Web Analytics

Uniunea Transportatorilor: România, printre ţările europene cele mai afectate de criza şoferilor profesionişti

de | 30.03.2023 20:47 | Actualitate, Home

România este printre ţările europene cele mai afectate de criza şoferilor profesionişti având aproximativ 71.000 posturi neocupate în 2022, iar lipsa tot mai mare de şoferi reprezintă o ameninţare reală pentru mobilitatea şi lanţurile de aprovizionare din România şi din UE, susţin reprezentanţii Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), conform Agerpres.

Citește și: O angajată a unei bănci a furat 1,3 milioane de lei din contul unei persoane decedate

Organizaţia transportatorilor salută propunerea Comisiei Europene (CE) de modernizare a normelor privind permisele de conducere prezentată pe 1 martie 2023, însă solicită prevederi clare pentru revizuirea Directivei permiselor de conducere referitoare la reducerea vârstei minime a şoferilor de camion şi facilitarea angajării şoferilor extra comunitari.

“Deşi CE propune ca tinerii sa obţină permisul şi să poată conduce acompaniat camioane de la 17 ani, cu toate acestea menţine vârsta minimă de 21 ani pentru permisul C+E şi numai prin derogare permite reducerea vârstei minime la 18 ani. UNTRR solicită Comisiei Europene stabilirea fără echivoc a vârstei minime de 18 ani pentru şoferii profesionişti de camion (permis C+E) complet pregătiţi, atât pentru transportul rutier naţional, cât şi internaţional”, transmite UNTRR.

Potrivit sursei citate, România este printre ţările europene cele mai afectate de criza şoferilor profesionişti având un deficit estimat de 71.000 posturi neocupate în 2022. La nivel global, deficitul estimat de IRU în 2022 este de peste 2,6 milioane de şoferi profesionişti. Totodată, rata şomajului în rândul tinerilor români (15-24 ani) a atins cel mai ridicat nivel în septembrie 2022 (21,3%), cu mult peste rata medie a şomajului în rândul tinerilor de 14,5% în UE.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole