Web Analytics

Un muscelean operat în Austria e somat să plătească peste 7.000 de euro

de | 27.09.2018 14:00 | Actualitate

# O asociație de întrajutorare din Austria l-a păcălit că operația va fi plătită de statul român # Ion Mateiu apelează (foto) la Jurnalul de Argeș pentru a primi ajutorul argeşenilor

După spusele lui, a fost operat de cinci ori pentru o problemă mai delicată, din cauza căreia îi este imposibil să aibă relaţii cu soţia. Şi nu ar fi vorba doar de aşa ceva, fiindcă prima intervenţie chirugicală a suferit-o pe când era copil. A fost, susţine el, şi la musceleni celebri, precum Proca şi Jinga, numai că lucrurile nu sunt în regulă nici acum. Iar ca lui Ion Mateiu să-i fie suferinţa şi mai grea, acum e şi bun de plată. Iar totul din cauză că la finalul lui 2016 şi începutul lui 2017, pe când era plecat la muncă în Austria, a fost operat de urgenţă în străinătate. A crezut că statul român va deconta cheltuielile, mai ales că are şi calitatea de revoluţionar, însă s-a trezit somat şi acţionat în instanţă pentru suma de 7.420,62 euro.

Ion Mateiu, în vârstă de 51 de ani, era în Austria în 2016 atunci când a fost dus de urgenţă la Spitalul St. Johanns, din Salzburg, acolo unde s-a intervenit chirurgical pentru afecţiuni ale tractului urinar. Povesteşte el că a ajuns acolo prin intermediul unei asociaţii de ajutorare din Austria, reprezentanţii acesteia asigurându-l că costurile internării vor fi suportate de România. Numai că, susţine Mateiu, nu s-au făcut demersurile în acest sens, astfel că în toamna anului trecut s-a trezit cu somaţie de la spital. Şase facturi au fost emise pentru prestarea serviciilor medicale, un total de 5.964,55 euro, la care se adaugă dobânzi şi cheltuieli de executare care duc la un total de 7.402,62 euro. Câmpulungeanul nu s-a conformat cererii, aşa că s-a trezit dat în judecată. Procesul a început în ianuarie 2018 la Judecătoria Sibiu, dar instanţa şi-a declinat competenţa şi litigiul va ajunge la Câmpulung.
Între timp, însă, Ion Mateiu se apropie de disperare, după cum el însuşi spune. Prost sfătuit, a făcut întâmpinare tardivă la instanţă, dar încă mai speră că situaţia se va rezolva convenabil pentru el. Tocmai de aceea a şi deschis un cont pentru a putea fi ajutat să strângă banii pe care s-a trezit că îi datorează spitalului din oraşul austriac.

„Mi-au zis să stau liniştit”

Iată, în mod selectiv, cum redă faptele Ion Mateiu în întâmpinarea adresată instanţei:
„Am plecat în statul Austria în căutarea unui loc de muncă şi, deoarece am avut o afecţiune, că nu pot urina normal, mai multe persoane m-au îndrumat către o societate-Caritas, unde am fost luat în evidenţă de medicii care lucrează voluntar şi care au luat hotărârea să mă trimită de urgenţă la o clinică de specialitate, unde am fost consultat, tratat şi operat. (…) Ştiind că nu am posibilitatea financiară, medicii de acolo mi-au spus să stau liniştit, că nu o să am probleme şi obligaţii faţă de clinică şi că nu sunt eu singurul român operat de urgenţă pe teritoriul statului austriac”.
Ion Mateiu spune că este asigurat medical şi că, dacă ar fi dispus de banii solicitaţi de austrieci, ar fi plătit numai ca să scape de această problemă.
Contul lui Mateiu: RO52RZBR0000060020402243, deschis la Raiffeisen Bank.
Material realizat de Cătălin Ion Butoiu

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii