Păuleasa). Aceste tăieri ilegale au fost constatate în primul trimestru al anului 2014, iar comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut sunt în scădere. Peste 70% din volumul total al tăierilor ilegale de arbori au fost depistate de personalul silvic şi s-au întocmit acte de constatare a infracțiunilor și a contravențiilor.
# În privința retrocedării terenurilor forestiere, câte puneri în posesie s-au finalizat anul trecut și despre ce suprafață totală de pădure vorbim?
– În cursul anului 2013, s-au efectuat puneri în posesie pe 2363 ha. Suprafața totală a pădurilor proprietate privată pe raza administrativă a Direcției Silvice Argeș fiind, la sfârşitul anului 2013, de 154.037 ha. În acest an, datorită activităților legate de aplicarea prevederilor Legii nr.165/2013, nu s-au realizat puneri în posesie cu terenuri forestiere.
# Va mai renunța Direcția Silvică Argeș și la alte cantoane sau cabane pe care le deține în proprietate?
– Direcția Silvică Argeș mai are în administrare la ora actuală cantoane care se află amplasate pe terenuri ce au fost retrocedate foștilor proprietari. Din acest motiv DS Argeș nu mai poate administra aceste clădiri, nemaiputând executa întreţineri curente şi reparaţii. Cu aprobarea Consiliului de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor și a Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, aceste clădiri vor fi vândute, iar vânzarea se poate face doar cu acordul proprietarilor terenurilor, care au dreptul de preempţiune asupra cumpărării activelor.
Iustina HARCO-BURCEA

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii