Web Analytics

Un inspector ITM și un administrator de societate comercială, arestați preventiv pentru luare, respectiv dare de mită

de | 29.03.2024 10:34 | Actualitate, Home

Un inspector ITM, împreună cu administratorul unei societăți comerciale din Buzău au primit aseară, 28 martie a.c., mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită, respectiv dare de mită, după ce au încercat să “mușamalizeze” un accident de muncă soldat cu decesul unei persoane.

În cauză, ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Buzău, sub coordonarea procurorului specializat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, au stabilit faptul că, în contextul activităților de cercetare a accidentului de muncă produs la o societate comercială, accident soldat cu decesul unei persoane, inculpatul, inspector superior în cadrul ITM Buzău, a îndeplinit un act contrar îndatoririlor sale de serviciu, în scopul emiterii unor concluzii favorabile și neconforme cu realitatea faptică pentru a-l exonera pe administratorul societății comerciale de tragerea la răspundere penală.

Citește și Găselniţa managerului Tatiana Preduţ pentru a ocoli interdicţia. Fiindcă nu mai putea angaja direct medici, asistente şi infirmiere, Spitalul Vedea a încheiat contracte cu PFI-urile acestora

În schimbul încălcării atribuțiilor de serviciu, funcționarul a alimentat gratuit, cu carburant, de la unul dintre punctele de lucru ale societății comerciale în cadrul căreia a fost produs accidentul de muncă.

Pentru obținerea probatoriului în cauză, la data de 27.03.2024, ofițerii DGA, sub coordonarea procurorului de caz, au pus în executare 3 mandate de percheziție la domiciliile celor doi inculpați, precum și la sediul secundar – punct de lucru al societății comerciale respective. În urma desfășurării activităților de percheziție domiciliară, au pus în executare 3 mandate de aducere, persoanele fiind prezentate unității de parchet în vederea continuării cercetărilor.

În aceeași zi, procurorul de caz a dispus măsura reținerii pe o perioadă de 24 de ore față de inspectorul din cadrul I.T.M. Buzău, iar la data de 28.03.2024, ambii inculpați au fost prezentați instanței, asupra acestora fiind dispusă măsura arestării preventive pentru 25 de zile.

În cauză s-a beneficiat de sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Județean Buzău.

„Facem precizarea că aceasta este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Reiterăm cu acest prilej îndemnul adresat cetățenilor de a semnala în mod direct și obiectiv situațiile de care iau cunoștință în legătură cu posibilitatea comiterii unor infracțiuni de corupție” , se precizează în comunicatul DGA.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *