Web Analytics
scris joi, 20.01.2022

Un fost magistrat piteştean, o revelaţie literară

Gelu Ungureanu s-a născut la Oarja, la 1 ianuarie 1952. Are domiciliul în Pitești, dar reședința e în comuna Mălureni. În liceu, la Pitești, a simțit că trebuie să scrie poezii. L-a avut ca maestru pe marele scriitor Mihail Ilovici, profesorul său de limba română. Mergea, săptămânal, acasă la Ilovici, pe strada Râurilor, cu câte un braț de poezii. Profesorul le citea, apoi îi zicea: „Uite, poezia asta e de nota 6!” Ilovici, autorul unei cărți neegalate, „Tinerețea lui Camil Petrescu”, era foarte exigent și la școală, nota maximă pe care o acorda fiind 8.
Gelu Ungureanu se întorcea la gazda la care locuia și arunca manuscrisele în foc. Apoi scria alte poezii. Și tot așa, Ilovici, note, sfatul de a citi toată poezia română de la Vasile Cârlova la Nichita Stănescu, iarăși poezii pe foc. Urmează două facultăți de Drept (Ştiințe juridice și pe cea de Drept economic și administrativ), ajunge judecător, președinte al Judecătoriei Costești, mai apoi președinte al secției civile a Tribunalului Pitești. Nu mai are timp să scrie poezii, ci doar să citească. Dar mai ales dosare din instanță. Pentru că „se juca” de-a dreptul cu soarta oamenilor vinovați, pronunțând sentințe la închisoare, lua zilnic un braț de dosare acasă, le tot citea noaptea, iar apoi pronunța o sentință.

Un fost magistrat piteştean, o revelaţie literară

Citește și Nepotul lui Petre Ţuţea, prezent la un eveniment la Biblioteca Judeţeană Argeş

La pensie, s-a reapucat de scris

Ajuns la pensie, judecătorul Ungureanu își redescoperă patima pentru scris. În ultimii doi ani a publicat nu mai puțin de 9 cărți de poezie, toate bine primite de critica literară din țară, toate apărute la prestigioasa editură Eikon din București. Le menționăm aici: „Secvențe”  (prefață de Tudor Gheorghe, 2019), „În podișul getic. Reverberații” (prefață de Adrian Alui Gheorghe, 2020), „Clipe recompuse” (prefață de Mircea Bârsilă, 2020), „Întrebându-l pe Orfeu” (2020), „Ispita înfrântă” (2021), „Doi pași prin singurătate” (2021), „Fiți ascultători” (2021), „Tainica aniversare. Învălurate flăcări” (2021), „Pe unde calci, noroc să ai!” (2021).
La 70 de ani, Gelu Ungureanu se află în plină forță de creație, în prezent lucrând la alte cărți! În curs de apariție are cel de-al 10-lea volum de versuri, „Furt, la limita culpei”.

Citește și 5 Octombrie 1918: Declaraţia de independenţă a Transilvaniei a fost citită în Parlamentul Ungariei, la Budapesta, de dr. Alexandru Vaida-Voievod

Distribuie!

0 Comentarii