Web Analytics

„Vânătorul de CV-uri” vrea să deschidă o „Casă Bună” la Nucşoara

de | 18.02.2021 14:30 | Actualitate, Dezvăluiri

# Valeriu Nicolae, care este de etnie romă și a lucrat pentru Comisia Europeană, a adus și instalat sute de calculatoare pentru copiii din familiile nevoiașe # „Casa Bună” din Nucșoara va fi organizată pe modelul celei din cartierul bucureștean Ferentari, unde Valeriu Nicolae are grijă de peste 300 de copii # Acțiunile în Argeș au pornit în urma colaborării foarte bune cu Fundația „Conservation Carpathia” (FCC)
Numele Valeriu Nicolae vă sună cunoscut? Este jurnalist și are o rubrică foarte citită în Libertatea, unde vânează CV-urile unora cu parfum de impostori și care fac carieră în Parlament sau sunt numiți de partide în funcții publice și plătiți cu sume colosale. Este, de asemenea, activist, a înființat ONG-ul „Casa Bună” din București și a candidat independent la alegerile parlamentare din decembrie 2020. Nu a ajuns parlamentar, dar a obținut peste 16.000 de voturi fără să investească bani mulți în campanie, doar 2.000 de euro, ba chiar i-au lipsit doar 17 voturi ca să intre în Parlament ca deputat independent. A investit însă în fapte bune, mulți ani la rând, alături de oamenii care i s-au alăturat. Tot anul trecut, a umblat cu voluntari din Capitală prin satele din Argeș, unde au montat calculatoare gratuite în zonele greu încercate de soartă și i-au învățat pe copii să le folosească. Acțiunile lor nu s-au oprit aici. Valeriu Nicolae vrea să înființeze și în Argeș o „Casă Bună”, despre care ne-a spus mai multe chiar el, în articolul următor.
Valeriu Nicolae s-a născut în Caransebeș. A făcut voluntariat încă din tinerețe. Este jurnalist, scriitor, trainer și activist pentru drepturile omului. Are un masterat în diplomație, a lucrat în mai multe țări, chiar și pentru Comisia Europeană. A primit „Premiul cetățeanului european”, oferit de Parlamentul European, în 2013. A fost și directorul regional al unui mare ONG care lucrează cu refugiați. În 2016 a fost secretar de stat în Ministerul Muncii. A cumpărat o casă în cartierul Ferentari din București, pe care a denumit-o „Casa Bună” și unde are grijă de peste 300 de copii. Cei peste 400 de voluntari ai asociației fac teme online cu puștii, le asigură servicii medicale și multe altele. Pentru eforturile depuse în Ferentari, Valeriu a primit Premiul onorific „World’s Children’s Prize Award” de la regina Suediei, în 2018.

„Oamenii din zonele rurale sunt mai deschiși în a se ajuta unii pe alții”

Anul trecut, Valeriu Nicolae și voluntarii de la „Casa Bună” au făcut peste 100 de drumuri în Argeș, prin comunitățile sărace, nu doar în Nucșoara, ci și în Câmpulung, Curtea de Argeș și în satele din comuna Lerești. Acțiunile au pornit în urma colaborării cu Fundația „Conservation Carpathia” (FCC).
Voluntarii de la „Casa Bună” au montat aproximativ 150 de calculatoare în comunitățile nevoiașe din Argeș, iar copiii au intrat la activități online cu voluntarii asociației. Pe Valeriu Nicolae cel mai mult l-a impresionat spiritul civic din satele argeșene. „Oamenii sunt foarte deschiși. E o diferență față de Capitală, unde lumea e mai cinică, mai șmecheră, mai oportunistă. Oamenii din zonele rurale sunt mai deschiși în a se ajuta unii pe alții, comunitățile sunt mai puternice. Sperăm să ajutăm să nu se piardă partea aceasta de ajutorare reciprocă”, a povestit Valeriu Nicolae pentru Jurnal de Argeș.
Voluntarii de la „Casa Bună” au revenit în Argeș și de Crăciun. „Toți copiii cu care lucrăm noi în Nucșoara și Lerești au cizmulițe și geci de iarnă foarte bune, pantaloni, îmbrăcăminte termică, ca să le țină de cald, și au primit cărți și cadouri. Am distribuit de două ori și alimente necesare și vitamine”, ne-a spus Valeriu. Chiar vineri, 12 februarie, au fost alți doi voluntari în Nucșoara.

„Am tot fost prin zona aceea din Argeș și am descoperit o mulțime de probleme și că sunt sate destul de departe de oraș, cum e comuna Nucșoara”

Proiectul „Casei Bune” din Argeș se conturează de la o zi la alta. Cel mai probabil, sediul „Casei Bune” din Argeș va fi în Nucșoara. Ideea a pornit în urma drumurilor făcute prin județ. „Am tot fost prin zona aceea din Argeș și am descoperit o mulțime de probleme și că sunt sate destul de departe de oraș, de exemplu, cum e comuna Nucșoara, unde accesul la o grămadă de servicii e destul de dificil. De exemplu, primul cabinet oftalmologic e la vreo 50 de kilometri. Mai ales în satul Slatina sunt foarte mulți copii care nu au avut niciodată control oftalmologic și asta e o problemă uriașă, fiindcă după un an de școală online, nu are nimeni cum să verifice dacă acei copii au o problemă la ochi sau nu și dacă nu pot să citească sau nu vor să citească. În majoritatea cazurilor, nu pot să citească sau văd atât de prost, încât cititul e un chin. Sunt multe lucruri de făcut și ne-am gândit să avem o locație permanentă acolo, pentru a prelua – din păcate sunt cazuri – copii care sunt neglijați de părinți, ca să folosesc un eufemism, să putem să îi transferăm în locația noastră. Dacă se strică internetul prin diferite locuri, ei pot să vină acolo să facă temele. Am văzut o grămadă de mame care aveau mâinile făcute praf din cauza faptului că trebuiau să spele în râu și, atunci, ne-am gândit să facem o spălătorie și, în același timp, când e nevoie (din păcate, e nevoie), să mai oferim și o masă caldă copiilor care altfel nu prea au. Asta e intenția”.
Valeriu Nicolae spune că a colaborat foarte bine cu autoritățile locale din Nucșoara. „Într-un mod neașteptat pentru noi, am avut foarte mare deschidere de la primărie și oamenii sunt foarte drăguți în general. Toate familiile din Nucșoara sunt foarte faine. Noi avem gânduri mari acolo, am vrea să dezvoltăm un fel de festival al produselor tradiționale din Nucșoara, avem multe idei. Sperăm că o să se realizeze câteva dintre ele, dacă nu toate”.

Citește și „Erau copii care nu văzuseră niciodată un calculator. Asta mi-a rupt sufletul un pic…”

Citește și 28 de computere de la “Conservation Carpathia” pentru copiii din Nucșoara

„Ideea noastră este să folosim ”Casa Bună” din Argeş ca un loc de tabără, unde să aducem copii să înveţe despre natură”

L-am întrebat pe Valeriu Nicolae dacă această casă ar putea să fie donată de către primărie. „Nu, noi nu vrem chestii de acest fel, nu vrem să ne folosim de primărie. O să o facem noi și, dacă primăria poate și își dorește să ajute, dacă vede că facem lucruri bune, atunci sigur, ne bucurăm foarte mult să lucrăm cu ei. Pare absurd să ne apucăm să cerem lucruri de la primărie. Nu este o primărie bogată, este o primărie care are nevoie de ajutor”, ne-a răspuns acesta. „Fie să o construim de la zero, fie să cumpărăm o casă veche, care e prost întreținută și să o recondiționăm așa cum credem că ar trebui recondiționate casele vechi, să facem lucrurile cu respect față de tradiția satului, să construim ecologic”, a mai precizat Nicolae.
Unul dintre scopurile „Casei Bune” din Argeș va fi de a-i apropia pe copiii din mediul urban de cei de la sate. „Ideea noastră este să folosim «Casa Bună» din Argeș ca un loc de tabără, unde să aducem copii să învețe despre natură. De exemplu, copiii din orașele mari să vină, iar copiii din Nucșoara, Lerești și Pojorâta să le arate ciupercile care se pot mânca, ei știu o grămadă de lucruri despre pădure și natură. Acesta este unul dintre scopurile principale. Vrem să facem și o tabără la mare, în care să luăm copiii care altfel n-ar putea să vadă niciodată sau nu foarte curând marea, să îi ducem la mare și să îi plimbăm cu barca, să le arătăm delfinii; tot ideea de ecologism, trebuie să avem grijă de natură. Natura e un lucru foarte important. În plus, avem și parteneriatul acesta foarte bun cu Fundația «Conservation Carpathia». Oamenii aceia fac niște chestii senzaționale, împăduresc, readuc o grămadă de animale în pădurile noastre. Au readus zimbrii, castorii. Fac lucruri foarte faine și vrem să aducem copiii să vadă, să se bucure de minunățiile din pădurile noastre, pe care foarte puțin le mai știm. Trăim cu impresia că totul merge rău și toate lucrurile sunt proaste, când, de fapt, România e o țară absolut minunată”, este concluzia lui Valeriu Nicolae.
Cei care vor să afle mai multe informații despre activitățile Asociației „Casa Bună”, vor să devină voluntari sau au un teren în Nucșoara pe care intenționează să îl vândă sau să îl cedeze pentru construirea „Casei Bune” pot vizita site-ul asociațiacasabuna.ro sau pagina de facebook.

Citește și Arhiepiscopia Argeșului a făcut donații în valoare de 50.000 de lei Secției de Boli Infecțioase a SJ Argeș

Citește și O nemţoaică frumoasă, şoferiţă de TIR, a adus la Piteşti donaţii pentru câinii fără stăpân

Citește și ARHIEPISCOPIA A DONAT UN ELECTROCARDIOGRAF MOBIL SPITALULUI MUNICIPAL CURTEA DE ARGEȘ

Citește și Avionul lui Moș Crăciun: ajutor pentru satele izolate din România

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii