Web Analytics

Urmaşii premierului Alexandru Vaida Voevod trăiesc la Piteşti şi fac politică

de | 16.06.2022 11:46 | Actualitate, Cultură

Unul dintre făuritorii Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, Alexandru Vaida Voevod, fost deputat al Partidului Național Român în Parlamentul de la Budapesta, fost premier al României, deputat și ministru, președinte al Frontului Românesc, arestat în 1945, este mai puțin recunoscut de istoriografia românească decât alții pentru meritele sale. Volumul „Alexandru Vaida Voevod și Francis Ferdinand de Habsburg”, apărut cu sprijinul Fundației Culturale „Memoria” Argeș, condusă de prof. univ. dr. ing. Ilie Popa, cel care, din 2001, organizează Simpozionul internațional „Experimentul Pitești – Reeducarea prin tortură”, îi face, în sfârșit, dreptate.

Autorul volumului, Ioan A. German, nepot după fiică (1934 – 2016), a trăit la Pitești și a fost șef de secție la „Arpechim”, absolvent al Facultății de Chimie din Cluj (iată, nu doar poeți lucrau la combinat, precum Virgil Diaconu ori Aurel Sibiceanu, ci și istorici, nepoți de foști prim-miniștri). De altfel, Ioan A. German a și fost vizitat pe platforma de la „Arpechim” de către Securitate, în căutare de manuscrise aparținând bunicului său, dar fără rezultat. Din fericire, Ioan A. German l-a cunoscut, deși era un adolescent, la Sibiu, pe bunicul său, căruia i se spunea „Moșu”, i-a ascultat poveștile, până la decesul din 1950, i-a citit o parte din însemnări și a reușit, cu ajutorul fiului său, să-i „aranjeze” în pagină acest volum.

O carte care are un lămuritor „Cuvânt înainte” și o necesară prezentare „Despre autor”, semnate de ing. Alexandru Adrian German.
Cartea despre Alexandru Vaida Voevod este mai mult decât binevenită, mai ales că vine cu o poziție clară privind realizarea unirii Transilvaniei cu România din 1918. Să nu fim naivi, cum am învățat din cărțile de istorie. Nu se făcea Unirea în câteva zile, pe un val de entuziam popular, dacă o mână de politicieni români din Ardeal nu militau, decenii, pentru activarea spiritului național românesc.

Citește și 24 Noiembrie 1927 – A murit, în condiţii suspecte, Ionel I. C. Brătianu, om politic român, fost prim-ministru, cel de numele căruia se leagă Unirea cea Mare

Citește și 21 iunie 1848: Începutul revoluției paşoptiste în Muntenia, un pas spre modernizare și unire

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *