Web Analytics

Un zâmbet sănătos şi frumos pentru o viaţă întreagă!

de | 28.12.2012 10:58 | Actualitate

Toți ne dorim un zâmbet frumos, iar un zâmbet atractiv contribuie la creșterea încrederii în sine.
Zâmbetul este o etichetă personală incontestabilă, un gest natural care marchează evenimentele fericite prin care trecem, însoțindu-ne pe tot parcursul vieții. Zâmbim pentru a exprima cele mai complexe sentimente, iar zâmbetul nostru poate transmite celor din jur mai multe mesaje decât o mie de cuvinte. Este natural, deci, să ne dorim ca zâmbetul nostru să fie strălucitor, și mai ales sănătos. Zâmbetul fiecăruia dintre noi este o adevărată carte de vizită, care nu ar trebui neglijată.
Specialitatea din medicina dentară, care se preocupă de acest aspect este reprezentată de ortodonție. Ortodonția este o investiție pe termen scurt cu beneficii pe termen lung, întrucât dinții drepți și un zâmbet plăcut aduc beneficii pentru o viață întreagă. Nu în ultimul rând, un zâmbet frumos este poate cel mai mare beneficiu al ortodonţiei, pentru că redă încrederea în sine.
Tratamentul ortodontic, atât la adulți, cât și la copii, trebuie realizat doar de medicul ortodont specialist. Este foarte important să ducem copiii la ortodont cât mai repede, deoarece problemele ortodontice sunt mai ușor de corectat dacă sunt interceptate din timp.
Un consult ortodontic este necesar când dinţii copilului sunt:
– înghesuiţi;
– foarte distanţaţi;
– dinţii de sus sunt înclinaţi mult în afară, nelăsând buzele să se apropie una de cealaltă;
– când dinţii din faţă de sus nu îi ating pe cei de jos, atunci când dinţii sunt strânşi;
– când dinţii de sus îi acoperă aproape în întregime pe cei de jos, atunci când sunt strânşi;
– când apar asimetrii (partea dreaptă nu seamănă cu partea stangă).

Tratamentul anomaliilor dento-maxilare nu poate fi separat de noțiunea de aparat dentar, care îndreaptă, aliniază sau corectează poziția dinților atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional.
Cele mai frecvente anomalii dentare pe care aparatele dentare le tratează sunt: înghesuirea dentară (dinții înghesuiți); dinții rotați față de axul lor normal; dinții situați prea în față sau prea în spate față de poziția lor normală pe arcada dentară;  malocluzii (dinții superiori nu se potrivesc cu cei inferiori cand mușcăm).
De asemenea, ele sunt folosite și pentru dezobișnuirea copilului în practicarea unor obiceiuri vicioase ca: respirația orală, suptul degetului mare, roaderea unghiilor și împingerea limbii împotriva dinților în timpul înghițirii.
La ora actuală, există o mare varietate de aparate dentare. Multitudinea de aparate ortodontice folosite: mobile, fixe, aparatele ortodontice estetice cu bracket-uri ceramice sau de safir, aparatele linguale Incognito complet invizibile sau bracket-urile autoligaturate pot răspunde cerințelor fiecăruia.
La copii, cele mai folosite aparate dentare sunt cele mobile; ele reprezintă alegerea cea mai bună în cazurile de reeducare a funcțiilor (ex: deglutiție, poziția limbii) și în cazul înghesuirilor dentare mai mici.
O altă problemă ortodontică şi anume ocluzia anormală (felul în care dinţii muşcă unii pe ceilalţi) poate contribui la o abraziune (tocire) în exces a dinţilor, masticaţie ineficientă, forţă excesivă pe gingia şi pe osul din jurul dintelui malpoziţionat. Tratamentul ortodontic poate fi mai uşor de suportat şi mai ieftin decât toate celelalte viitoare tratamente.
Părinții au un rol definitoriu în atitudinea pe care copiii o au față de stomatolog și tratamentele dentare. Astfel, ei trebuie să insufle copiilor ideea că medicul dentist le este prieten și îi va ajuta să aibă grijă de sănătatea dinților lor. De asemenea, ei trebuie să aibă o atitudine pozitivă față de vizitele la stomatolog, încercând să le facă cât mai plăcute posibil pentru copil.
Tratamentul ortodontic vă creează un zâmbet sănătos și frumos pentru o viață întreagă! Atitudinea față de tratamentul stomatologic și obiceiurile legate de igiena dentară instaurate cât mai devreme în viața copiilor sunt determinante în menținerea unei bune stări a dinților, pe tot parcursul vieții copiilor! 
Elena Man

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii