Web Analytics

Silvestru D. Voinescu, lacrima din colţul ochiului

de | 14.01.2016 21:20 | Cultură

Anul Nou al întâlnirilor-eveniment de la Biblioteca Județeană Argeș a debutat luni, 4 ianuarie, cu vernisajul expoziției in memoriam, „Silvestru D. Voinescu – Un destin asumat”. Cărți cu autograf, articole de ziar și de revistă, fotografii și documente personale, decupaje din creația literară a cărturarului intrat deja în legenda locului au închipuit decorul omagiului, pe care toți cei ce l-au respectat, l-au admirat, i-au fost alături au ținut să și-l exprime.

Silvestru D. Voinescu a condus seniorial, vreme de patru decenii, Biblioteca Județeană Argeș. A ales să fie bibliotecar la vârsta de 20 de ani, deși a absolvit ulterior Facultatea de Drept din București. De la Biblioteca Raională din Topoloveni, unde a activat din 1955 până în 1963, a fost promovat la Biblioteca Regională Argeș. S-a aflat în fruntea acestei instituții din toamna lui 1964 până în cea a lui 2004.

Omagiul de săptămâna trecută a colorat pagini alb-negru din activitatea fostului director, căruia actualul manager, Octavian Mihail Sachelarie, i-a subliniat calitățile de primă linie: căldura umană, capacitatea de a aduna oamenii în jurul lui și de a-i motiva să fie o echipă, autoritatea elegantă, sobrietatea discursivă.
Prezență așteptată la eveniment, mezinul familiei Voinescu, Spiridon, lider de opinie în presa argeșeană, a emoționat auditoriul prin cuvintele puține, dar limpezi, atârnând de-o lacrimă, aceeași lacrimă care a înflorit în colțul ochilor tuturor celor de față, atunci când, pe ecranul mare din hol, au început să curgă imagini de odinioară – prinse de obiectivul lui Ioan Butnicu și montate sugestiv de Marius Motreanu – cu Silvestru Voinescu zâmbitor, energic, flancat de tinerețea radioasă a multora dintre cei care acum priveau și își aminteau.
Silvestru D. Voinescu s-a născut pe 2 ianuarie 1935, în comuna Călinești-Argeș. S-a petrecut din viață la 13 septembrie 2005, în casa părintească. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Academiei Oamenilor de Știință. În anul 2002, este desemnat Cetățean de Onoare al comunei Călinești.
Printre volumele sale de istorie culturală, embleme ale identității comunitare, se numără „Istoria Municipiului Pitești”, „Argeșeni în spiritualitatea românească”, „O viață printre cărți”, Un secol de activitate corală în Pitești”.
Denisa Popescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii