Web Analytics
scris joi, 24.03.2022

Un cântec inedit al lui Vasile Veselovski, redescoperit după 50 de ani

Vasile Veselovski, născut la  18 decembrie 1925, în comuna Găvana (actual cartier al Piteștiului), a fost unul dintre cei mai importanți compozitori români de muzică ușoară, autor al unor șlagăre îndrăgite, precum „Strada Speranței”, „Fluierând pe stradă”, „Merit eu”, „Tu”, „Și dacă”, „O chitară cânta”, „Și m-am îndrăgostit de tine” etc.

Un cântec inedit al lui Vasile Veselovski, redescoperit după 50 de ani

A colaborat cu peste 30 de textieri (Mihai Maximilian, Aurel Storin etc.) și cu peste 130 de soliști vocali români și străini, printre care: Doina Badea (21 de cântece), Aurelian Andreescu (9), Corina Chiriac (25), Gică Petrescu (16), Margareta Pâslaru (17), Horia Moculescu (7), Alexandru Jula (13), Marina Voica (5), Dan Spătaru (10) ș.a. Pentru compozițiile sale, a primit numeroase premii naționale, inclusiv de la Președinția României (Ordinul Cultural clasa a III-a). A decedat la 4 ianuarie 1998, la București.

Citește și Memoria muzicală argeşeană la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu”

În cinstea sa, la Pitești au fost organizate patru ediții ale Festivalului-concurs național de muzică ușoară „Vasile Veselovski” (între 2013-2016). După cum am aflat de la fiul compozitorului, Valentin Veselovski, în această toamnă, la Pitești, în cadrul festivalului organizat de Adina Sima și Marcelo Bataglia, va exista o secțiune „Vasile Veselovski”. Mai an, solistul, compozitorul și pianistul Horia Moculescu, făcând ordine prin arhiva sa, a descoperit o partitură compusă în… 1971 de Vasile Veselovski (versuri: Aurel Storin) și rămasă inedită. În fapt, compozitorul piteștean i-o oferise pentru interpretare, dar solistul s-a luat cu altele și a uitat de aceasta. L-a chemat pe Valentin Veselovski și, imediat (decembrie 2021), au decis să facă un videoclip cu melodia „Mon Amour”.

Videoclipul a fost prezentat, în premieră, la 15 martie 2022, la Teatrul „Elisabeta” din București, exclusiv pentru presă. Melodia, interpretată superb de Horia Moculescu (are 85 de ani!) și de Nico, are toate șansele să ajungă șlagăr. Ar putea fi prezentată de o televiziune locală, cum ar fi Antena 3 Pitești (Valentin Veselovski încă nu a vorbit cu Cristina Munteanu să pună o vorbă bună la postul pe care l-a condus atâția ani).
Pentru cei interesați, cântecul poate fi vizionat la adresa https://youtu.be/Nqwp1WX-kFE. Merită!

Citește și Silvestru D. Voinescu, lacrima din colţul ochiului

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...