Web Analytics

Un regizor argeşean, film celebru contra partizanilor anticomunişti din munţi

de | 4.11.2021 12:40 | Cultură, Actualitate

Virgil Calotescu s-a născut în anul 1928, în comuna Bascov, Argeș, unde o școală îi poartă numele. A fost unul dintre cei mai prolifici regizori români, începând cu filmul „Pe urmele lui 1907” (1957) și până la „O viață închinată fericirii poporului” (1978) ori „Partidul, patria, poporul” (1986). Un regizor, după cum se vede, pe linie de partid.

Gheorghe Dinică a jucat rolul unui partizan

Unul dintre filmele sale – „Acțiunea Autobuzul” (1978) – e dedicat luptei securiștilor argeșeni cu partizanii anticomuniști ascunși în Munții Făgăraș. Un film de acțiune, l-am văzut pe când eram elev, și pe care nu l-am programat la Cinematograful „București”, pe care l-am reînființat și condus, ținând cont de abordare, dar el se găsește pe youtube. În film joacă și doi mari actori născuți în Argeș, Gheorghe Dinică („Baronul”, fost ofițer, partizan) și Irina Petrescu (tot rol pozitiv, din perspectiva de azi, nu și în film).

Pentru cei interesați de film, să mai spun că Virgil Calotescu prezintă cum Securitatea stabilește mai multe planuri de prindere a partizanilor, ofițerul infiltrat propunând varianta călătoriei acestora cu un autobuz local. În acest sens, căpitanul Valentin este detașat ca șofer pe autobuz, iar securista Amalia – pe post de casieriță.
Printre călători sunt detașați securiști neînarmați, în haine civile, printre care și colonelul. Singurele persoane înarmate sunt securistele Olimpia și Tanța, deghizate în călugărițe… Vizionare plăcută, dacă vreți să cunoașteți trecutul argeșean din perspectiva Partidului Comunist!

Citește și Sf. Serafim cu ursul, pe pereţii troiţei de la Valea Lupului

Citește și Cărţi de la History Channel pentru „Carol I” Câmpulung

 

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii