Web Analytics

Unioniștii, la Pitești: ,,Limba moldovenească nu există.”

de | 20.03.2018 09:46 | Actualitate

unionistii2Filmul documentar ,,Unioniștii” a fost lansat aseară în Aula Universității din Pitești. Gazdele evenimentului au fost Gabriel Ivan și Gabriel Despa, studenți ai Universității din Pitești. Cei doi tineri sunt membrii ai Mobilizării Unioniste și susțin reunificarea Basarabiei cu România.
Premiera filmului documentar „Unioniștii” a avut loc în data de 9 martie 2018, în cinematograful din cadrul Muzeului Țăranului Român din București, iar aseară a fost rândul Piteștiului, însă nu știm cât de mult interes a prezentat pentru piteșteni, întrucât sala a fost mai mult goală decât plină.
,,Anul acesta ne propunem să facem reunificarea Basarabiei cu România. (…) Am ajuns ca la 100 de ani de la Marea Unire să sărbătorim Centenarul cu harta ciuntită. Sper să înțelegeți cine suntem și ce vrem. Tinde să mai existe această relicvă, se numește cult moldovenesc. El există doar ca derivat regional și ca dialect al limbii române, dar limba moldovenească nu există!”, a spus Gabriel Ivan, student la specializarea Informatică, din cadrul UPIT.
Seara a început cu intonarea imnului național, o prezentare despre istoria pământului de peste Prut și a continuat cu mult așteptatul film documentar care îi aduce în prim-plan pe membrii Mișcării Unioniste, cei care au un singur scop: Unirea Republicii Moldova cu România.
Unioniștii prezentați în documentar sunt tineri care scriu ,,Basarabia e România” pe ziduri, organizează manifestări stradale sau poartă tricolorul. Tot ei poartă în suflet un țel comun tradus în activitățile unioniste derulate până în prezent, așa cum arată filmul.
Duminică, 25 martie, studenții bucureșteni, și nu numai, vor pleca la Chișinău pentru ,,Marșul Centenarului” din Piața Marii Adunări Naționale.
,,Am considerat că este o datorie pentru județul Argeș ca la 100 de ani de la România Mare să fim recunoscători înaintașilor noștri și măcar atât, prin simpla prezență la Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale să aducem un omagiu celor care s-au jertfit pentru România, celor care au murit pe câmpurile de luptă, celor care au fost deportați în ’40, ’41 de <<Fiara Roșie>>. Ne simțim datori pentru Brătieni, pentru Goleștii care au fost la noi în județ, pentru Ion Mihalache, cei care au luptat pentru unirea și reîntregirea tuturor românilor între granițele aceluiași stat independent, liberal și autonom.”, a spus Gabriel Despa, unul dintre prezentatorii evenimentului, student la Inginerie Energetică, UPIT.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii