Web Analytics

Un şofer a câştigat procesul cu IPJ Argeş după ce a demonstrat că drumul pe care a fost amendat pentru viteză era nesemnalizat corespunzător

de | 21.06.2017 17:21 | Actualitate

6 procesIPJUn argeșean a reușit să obțină în instanță anularea unui proces verbal de contravenție și desființarea sancțiunii dispuse prin acesta, pentru netemeinicie și nelegalitate. Mai exact, instanța i-a înlocuit lui Alin Gheorghe Nicolescu amenda de 875,5 lei cu un avertisment și a anulat măsura reținerii permisului de conducere, stabilite după ce bărbatul a fost prins conducând cu 110 km/oră pe DN73, pe sensul de mers Pitești – Câmpulung.

S-a întâmplat pe un sector de drum unde viteza maximă admisă, la data constatării, era de 50 km/oră, mai exact în localitatea argeșeană Mihăești. Bărbatul a reușit să demonstreze însă că pe respectivul tonson nu exista o semnalizare rutieră corespunzătoare, astfel încât pentru un șofer era greu de apreciat care este viteza legală maximă admisă, mai ales că în cazul de față vorbim despre un tronson de drum cu două benzi pe sens. Un aspect important, pentru că, la nivel național, acolo unde se întâlnesc tronsoane de drum cu două benzi pe sens, limita maximă a vitezei legale admise este de 70 km/h.
„Cu alte cuvinte, în lipsa unei semnalizări corespunzătoare a drumului pentru limită de viteză, care să nu creeze confuzie și dubiu în privința vitezei legale admise pe sectorul de drum respectiv, nu se poate susține că petentul, în calitate de conducător auto, a avut o conduită neconformă cu legea, fiind astfel sancționat în mod abuziv. Concluzia se impune cu atât mai mult, cu cât apelantul petent nu a mai fost sancționat pentru încălcarea legislației rutiere”, a concluzionat Tribunalul Argeș, instanță care a admis apelul formulat de către șofer împotriva sentinței civile pronunțate de către Judecătoria Pitești, care, anterior, îi respinsese plângerea formulată împotriva Inspectoratului de Poliție al Județului Argeș. Iată ce a decis, pe scurt, Tribunalul Argeș: „Schimbă sentința, în sensul că admite  plângerea și va anula procesul verbal de contravenție atacat. Se va dispune exonerarea petentului de plata amenzii aplicate, precum și ridicarea măsurii complementare a reținerii  permisului”.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii