Web Analytics

Unde conduce indulgenţa autorităţilor de mediu. La Câmpulung au rămas peste o mie de tone de substanţe periculoase

de | 10.01.2019 14:00 | Actualitate

Condamnat deja din cauza problemelor create cu deşeurile, Vasile Tofan este judecat acum pentru situaţia de la depozitul pe care îl are prin firma Global Eco Center la fosta platformă ARO Câmpulung. În iulie anul trecut, el a primit cinci ani de închisoare pentru infracţiuni la alte legi speciale – Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului – în urma trimiterii în judecată dispuse de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. În plus, societatea a fost amendată cu 600.000 de lei. Tofan a atacat cu apel hotărârea în cauza legată de neregulile comise pe traseul Iaşi-Câmpulung-Glina, procesul aflându-se pe rol la Curtea de Apel Piteşti. Dincolo de toate acestea, problema cea mai importantă încă nu este rezolvată: deşeurile încă se mai află la Câmpulung.

Deşi autorităţile locale şi judeţene tratează subiectul cu indiferenţă, societatea civilă din Muscel are reacţie. Astfel că Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” insistă de mai mulţi ani să prezinte cazul instituţiilor care pot interveni, dar răspunsurile sunt, de regulă, în tonul comportamentului celor care conduc Câmpulungul şi judeţul. Asta deşi conţin elemente care pot îngrijora mai mult decât s-a întâmplat în octombrie 2013, atunci când s-a aprins incendiul la depozitul cu deşeuri al lui Tofan.
Pe de o parte, într-un răspuns primit de ASCM la finalul anului trecut, cei de la Garda de Mediu susţineau că în depozit mai sunt 1.656,28 tone de deşeuri periculoase şi nepericuloase, iar ritmul de evacuare era unul slab. În trei luni fuseseră scoase de pe platformă circa 70 de tone de deşeuri şi doar atât. Lui Vasile Tofan i se pusese în vedere să refacă împrejmuirea depozitului şi să acopere recipientele cu material izolant, solicitări la care s-a cerut o amânare. Agenţia de Mediu a detaliat aspectul, evidenţiind faptul că din totalul de substanţe rămase în depozitul de pe fosta platformă ARO 1.418,42 de tone este cantitatea de deşeuri periculoase, restul fiind nepericuloase. Altfel prezentat, de când a fost obligat să neutralizeze şi să evacueze deşeurile, adică din 2014 – şi avea termen limită octombrie 2016! – Vasile Tofan a scos din depozit doar 36% din totalul substanţelor periculoase şi 77,4% din cele nepericuloase. Între timp, firma a intrat în insolvenţă şi au fost declanşate şi procesele penale.

Şi instanţa a cerut situaţia de la depozit

Dacă procesul pentru deşeurile de la Glina se află în faza apelului, pentru cele întâmplate la depozitul de la Câmpulung cauza este în faza primei instanţe, la Judecătoria Curtea de Argeş, în urma cererii lui Tofan de strămutare de la Câmpulung. Capetele de acuzare sunt neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase. La ultimul termen, în decembrie anul trecut, instanţa a numit un expert care să clarifice unele lucruri legate de situaţia depozitului de la Câmpulung. Astfel, raportul de expertiză are următoarele obiective:
– să precizeze stocul de deşeuri existent în prezent la societatea inculpată (n.r.: Global Eco Center);
– să stabilească costurile necesare pentru valorificarea şi eliminarea deşeurilor;
– să menţioneze modul în care incendiul din octombrie 2013 a afectat activitatea societăţii inculpate din punct de vedere economic;
– să menţioneze dacă au mai fost colectate deşeuri după incendiu de către societatea inculpată;
– să se stabilească dacă din documentele contabile rezultă dacă apa folosită pentru stingerea incendiului a încărcat stocul de deşeuri al societăţii şi care au fost costurile necesare pentru ecologizarea acestei ape;
– să stabilească dacă anterior incendiului din octombrie 2013, începând cu anul 2010 şi până la momentul incendiului, au fost respectate termenele pentru depozitarea, eliminarea şi valorificarea deşeurilor de către societatea inculpată.
Cătălin Ion Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii