Unghiile doamnei Sorina Honţaru, mai importante decât bebeluşii care mor

de | 25.02.2016 13:12 | Opinii

De mai bine de două săptămâni, ori de câte ori îi văd prin ziare ori la TV pe șefa DSP Argeș – Sorina Honțaru și pe directorul Spitalului de Pediatrie – Vasile Stan, mă încearcă o repulsie viscerală, combinată cu o reacție de revoltă cât cuprinde. Și nu sunt singurul. Ca mine sunt mulți. Zeci de mii de argeșeni. Sute de mii de români cărora li s-a luat până peste cap de dezastrul, mizeria, nesimțirea și nepăsarea din sistemul de sănătate din Argeș și din țară. Și sunt atât de multe motive că s-ar putea scrie un roman naturalist. Un roman al dezastrului. Mă uitam zilele trecute pe niște fotografii făcute la conferința de presă a DSP Argeș pe 11 februarie, în săptămâna în care 14 bebeluși din Argeș ajunseseră pe paturile spitalelor și unul dintre ei, un suflețel nevinovat, fusese luat de îngeri. Ce mi-a atras atenția la pozele respective în primul rând au fost unghiile foarte bine făcute ale doamnei Sorina Honțaru, șefa de la DSP Argeș și lanțul gros de aur de la gât. Bineînțeles, nu e ilegal să ai unghiile făcute. Dar e cam imoral și sfidător să vii ca șefă la Sănătate Publică îmbrăcată la patru ace ca la un dineu de gală în condițiile în care ești complet depășită și paralelă cu gravele probleme de sănătate din Argeș. Probabil că unghiile doamnei Honțaru sunt mai importante decât bebelușii care mor. Ați avut vreo mustrare de conștiință, doamnă Sorina Honțaru, în dimineața în care v-ați îmbrăcat să vă duceți la conferința de presă pe care și așa ați organizat-o în dispreț față de jurnaliști, conferință la care și așa ați întârziat o jumătate de oră? Ați vărsat vreo lacrimă pentru bebelușii care s-au înălțat la cer în ultimele două săptămâni din cauza sistemului de sănătate… bolnav și murdar până peste cap pe care îl conduceți, doamnă Sorina Honțaru? Nu, cu siguranță, nu. De ce? Pentru că aveați o altă grijă, mult mai mare. Vă era teamă cât casa să nu vă pierdeți funcția. V-am văzut în sute de fotografii și imagini în ultimele zece zile, doamnă Honțaru. Și erați tare îngrijorată. Pentru funcție. O funcție în care ați fost pusă de colegii dumneavoastră din PSD Argeș, pentru că așa e la noi, politicienii impun șefii de instituție și nu cartea de vizită. Profesioniștii nu au loc de dumneavoastră, doamnă Sorina Honțaru și de alții ca dumneavoastră. Și rezultatele se văd.
La conferința de presă de acum aproape două săptămâni, subordonații dumneavoastră spuneau că la Spitalul de Pediatrie „sunt condiții foarte bune”. Probabil că se refereau la Spitalul de Pediatrie din Sydney ori din Los Angeles. Au greșit țara, regiunea, orașul? Nu, nu au greșit. Pur și simplu sunt setați, ca și dumneavoastră, să nu vadă adevărul jalnic pe care îl văd mii de părinți ce își duc copiii la Spitalul de Pediatrie: jeg, mizerie, copii cu afecțiuni diferite internați în același salon, lifturi care nu merg, asistente care te tratează cu sictir, dispreț și nervi și un manager – Vasile Stan – care spune sec și impasibil că în spitalul pe care îl conduce s-au făcut investiții de miliarde. S-au schimbat pătuțurile insalubre și vechi de peste 20 de ani din saloane, domnule Vasile Stan? Nu. S-au schimbat paturile din rezervele pe care pacienții dau bani? S-au luat măsuri ca să nu se mai plimbe gândacii prin rezerve vara și toamna? Nu. Și încă o întrebare: de ce la Spitalul de Pediatrie s-a făcut curățenie mare doar înainte de conferința de presă și înainte de vizita premierului Cioloș și a ministrului Cadariu? Apropo de vizita premierului Cioloș și a ministrului Cadariu, ne pot spune cei doi înalți oficiali de ce au venit și nu au făcut nimic? V-a fost teamă de înalții oficiali din partide să luați măsuri, domnule ministru al Sănătății? Probabil că da.
Revenind la doamna Sorina Honțaru, trebuie totuși să remarcăm că doamna director de la DSP Argeș stă totuși foarte bine la un capitol. La tupeu. La ultima conferință de presă le-a cerut jurnaliștilor să nu o mai sune „de 200 de ori” și să fie lăsată să se ocupe în tihnă de anchetă. Nu, doamnă Honțaru, jurnaliștii nu vă vor lăsa niciodată să vă ocupați în tihnă de anchetă. Conduceți o instituție publică de maxim interes și aveți datoria legală să comunicați, să aveți reacție, să luați măsuri. Să vă luați și un purtător de cuvânt la DSP Argeș ca să comunice în timp real presei toate problemele grave din sistemul de sănătate. Și sunt atâtea probleme! Dacă ați avea un purtător de cuvânt – așa cum v-a cerut și fostul prefect Mihai Oprescu și nu l-ați băgat în seamă – și dacă v-ați da și interesul și nu ați afla din presă – lucru absolut penibil și inadmisibil pentru dumneavoastră – că zeci de bebeluși au mari probleme.
Știu că noul prefect Cristian Soare e un om blând. Dar l-aș ruga, atât eu, cât și zecile de mii de părinți din Argeș, să lase blândețea la o parte în următoarele luni – chiar dacă e an electoral și nu trebuie să deranjeze anumite persoane – și să ia măsurile care se impun în atât de vitalul domeniu al sănătății. Să îi demită pe incompetenți și pe cei pasivi. Să facă curățenie în spitale. Mă aștept și la președintele Tecău să ia măsuri drastice. Mă aștept ca președintele Tecău să se plimbe mai puțin pe Facebook și prin deplasări peste hotare și să se plimbe mai mult prin spitale și prin saloanele mizere. Să fie mult mai mult preocupat de realitatea… reală decât de cea virtuală. Și mă mai aștept, doamnă Sorina Honțaru, să nu mai căutați soluții la problemele de sănătate ale bebelușilor prin portocale, să nu mai umblați după cai verzi pe pereții verzi de la Pediatrie. Și de abia apoi să vă faceți unghiile roșii și să vă îmbrăcați la patru ace.
Denis Grigorescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii