Web Analytics
scris joi, 16.05.2024

Un pacient cu AVC hemoragic, operat cu succes la Spitalul Judeţean Argeş!

Medicul neurochirug Alexandru Goleșteanu spune că eroina în acest caz a fost noua șefă a ATI, Alexandra Ciocârlan, căreia îi mulțumește public

S-a întâmplat în urmă cu o săptămână, mai exact marțea trecută, în Săptămâna Luminată, la Spitalul Județean Argeș. Un pacient în vârstă de 56 de ani a fost adus la Urgențe în stare gravă, cu accident cerebral hemoragic. Potrivit estimării preliminare, omul avea șanse de recuperare slabe la internare, dar grație intervenției prompte și profesioniste a echipei care s-a ocupat de el, prognosticul este acum mult mai bun.

Un pacient cu AVC hemoragic, operat cu succes la Spitalul Judeţean Argeş!

„Dr. Alexandra Ciocârlan este un stil de om cu suflet, cu tot ce-ți trebuie, care și-a făcut treaba genial”

„Deficite parțial remise sau în curs de remisie. Gcs 8 la internare, Hemipareză dreapta” – a scris pe Facebook medicul neurochirurg Alexandru Goleșteanu, cel care s-a ocupat de acest caz și care, spre cinstea sa, i-a mulțumit public doctoriței Alexandra Ciocârlan, noua șefă a ATI, pentru implicare și pentru „abordarea modernă a cazului” respectiv.

Despre ce a fost vorba și cum s-a acționat în acest caz ne-a vorbit chiar dl doctor Goleșteanu. „A fost un AVC hemoragic. Deci, este un accident vascular cu inundare cu sânge. Se spune că 15% din AVC-uri sunt hemoragice. 85% sunt celelelalte, ischemice. Bineînțeles, cele hemoragice sunt mai urâte, cu prognostic mai prost, în general. Cum se intervine? Aici e o discuție mai lungă: nemții le operează pe bandă rulantă, americanii le operează, francezii – la fel, englezii s-au oprit, pentru că ei zic că n-ar avea beneficiu; au făcut un studiu și părerea mea e că a fost vorba mai mult de bani acolo, pentru că dacă tu operezi zece și îți ies cinci sau trei, deja începi să le calculezi… Iar ăsta, la noi, a fost chiar un caz foarte fericit” – ne-a spus dr. Alexandru Goleșteanu (foto).

„La 12 noaptea, doctorița suna în Terapie să vadă cum e pacientul. Ca idee”

Iar aici medicul neurochirurg a explicat de ce meritul principal este al șefei ATI, dr. Alexandra Ciocârlan (foto): „Doctorița este venită de la englezi. Apoi a fost într-un centru privat din București, la Monza. Este un stil de om cu suflet, cu tot ce-ți trebuie, care și-a făcut treaba genial… Gândiți-vă că noi lucrăm în felul următor: noi operăm, noi scoatem sângele de acolo. Treaba noastră e să fim cât mai finuți, să scoatem sângele cât mai puțin traumatic din creier, dar mare parte din muncă este a Terapiei Intensive, pentru că acel pacient trebuie ținut în niște constante, trebuie îngrijit în timp rapid. De-aia se numește Terapie Intensivă.

Gândiți-vă că ăla e ca un cheag în cap. Eu îl scot frumos, după care îl bag pe pacient în Terapie Intensivă; trebuie ventilat într-un anumit raport… Tensiunea nu trebuie să fie prea mică, pentru că presiunea în cap deja este; este ca și cum ai încerca să bagi cu o pompă de bicicletă aer într-o cameră. Ea trebuie să fie suficient de mare ca să ajungă suficient sânge să irige creierul și să-i dea oxigen. Nici prea mare nu poate să fie, că pocnește. Și tot așa… Deci, este o patologie grea și marele merit în cazuri de genul ăsta, de traumatisme câteodată, pe care tot noi le operăm, îl au ei, cei de la Terapie Intensivă. Iar în cazul despre care vorbim, laurii chiar sunt ai ei, ai d-nei doctor Ciocârlan, ăsta e adevărul. Nu e prima oară când se lucrează bine acolo în astfel de cazuri, dar de data aceasta a fost o chestie mai modernă. Iar la 12 noaptea, doctorița suna în Terapie să vadă cum e pacientul. Ca idee”.

Citește și Visuri de la zero. Vrem să refacem căsuţa bunicii de la Sălătrucu!

Citește și Secretar de stat, în vizită la spitalele din Pitești. Sprijin pentru un Centru de Radioterapie

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită