Web Analytics

Un nou tip de contract de muncă ar putea fi introdus în Codul Muncii – proiect

de | 13.06.2022 10:17 | Actualitate, Economie, Politica si Administratie

Parlamentarii vor să introducă în Codul Muncii un nou tip de contract de muncă cu un număr minim, de zero ore, pe săptămână. Angajatorul nu este obligat, astfel, să garanteze un număr minim de ore, iar angajatul va fi plătit atât cât muncește. Pandemia de Covid-19 a arătat că programul de lucru poate deveni extrem de flexibil, cu aceleași beneficii de ambele părți, potrivit gandul.ro.

Citește și: INS: Inflația a trecut de 14% în luna mai

Un proiect inițiat de senatori ai PSD prevede introducerea unui contract de muncă cu minim de zero ore pe săptămână. Inițiatorii proiectului susțin că un asemenea contract ar aduce beneficii angajatului: flexibilitatea programului, plata în funcție de orele muncite și beneficiile asociate contractului standard de muncă.

Românii nu au însă încredere într-o asemenea formă contractuală.

„N-am încredere, nu, n-am încredere în sistemul ăsta”, spune un bărbat. „Ideea este că ar trebui să se plătească și taxe în urma contractului, nu? Ar fi mult mai OK, pentru că așa i s-ar băga anagajatului și o vechime în spate pentru pensie”, arată un tânăr.

Ce spun specialiștii în resurse umane

Specialiștii în HR spun că o asemenea măsură ar putea fi potrivită. „La nivel social este un mare, mare beneficiu, pentru că o să integreze o mulțime de oameni. Sunt foarte multe companii care au nevoi foarte fluctuante de forță de muncă, cum sunt unii care au vara foarte multă nevoie de forță de muncă sau dimpotrivă, iarna”, arată George Butunoiu, expert în HR.

Citește și: Plăți de peste 430 de milioane de euro, prin AFIR, în conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor și autorităților publice, în ultimii doi ani

Acest tip de contract ar putea introduce în câmpul muncii și oameni care practică activități periodice, precum consultanță juridică sau tehnică, zilieri sau grădinari.

Foto: descriptiv

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *