Web Analytics

Unitatea de Tratament Avansat al Pacienţilor Cardiaci, un punct forte al sistemului de sănătate argeşean

de | 2.11.2017 08:58 | Politica si Administratie

19 Tase1Odată cu publicarea de către Ministerul Sănătăţii din România a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor de Supraveghere şi Tratament Avansat al Pacienţilor Cardiaci Critici (USTACC) din unităţile sanitare cu paturi, în decembrie 2012, au început demersurile pentru înfiinţarea unor astfel de unităţi în spitalele importante din ţară.

În noiembrie 2013 lua fiinţă în Argeş USTACC la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti ca spaţiu specializat în tratamentul infarctului miocardic acut (circa 250 de cazuri pe an) şi al altor boli cardiovasculare extrem de grave.
Astfel, proiectul de dezvoltare a USTACC elaborat de medicul coordonator al unităţii, conf. dr. Adrian Tase a devenit operaţional. Acest proiect cuprinde organigrama şi alte aspecte de personal, planul repartizării paturilor şi alte aspecte arhitecturale, necesarul de aparatură medicală şi non-medicală, coordonarea cu secţiile din spital, în special ATI, UPU, cardiologie, etc.
De menţionat că Unitatea de terapie intensivă coronariană din SJUP a fost printre primele create în ţară, iar prin postarea sa pe site-ul spitalului s-a făcut rapid cunoscută.
În februarie 2014, USTACC SJUP a fost afiliată la nivel ştiinţific grupului de lucru „Cardiologie de urgenţă” al Societăţii Române de Cardiologie, ca şi grupului de lucru „Acute Cardiac Care” al Societăţii Europene de Cardiologie.
Ca unitate de terapie intensivă, USTACC a constituit o platformă esenţială pentru înfiinţarea în toamna anului 2014 a laboratorului de angiografie, între cele două structuri existând în continuare relaţii strânse.
USTACC a fost acreditată ca unitate de terapie intensivă de gradul II în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti în vara anului 2016.
Cel mai recent progres, datorat finanțării din partea Consiliului Județean Argeș, este renovarea unor saloane şi dotarea cu paturi noi de terapie intensivă, inclusiv infrastructura specifică.
Dezvoltarea acestei unităţi va continua, fiind în concordanţă cu creşterea incidenţei infarctului miocardic acut, tromboembolismului pulmonar acut, aritmiilor care duc la stop cardiac, şi altor boli cardiace extrem de grave.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii