Web Analytics

Unitatea de elită a Germaniei Naţional-Socialiste, Leibstandarte SS Adolf Hitler, la Câmpulung Muscel

de | 19.07.2017 15:06 | Cultură

8 01Pasionaţii istoriei militare contemporane deţin numeroase informaţii despre prezenţa structurilor militare aparținând Wehrmacht-ului în ţara noastră, însă puţini cunosc faptul că, pentru o scurtă perioadă de timp, în România, la Câmpulung Muscel, s-a aflat unitatea de elită a Germaniei Național-Socialiste, Leibstandarte SS Adolf Hitler (LSSAH).

În momentul sosirii la Câmpulung, LSSAH avea dimensiunea unei brigăzi de infanterie mecanizată

Constituită la câteva săptămâni după incendierea Reichstag-ului, entitatea ce purta numele conducătorului NSDAP a avut misiunea de a asigura paza și protecția noului cancelar, ce fusese investit în funcție prin hotărârea președintelui Paul von Hindenburg la 30 ianuarie 1933. Cei 117 membri au fost atent selectați conform unor exigențe severe de SS-Gruppenführer-ul Josef Dietrich și urmau să îndeplinească funcția unei unități de gardă la sediul puterii executive, precum și cea de escortă în timpul deplasărilor Führer-ului pe întreg cuprinsul Reich-ului. Acest nucleu s-a extins în anii care au urmat, dezvoltarea treptată sincronizându-se cu etapele de consolidare ale noului regim politic. Crearea unui front balcanic format din Iugoslavia, Grecia și Turcia ar fi fost o realitate militară intolerabilă pentru Reich-ul German care, în virtutea ideologiei național-socialiste, avea misiunea de a înlătura pericolul bolșevic din Răsărit. În acest context, staționată încă din toamna precedentă la Metz, LSSAH a primit ordinul de transfer spre Bulgaria, distanța fiind parcursă pe cale feroviară până în România, unde au fost primiți cu bucurie de comunitățile săsești din Sibiu, Brașov și celelalte localitățile germane prin care au trecut în decursul relocării. În momentul sosirii la Câmpulung Muscel, LSSAH avea dimensiunea unei brigăzi de infanterie mecanizată și dispunea de o înzestrare tehnică care să corespundă unui conflict purtat într-o continuă mișcare.

Trupele germane și române defilează împreună

8 02Orașul situat în depresiunea subcarpatică omonimă, cunoscut pentru poziția sa strategică și luptele purtate în timpul Marelui Război, își păstrase importanța militară prin cazarma Regimentul 30 Dorobanți, o unitate de elită aflată în subordinea Diviziei 3 infanterie care își avea garnizoana la Pitești. Defilarea comună s-a desfășurat cu puțin timp înainte de plecarea unității germane din centrul urban, în ziua de duminică, 16 martie, dată când era onorată memoria eroilor poporului german (Tag Des Helden).
Dispozitivul format pentru defilare a pornit din apropierea mănăstirii Negru Vodă, mărșăluind pe strada eponimă, trecând prin fața a două dintre clădirile emblematice ale urbei, Casa Iorgulescu și Casa Paul, prin Piața Regală, continuând mai departe pe lângă turnul clopotniță al Bisericii Catolice Sfântul Iacob spre centrul orașului. Fanfara unității a deschis calea pentru coloana condusă de SS-Sturmbannführer-ul Fritz Witt, comandantul Batalionul 1 infanterie mecanizată SS, secondat de aghiotantul său SS-Obersturmführer-ul Heinrich Springer. Oficialitățile, majoritatea ofițeri de rang superior, români și germani, alături de Josef Dietrich au așteptat sosirea formațiunii de paradă pe trotuarul din fața bisericii Sfântul Nicolae Popa Savu. Ajungând în fața farmaciei Sever Armășescu, ansamblul muzical militar a cotit spre stânga și a luat poziție în fața Primăriei, pentru a aștepta în acordurile compozițiilor cazone sosirea contingentelor care soseau în pas de marș. Onorul a fost dat de Fritz Witt cu brațul drept ridicat pentru executarea salutului politic, căruia i s-au succedat purtătorul Führerstandarte și membrii brigăzii grupați pe unități principale. La rândul lor, militarii unității gazdă au sosit în scurt timp, ofițerul dând gradelor superioare onorul, cu sabia. Asemenea unui trup bine articulat, coloana s-a angajat pe strada Principele Carol, artera de circulație paralelă cu strada Negru Vodă, pentru a reveni în Piața Regală. În parcursul lor urban, membrii LSSAH au trecut pe lângă numeroasele și cochetele prăvălii, inclusiv prin fața magazinului universal „La Staicu”, renumit în epocă pentru calitatea și diversitatea produselor sale. Cu inocența caracteristică vârstei, copiii aflați pe trotuare imitau prin gesturi hazlii, ducând brațele înainte și palmele desfăcute la tâmplă, mișcările cazone ale celor care alcătuiau garda pretoriană a Führer-ului. Privilegiul de a închide defilarea le-a revenit militarilor români, care au intrat în dispozitiv pe latura nordică, având în spate clădirea Halei Comerciale, închizând astfel spațiul unde urma să aibă loc ceremonia.

Combatanții SS au privit statuia infanteristului român ce ridica falnic drapelul de luptă

În fața Hotelului Regal, în mijlocul unui scuar triunghiular se afla monumentul eroilor, o construcție arhitectonică ce fusese dezvelită în amintirea ostașilor care au căzut la datorie în luptele din zonele Albești, Mateiaș, Nămăiești și Pravăț, la trecerea unui deceniu de la încheierea Primului Război Mondial. Combatanții LSSAH au fost dispuși pe trei rânduri pe un segment al străzii Negru Vodă și de-a lungul clădirii Hotelului Grădișteanu, având în față opera sculptorului muscelean Dimitrie Mățăoanu. Venind pe artera de circulație ce purta numele întâiului descălecător al Țării Românești, Josef Dietrich, însoțit de Max Wunsche, Fritz Witt și Heinrich Springer, a trecut în revistă garda unității sale, primind de asemenea onorul militarilor români și complimentele oficialităților strânse în fața prăvăliilor de la parterul Hotelului Regal. În proximitatea monumentului, în partea stângă au fost dispuși stegarii germani cu drapelele, și comandantul unității, privind spre corpul ofițeresc, și-a rostit discursul despre sacrificiul generațiilor de militari care au căzut la datorie pentru apărarea idealurilor naționale și a patriilor de care aparțin, aducând totodată și un elogiu eroilor Armatei Române. Încheindu-și cuvântarea, Josef Dietrich s-a întors și a salutat cu brațul drept ridicat Führerstandarte și steagurile batalioanelor care au fost coborâte în onor. Ridicând frunțile acoperite de căștile de oțel, combatanții SS puteau privi statuia infanteristului român ce ridica falnic drapelul de luptă, cufundată în lumina soarelui primăvăratic. Un exponent al armatei care în 1916, ca și 25 de ani mai târziu, era alcătuită în majoritate de pătura socială cea mai reprezentativă a poporului român.

Epopeea balcanică a LSSAH a confirmat încă o dată eficiența blitzkrieg-ului

Din Câmpulung Muscel, brigada a înaintat pe direcția S-V, parcugând drumurile județelor Muscel, Argeș și Teleorman până a ajuns în orașul-port Turnu-Măgurele, unde a trecut Dunărea pe un ponton construit de pionierii unității. Pentru următoarele două săptămâni forțele germane ajunse în Bulgaria s-au grupat pentru atacul asupra Greciei, conform planului operațional detaliat în directiva nr. 20 din data de 13 decembrie 1940, ce a fost actualizat prin directiva nr. 25 emisă în 27 martie 1941 pentru inițierea acțiunii Marița, „cu obiectivul limitat, provizoriu, de luare a bazinului Salonicului și instalarea noastră pe înălțimile de la Edessa”. Epopeea balcanică a LSSAH a confirmat încă o dată eficiența blitzkrieg-ului și fanatismul combatanților SS, care au deschis calea Wehrmacht-ului în Peloponez.
Sursa: historia.ro

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii