Web Analytics

Up-date: Startup-ul românesc, Digital Dryads, câștigă locul 1 în finala concursului EU Datathon organizat de Comisia Europeană.

de | 23.10.2020 11:00 | Actualitate, Bani europeni, Economie

     Startup-ul românesc Digital Dryads salvează pădurile din România și UE prin procesarea imaginilor satelitare în timp real. Echipa a câștigat Locul 1 în etapa finală a concursului EU Datathon 2020 răspunzând provocării “O Europa pregătită pentru era digitală”. 

„Cu 121 de contribuții din întreaga lume, participarea în acest an a fost cea mai mare din istoria concursului. “  a declarat Elisa Ferreira, Comisarul pentru coeziune și reforme.

Cei patru români, ingineri software, cred cu tărie că pasiunea lor,  efortul, tehnologia și datele pot proteja pădurile din România și UE. Start-up românesc, defrișări ilegale

Start-up românesc, defrișări ilegale

Proiectul are ca scop combaterea defrișărilor și diminuarea schimbărilor climatice globale ireversibile.

Digital Dryads este un startup unic, cu o echipă multidisciplinară și cu o abordare inovativă. Proiectul monitorizează, analizează și alertează starea culturilor și pădurilor prin combinarea imaginilor dronelor aeriene cu imaginile multispectrale satelitare și tehnologii avansate.

Citește si Greenpeace: Argeşul campion absolut la defrişări ilegale

Echipa a folosit imaginile provenite de la sateliții europeni Copernicus Sentinel. 

 

“Sper că nu divulg secretele juriului dar Digital Dryads este un exemplu minunat de valoare pe care un proiect cu date deschise îl poate aduce. Copernicus este ceva ce noi europenii ar trebui să fim cu adevărat mândri. Echipa Digital Dryads a luat datele Copernicus și le-a transformat în ceva foarte util, foarte puternic și cu un mesaj foarte important.”  – Paul Hofheinz- Președinte și Co-Founder pentru The Lisbon Council.

Roboți inteligenți descarcă imagini satelitare de peste 1GB fiecare și le procesează cu tehnici precum: Computer Vision (viziune computerizată),  Machine Learning (învățare automată) și Deep Learning (învățare automată cu rețele neuronale adânci). Un robot inteligent procesează automat și neîncetat datele cu o viteză, un volum, și o precizie supraumane. 


Toate echipele finaliste au avut abordări și soluții inovatoare pentru a ajuta Europa să facă față provocărilor cheie prin utilizarea datelor deschise ale UE.” – Johannes Hahn, Comisar EU pentru Buget și Administrație.

Citește și articolul „Om bogat, om sărac” la PSD Argeş. Nea Ţâroiu a făcut din pensie casă unor sărmani. În schimb, Chiriloiu i-a donat fiicei 2,3 miliarde lei vechi

Membrii echipei sunt:

  • Răzvan Pistolea, CTO AIception, absolvent al Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica din București,
  • Sergiu Eftimie, absolvent al Facultății de Informatică la Universitatea Titu Maiorescu din București și doctorand în securitate cibernetică la Academia Tehnică Militară,
  • Andrei Mocanu, absolvent al Facultății de Telecomunicații din cadrul Universității Ovidius din Constanța și Universitatea Politehnica din București,
  • Adnan Temur, absolvent de Facultății de Telecomunicații din cadrul Universității Ovidius din Constanța și Universitatea Politehnica din București.

 

Deși infrastructura și algoritmii de prelucrare sunt complecși, rezultatele sunt hărți online interactive, intuitive și ușor de folosit pentru orice utilizator: individ, companie, minister, agenție, ONG și chiar și bunica ta.

 

Aplicația este publică, destinată atât pe desktop cât și pe mobil și accesibilă imediat direct din browser fără a necesita instalare. 

 

În interfața grafică prietenoasă putem vedea straturile (layere) cu diverse procesări: stratul de păduri , evoluția pădurilor în timp, alerte, APV-uri (act punere în valoare), zone protejate pentru fiecare an.

Zonele defrișate pot fi imediat corelate cu baza de date de APV-uri din SUMAL sau pot fi corelate cu zonele protejate (păduri virgine, quasi-virgine, UNESCO, Natura 2000).

Softul poate genera apoi rapoarte și histograme anuale pe țară sau pe fiecare județ.

Planurile de viitor ale companiei sunt concentrate pe creșterea numărului de beneficiari ai soluției software și urmărirea unei investiții care să permită dezvoltarea altor întrebuințări ale tehnologiei (ex: stresul coronamentului arborilor cauzat de ciuperci, boli, dăunători) și extinderea în industria de agri-tech.

 

Etapa finală a EU Datathon a fost organizată în data de 15.10.2020 de către Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene, în strânsă colaborare cu Comisia Europeană.

Felicităm echipa Digital Dryads pentru inițiativa și curajul de a ataca o problema reală!

Vă invităm să îi urmăriți pe rețelele sociale unde puteți să le oferiți feedback și să susțineți proiectul lor de a salva pădurile:

site: https://digital-dryads.eu/

linkedin: https://www.linkedin.com/company/digital-dryads

twitter: https://twitter.com/aiception4data

facebook: https://www.facebook.com/Digital-Dryads-101027895065005

whatsapp: https://chat.whatsapp.com/GuasewR3FhH1SETgBzhUhU

youtube: https://www.youtube.com/channel/UCZYkgMXs0Q053MZ8wXk0YcA

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole