Web Analytics

5 Octombrie 1918: Declaraţia de independenţă a Transilvaniei a fost citită în Parlamentul Ungariei, la Budapesta, de dr. Alexandru Vaida-Voievod

de | 5.10.2021 09:26 | Cultură, Actualitate, Politica si Administratie

În ziua de 5 Octombrie 1918,  Declaraţia de independenţă a Transilvaniei, adoptată de Comitetul Executiv al Partidului Naţional Român din Transilvania în şedinţa din 29 septembrie de la Oradea, este citită în Parlamentul Ungariei, la Budapesta, de dr. Alexandru Vaida-Voievod (5/18 octombrie 1918). 

Depunerea declaratiei a urmat mai multor acțiuni ale  fruntașilor politici ai  românilor, prin care s-a încercat dobândirea independenței. La sfârșitul lunii septembrie, Comitetul executiv al Partidului Național Român a adoptat o declarație care proclama “independența națiunii române”.

În această Declarație, românii ardeleni își afirmau dreptul inalienabil la o viață națională independentă.

Citește și: Cristian Măcelaru, propunerea Ministrului Culturii Bogdan Gheorghiu pentru poziția de director artistic al Festivalului Internațional George Enescu

 Cu o zi inainte ca Alexandru Vaida-Voevod, unul dintre conducătorii Partidului Național Român din Transilvania și apoi al Partidului National-Țărănesc Român, să dea citirii actul, împăratul  Carol I a lansat manifestul “Către popoarele mele credincioase”,  în încercarea de a salva monarhia austro-ungară de la dezintegrare, propunand  ca soluție, federalizarea Austro-Ungariei, dar solutia sa nu a fost luata în seamă.

Ulterior acestui eveniment, s-a format Consiliul Național Român Central cu sediul la Arad care a devenit organul central al luptei românilor pentru unire. 

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii