Web Analytics

Una caldă, una rece… / „Avocatul Canabis” a primit clasare pentru trafic de droguri şi condamnare pentru deţinere

de | 23.07.2020 14:03 | Dezvăluiri

# El va trebui să presteze 30 de zile de muncă în folosul comunității # După ce a scăpat de acuzația mai gravă, de trafic de droguri, fostul avocat Valentin Achimoiu plusează și vrea declararea legii care interzice cultivarea canabisului ca neconstituțională în cazul persoanelor cu anumite afecțiuni # El susține că suferă de tulburare bipolară și consumul de canabis l-ar ajuta să treacă mai ușor peste depresie
În 2016, poliţiştii Brigăzii de Combaterea Criminalităţii Organizate Piteşti au descoperit o plantaţie de canabis în curtea unei gospodării din Dobrogostea. Ca urmare, persoana suspectată, Valentin Achimoiu, un fost avocat care avea atunci 34 de ani și care sădise canabisul chiar în curtea bunicii sale, a fost dus la audieri la sediul DIICOT. Procurorii au dorit să stabilească împrejurările în care a obţinut avocatul seminţele plantate şi dacă a vândut canabis ori îl recolta pentru consum propriu. După aproape 4 ani de cercetare penală, în luna martie 2020 se clasează cauza împotriva avocatului Achimoiu pentru săvârșirea infracţiunii de trafic de droguri și se renunță la urmărirea penală pentru cultivarea și deținerea de droguri de risc. Instanța a decis, însă, ca fostul avocat să facă 30 de zile de muncă în folosul comunității, pentru deținere.

„Legea pune semnul egalității între pacient și infractor”, susține Valentin Achimoiu

„Nu poți să cultivi, pentru că te expui consecințelor penale. Am invocat excepția de neconstituționalitate a art. 4 din Legea 143/2000, dar judecătoarea a respins cererea de sesizare a Curții Constituţionale. Împotriva încheierii prin care s-a respins sesizarea de neconstituționalitate, am declarat recurs la Curtea de Apel Pitești (n.red. – proces care va avea loc în această lună). Eu nu contest munca în folosul comunității, contest constituționalitatea unei legi care, dintr-un punct de vedere, pune pe același plan pacienții cu infractorii. Vorbesc strict de cazul în care persoanele cultivă anumite plante în interes medical. Și asta pentru că textul de lege pune semnul egalităţii între pacientul consumator și infractor, mutând în sfera penalului activități ce ar trebui reglementate prin politici de sănătate publică“, ne-a declarat Valentin Achimoiu. „În fapt, subsemnatul sufăr de tulburare afectivă bipolară începând cu anul 2007, având în perioadele depresive nevoie de un ajutor real și efectiv pentru a face față stărilor de rău foarte puternice. Subliniez că am descoperit acest ajutor în planta de canabis, de multe ori medicația clasică nefăcând față realelor dificultăți cu care mă confrunt. Ca o consecință a acestui fapt, în anul 2016 am cultivat 3-4 plante de cannabis sativa în scopul consumului propriu. La data de 06.09.2016, lucrători operativi DIICOT, însoțiți de jandarmi, au descins la locuința bunicii mele din satul Dobrogostea, județul Argeș, și au ridicat plantele în discuție, ocazie cu care s-a pus în mișcare acțiunea penală împotriva subsemnatului”, a scris acesta în motivația cererii sale. Vom vedea ce vor decide, deci, magistrații de la Curtea de Apel Pitești.

În 2014 a dat în judecată Chevron în cazul exploatării gazelor de şist de la Pungeşti

Valentin Achimoiu a devenit cunoscut la nivel naţional în 2014, după ce a înregistrat la Curtea de Apel Bucureşti o acţiune împotriva Guvernului României, a Ministerului Mediului şi a companiei Chevron, prin care se cerea suspendarea activităţilor de explorare şi exploatare a gazelor de şist la Pungeşti. Valentin Achimoiu a fost avocat până în data de 2 aprilie 2015, când, printr-o hotărâre a Baroului Argeș, s-a decis excluderea din profesie chiar la solicitarea sa. Valentin Achimoiu avea atunci un dosar penal pentru conducere în stare de ebrietate și a depus la barou mai multe acte medicale cu diagnostic de afecțiuni psihice.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii