Web Analytics

Vasile Militaru şi Grigore Constantinescu, omagiaţi la Biblioteca „Dinicu Golescu”

de | 7.02.2019 13:55 | Cultură

Miercuri, 30 ianuarie, Biblioteca Județeană Argeș a fost gazdă generoasă pentru cei peste o sută de participanți la lansarea micromonografiei ”Ultimul suspin, Vasile Militaru”. Micromonografia este una dintre lucrările de referință, lăsate cu limbă de moarte, spre rotunjire și publicare, de filologul, istoricul și muzeograful Grigore Constantinescu, trecut în registrul altor vibrații în noiembrie 2018. Ion C. Hiru și Nușa Cantemir au purces la împlinirea dorinței. Vasile Militaru și Grigore Constantinescu au fost omagiați de o sală a cărei lacrimă curge întruna pe obrazul istoriei recente.
Micromonografia intră în detalii de interes privitoare la debutul editorial al lui Vasile Militaru, la scrierile cu aură mistică ale acestuia, la geneza popularei romanțe ”Mama” și a poeziei ”Povestea mea”, pe care-o recită și astăzi generațiile vechi. Procesul politic, detenția și reabilitarea postumă a scriitorului român naționalist, portretul soției, Telly Barbu, actriță la Teatrul din Pitești, dar și amintiri, inclusiv fotografii, cu și despre Grigore Constantinescu sunt capitole care merită toată atenția.
Evenimentul lansării a fost, de la început și până la sfârșit, marcat de tristețea neconsolată, pricinuită de trecerea la cele veșnice a autorului. Printre cei care l-au pomenit cu admirație s-au aflat prof. Moise Mitulescu, etnologul Sorin Mazilescu, epigramistul Nic Petrescu, scriitorul Mihail Ghițescu, primarul comunei Corbi, Virgil Baciu. Maria Mădălina Lupu a cântat la nai îngerește. Actorul Puiu Mărgescu a citit din creația lui Vasile Militaru. Aproape de vorbele frumoase, însă nemângâiată ca o umbră, doamna Eugenia Constantinescu și-a stăpânit cu greu durerea.
Denisa Popescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii