Web Analytics

Un macaragiu de la Metabet a murit în condiţii suspecte, lăsând în urmă două fetiţe / Patronul Pănescu, despre accidentul mortal: „Nu cred că port o vină undeva, asta Dumnezeu ştie, eu nu!”

de | 4.08.2021 15:58 | Actualitate, Dezvăluiri

# Ion Samoilă, director ITM: „Că ar fi fost electrocutare, că n-ar fi fost electrocutare, vedem…”

Un accident de muncă mortal a avut loc pe 27 iulie a.c., la sediul SC Metabet Pitești, cunoscuta firmă care produce construcții metalice sudate. Mădălin Alberto Sandu, un bărbat de 32 de ani, operator de pod rulant/macara, a murit în timpul serviciului, însă circumstanțele nu sunt încă stabilite, iar părerile preliminarii sunt contradictorii.

Primarul Ionel Moloiu, nașul victimei: „Sunt împărțite părerile. Electrocutat sigur nu a fost”

Răposatul a lăsat în urmă două fetițe mici, al căror naș de botez este chiar primarul Ionel Moloiu din Hârsești. „Nu știu. Așa, vorbe de la colegi, o chestie mecanică, nu știu ce s-a întâmplat. Nu pot să vă dau detalii, sunt în curs de constatare. Sunt împărțite părerile. Oricum, electrocutat sigur nu a fost”, a spus primarul Ionel Moloiu, întrebat dacă știe cum s-a petrecut accidentul.

Constantin Pănescu, Metabet: „În momentul morții, el era sus, pe pod, deşi nu trebuia să urce acolo”

„Foarte multe lucruri încă nu se știu, se cercetează. Ceea ce știm foarte clar e că s-a urcat acolo unde nu era treaba lui să urce și nu și-a luat toate măsurile de siguranță și cred că a murit electrocutat. Încă nu avem certitudine. IML nu ne-a dat încă un raport al morții exact, decât din auzite, că ar fi fost electrocutat. El, ca să ajungă acolo, era obligatoriu să întrerupă curentul, care era la îndemâna lui, în cabină, ceea ce n-a făcut. De ce? Nu știm. E foarte greu să spunem ce a căutat, ce a vrut să facă. Ceva a vrut să facă, dar încă nu știm ce a vrut să facă acolo”, ne-a declarat Constantin Pănescu, patronul Metabet.
Defunctul se angajase la Metabet din luna decembrie 2020. „El era macaragiu, podar, de fapt, lucra ca podar pe pod rulant. Era autorizat, era școlit, era verificat. În momentul morții, era sus, pe pod, deşi el nu trebuia să urce acolo”, a mai spus Constantin Pănescu.
Metabet a cerut o expertiză tehnică, care va fi realizată de un expert electric, pentru a se lămuri asupra situației din ziua fatidică.
Înmormântarea lui Mădălin Sandu a avut loc sâmbătă, 31 iulie, la ea fiind prezenți și colegii de serviciu ai bărbatului. Toate cheltuielile de înmormântare au fost suportate de firmă. „O să încercăm să îi ajutăm cu tot ce e posibil omenește, nu că aș avea ceva, ci, pur și simplu, uman. Nu cred că port o vină undeva, asta Dumnezeu știe, eu nu”, a concluzionat Constantin Pănescu.

Directorul ITM Argeș: „Noi suntem acum în faza de adunat date”

Ion Samoilă, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă Argeș, ne-a explicat că nu s-au stabilit încă împrejurarea și cauza accidentului mortal. „Noi suntem acum în faza de adunat date. Avem câteva indicii că s-a urcat pe cabina macaralei, dar nu știm din ce motive, trebuie să vedem care e situația. Că ar fi fost electrocutare, că n-ar fi fost electrocutare, vedem. Nu pot să vă dau niciun fel de date la ora asta”, ne-a spus directorul Ion Samoilă.
După ce se vor încheia cercetările, rezultatele vor fi transmise la București, aprobate și abia apoi făcute publice. „Eu zic că durează cel puțin 20 de zile, părerea mea, dacă nu mai mult”, a explicat Ion Samoilă procedurile.

S-a deschis dosar pentru ucidere din culpă, neluarea şi nerespectarea măsurilor de sănătate şi securitate în muncă

IPJ Argeș a transmis următorul comunicat de presă după informațiile apărute în spațiul public:
„În dimineața zilei de 27 iulie a.c., polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Pitești au fost sesizați prin SNUAU 112 cu privire la faptul că, la sediul unei societăți de pe raza de competență, un angajat a fost accidentat, fiind în stare de inconștiență. În urma intervenției, s-a constatat că un bărbat de 32 de ani, din Hârșești, angajat al societății în cauză, a fost găsit în stare de inconștiență, iar echipajele medicale sosite la fața locului au constatat decesul celui în cauză.
Polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale Pitești desfășoară cercetări pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care a survenit decesul, în cauză fiind sesizați și reprezentanții I.T.M. Argeș. În cauză a fost întocmit dosar penal, în care se desfășoară cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, respectiv neluarea și nerespectarea măsurilor de sănătate și securitate în muncă, conform art. 192, 349 și 350 din Codul Penal, iar cauza decesului va fi stabilită în urma efectuării autopsiei”.

Două accidente de muncă în aceeaşi lună, la Metabet

Pe 21 iulie a.c., cu doar șase zile înaintea tragediei din 27 iulie, un alt accident de muncă a avut loc la Metabet. Un angajat de 22 de ani a fost preluat, conștient, cu o fractură deschisă la mâna stângă, și transportat la spital. „Se pare că i-a fost prinsă mănușa de burghiul unei mașini de găurit, industrială”, transmitea ISU Argeș pe 21 iulie a.c.

Citește și Badea şi Pănescu, reacţii după ce au învins în instanţă ONG-ul care contesta autorizaţia de mediu

Citește și Pănescu încearcă să scape de dosarul Apă-Canal invocând excepţii de neconstituţionalitate

Citește și Procurorii îl acuză pe Constantin Pănescu că a obţinut ilegal circa 13.000.000 de lei

 

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Din prim-as zice ca patronul adevar ar grai , are angajati cu „fonctii” de rapundere / pen’ce-i plateste ? Totusi, ghilimeaua „Nu cred ca …” te pune pe ganduri !