Web Analytics
scris joi, 14.03.2024

Un model autohton de alimentaţie excentrică

În Postul Paștelui trăim momente de reculegere, de împăcare sufletească. Evident că fiecare credincios posteşte după puterile sale. Vrem totuşi să atragem atenţia asupra unor excese. Există persoane foarte motivate din punct de vedere spiritual care ţin în întregime Postul Paştelui, iar în unele zile din Săptămâna Mare, post negru. Aceste persoane dovedesc o voinţă extraordinară. Totuşi, excesul în această direcţie poate duce la oboseală, scăderea toleranţei la efort.

Un model autohton de alimentaţie excentrică

„Cei care ţin postul cu rigurozitate au tendinţa să mănânce mai mult decât în mod obişnuit, ceea ce duce la dispepsie”

În contrast, alţi indivizi, care ţin postul cu rigurozitate, au tendinţa să mănânce mai mult decât în mod obişnuit, ceea ce duce la dispepsie gazoasă şi plus ponderal. Sărbătorile pascale sunt un prilej de meditaţie, iertare a aproapelui, spovedanie, bucurie şi pace spirituală. Totodată, Sfintele Paşti se caracterizează şi printr-o abundenţă gastronomică. Festinul este bogat în proteine şi grăsimi animale, glucide, sare, care aduc materii prime pentru regenerarea organismului, calorii pentru energie, sunt gustoase şi oferă un bun prilej pentru socializare. Totuşi, în exces, meniul de Paşte suprasolicită tubul digestiv, ficatul, vezicula biliară, pancreasul, procesele metabolice şi, într-un sens mai larg, întregul organism. În perioada sărbătorilor pascale întreg organismul are de suferit din cauza schimbării radicale de alimentaţie după postul prelungit. Alimentele bogate în grăsimi şi proteine animale turează la maximum circuitele metabolice. Tubul digestiv este suprasolicitat, mai ales după o perioadă de restricţie.

Dinţii sunt supuşi unui efort crescut de masticaţie. Tubul digestiv, de la esofag la stomac, intestin subţire şi intestin gros îşi suplimentează funcţiile de contracţie şi absorbţie. Toate glandele digestive lucrează din plin, începând cu cele salivare, continuând cu cele care secretă sucul gastric, şi terminând cu pancreasul generator de tripsină, lipază şi amilază. Ficatul îşi sporeşte efortul de a gestiona procesele metabolice, iar vezicula biliară este hiperactivă. În condiţiile în care organismul se forţează pentru a digera şi metaboliza alimentele, orice altă suferinţă cronică a corpului se poate exacerba.

Citește și Conf. dr. Adrian Tase: „Atenţie la carnea de porc!”

„Ouăle în exces pot exacerba o suferinţă bilio-hepatică, deci doza recomandată este de un ou pe zi”

Pentru că inima este obligată să pompeze mai mult sânge la tubul digestiv, la pacienţii cardiovasculari se pot produce agravări ale bolilor preexistente. Similar, la pacienţii cu suferinţe renale, pentru că rinichii trebuie să epureze mai multe deşeuri metabolice. Ouăle în exces pot exacerba o suferinţă bilio-hepatică, deci doza recomandată este de un ou pe zi, maximum două la persoanele perfect sănătoase. Despre ou vorbim pe larg într-un alt eseu. Consumul exagerat din produse de miel pune pancreasul în dificultate – deci mâncaţi carne de miel doar o dată pe zi, de preferinţă la prânz. Pastrama este foarte sărată, putând creşte tensiunea arterială – deci savuraţi pastrama în cantităţi mici. Cozonacul este delicios, dar dacă este prea mult, aduce glucide rafinate, neprietenoase pentru metabolism – prin urmare mâncaţi maximum 2-3 felii de cozonac pe zi. La oamenii sănătoşi, un pahar de vin pe zi este, de regulă, bine tolerat. Odihna şi plimbările între feluri sunt binevenite.
Conf. dr. Adrian Tase

Citește și Conf. dr. Adrian Tase, despre inimă şi sport: „Efortul fizic dozat este util în prevenţie şi în cazuri selecţionate în recuperare”

Citește și Conf. dr. Adrian Tase: „Terapia prin muzică există de milenii…”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *