Web Analytics

Un zvon trist. Dispare Festivalul internaţional „Carpaţi”?

de | 9.06.2022 11:39 | Actualitate, Cultură

Festivalul de dansuri populare „Carpați” a fost organizat, în 1975, la Curtea de Argeș, la inițiativa Casei Creației Populare Argeș, iar după 1990 acesta s-a transformat în festival internațional de folclor, desfășurându-se la Pitești, Mioveni, Topoloveni, Costești, Câmpulung și Curtea de Argeș, prin eforturile (financiare) conjugate ale primăriilor din aceste orașe și ale conducerii județului.

Un festival care a făcut mare cinste și… reclamă Argeșului. Festivalul a fost onorat, în cele 36 de ediții, de peste 100 de ansambluri folclorice din: Belgia, Bosnia, Brazilia, Bulgaria, Canada, China, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Grecia, India, Italia, Iugoslavia, Letonia, Lituania, Macedonia, Mexic, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, Rusia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia etc.

Citește și De ce s-a născut la Curtea de Argeş Festivalul „Carpaţi”?

Marele câștig era cel al schimburilor culturale, ansamblurile din Argeș fiind invitate, la rându-le, să participe la festivaluri de gen din țări în care tradiția folclorică e promovată.
Iată că, din cauza pandemiei, festivalul a fost întrerupt în ultimii doi ani. Dar ar putea fi reluat anul acesta, deși, din punct de vedere organizatoric, este prea târziu („Carpați” s-a desfășurat mereu în Postul „Sfintei Marii” din august, atunci când… lăutarii nu au nunți). Mai mult, nicio instituție din Argeș nu a prins, în bugetele pe acest an, niciun leu pentru acest festival! Dar ar mai fi timp pentru rectificări, dacă tot strigăm, din toți rărunchii, că „noi suntem români” și că ne păstrăm tradiția!

Citește și Istoricul Festivalului Internaţional de Folclor „Carpaţi”


Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole