Web Analytics
scris vineri, 28.07.2023

Un bătrân nesupravegheat a dispărut 5 zile de la un cămin din Leordeni, după ce a sărit gardul

Ion Magraon a fost găsit înconștient, într-un tufiș de lângă Gara Leordeni, cu o mână necrozată
A fost transportat la ATI la Spitalul Județean unde, pentru a i se salva viața, i-a fost amputat brațul
„Nu a fost supravegheat”, ne-a spus fiul bărbatului
Administratorul centrului: „Beneficiarii din centrul nostru nu trăiesc într-o pușcărie”

Pe 5 iulie, un bărbat de 78 de ani, din Pitești, cazat de cinci ani la un centru privat de vârstnici din Leordeni, a sărit gardul și a dispărut. Poliția l-a dat dispărut, iar Ion Magraon a fost căutat și de localnici, dar găsit abia 5 zile mai târziu, pe 10 iulie, lângă Gara Leordeni, căzut într-un tufiș, cu răni. A stat la ATI de la Spitalul Județean și i-a fost amputată o mână. Întrebarea pe care și-o pune toată lumea este de ce nu a fost supravegheat bărbatul de 78 de ani, având în vedere vârsta sa și faptul că se afla sub tratament.

Un bătrân nesupravegheat a dispărut 5 zile de la un cămin din Leordeni, după ce a sărit gardul

Fiul bărbatului: „El căpătase o fixație de o lună de zile și i-am spus patroanei: «Vezi că mie mi-a spus că sare gardul»”

Când l-am sunat pe Vasile Marinescu, fiul bătrânului rănit grav, acesta se ducea să îl viziteze la spital și să îi ducă cele necesare. „Probabil că vor fi trași la răspundere, la un moment dat. Deocamdată, el a fost în ATI două zile și acum e în salon, trebuie să mă duc să îl vizitez, de aceea nu pot să vă spun mai multe. I-a fost amputată mâna stângă. A stat patru zile și patru nopți căzut pe mâna stângă, care i s-a necrozat, într-un tufiș. Nu l-a găsit nici poliție, nici nimeni”, ne-a spus, cu amărăciune în voce, fiul, care nu știa sigur cine l-a găsit pe tatăl său, localnicii sau poliția, așa cum s-a spus oficial. Tatăl său a fost găsit într-un tufiș, lângă Gara Leordeni. Cel mai probabil voia să meargă acasă, în Pitești, cu trenul.

„A sărit gardul. Nu a fost supravegheat și a sărit gardul”, ne-a povestit în continuare fiul. Se întâmpla pe la două după-amiaza, miercuri, 5 iulie. Și angajații unde erau? „Nu știu. Ei, de obicei, după ce mănâncă îi bagă la somn. Părerea mea e că au prea mulți bătrâni și prea puțini angajați”, ne-a mai spus Vasile Marinescu.
Ne-am interesat și de ce a plecat tatăl său de la centru. „Era neliniștit. El e puțin cu tulburări de comportament, deci are un tratament de la psihiatrie, iar doctorița psihiatru, am vorbit cu ea, mi-a spus că trebuia dus la evaluare. El căpătase o fixație de vreo lună de zile și i-am relatat-o, adică i-am spus patroanei: «Mie mi-a spus că sare gardul, el vrea acasă, are o neliniște în el» și, în loc să vorbească cu medicul afiliat acestui azil, l-au lăsat așa. Și lui i s-a încuibărit asta în minte și asta a făcut, a sărit gardul. Pe căldurile ălea l-a luat leșinul și a căzut în acel tufiș”. Fiul ne-a spus că l-a dus la centrul din Leordeni în urmă cu cinci ani, pentru că i-a plăcut locul și pentru că avea verdeață.

Citește și E grav! Minora a fost drogată şi apoi violată, iar dosarul trenează la poliţie

Citește și Amănunte de coşmar din dosarul de abuz sexual al nepoatei de doar 14 ani a patronilor de la „Building Astrom”

Administratorul căminului: „Eu nu îi restricționez pe acești beneficiari, nu pot să stau în cămin cu ușa încuiată”

Am vorbit și cu Raluca Georgescu, administratorul Centrului de bătrâni „Confort Senior Leordeni”. „Pot să spun că este printre primii mei beneficiari de când am deschis acest centru, beneficiar de care noi ne-am atașat foarte, foarte mult, ca și de alți beneficiari mai vechi din instituția noastră. Într-adevăr, în data de 5 iulie a plecat voluntar din centrul căminului. După ce a servit masa a sărit gardul (gard din fier forjat, n.red.). Poliția ne-a confirmat acest lucru, noi am urmărit și camerele de luat vederi din centrul nostru. Centrul este dotat cu sistem de supraveghere, unde a fost surprins faptul când ieșea afară. Pot să vă spun un singur lucru, beneficiarii din centrul nostru nu trăiesc într-o pușcărie. Acest domn, fiind atât de familial cu noi, fiind din 2018, eu nu îi restricționez pe acești beneficiari, eu nu pot să stau în cămin cu ușa încuiată. Oricum, câteva luni pe an, în care este perioadă de iarnă, acești beneficiari greu ies afară, pentru că ei sunt mai în vârstă, nu suportă frigul, alunecă, este mult mai greu. Eu, pe timpul verii, primăverii, nu pot ține ușa încuiată într-un centru.

Asta înseamnă că îi privez de a respira aer curat. Și cine a fost la mine în cămin și cine a vizitat acest centru poate să confirme acest lucru. Ușile căminului sunt tot timpul deschise, ei pot ieși, nu din incinta căminului, din clădirea căminului ori de câte ori au nevoie. Dacă dumnealui vrea în acest moment să iasă afară, eu nu pot să mă duc să iau cheia, să descui, haide, ieși afară. La noi este o libertate continuă. Ați văzut și cazurile căminelor de bătrâni, la televizor. La mine acest lucru nu se întâmplă, deci eu nu pot să stau cu ușa într-un cămin încuiată, la fiecare beneficiar să îi descui ușa să iasă afară. Acest beneficiar ieșea în curte nu o dată pe zi, poate de 20 de ori pe zi; ieșea la băncuțe, stătea în foișor, socializa cu celelalte persoane.

Vreau să vă spun că, lângă incinta căminului nostru, avem o doamnă mai în vârstă, care este vecina căminului. Dumnealui ieșea, vorbea cu vecina la gard, că exista vizibilitate. Vă spun sincer și cu mâna pe suflet că nu ne-am așteptat niciodată la acest beneficiar să facă așa ceva. Era un beneficiar integrat, nu era un beneficiar nou, care nu s-a integrat. Te aștepți de la un beneficiar care este nou și care nu se integrează, dar, vă dați seama, că, din 2018 până în prezent, nu poți să spui că era un beneficiar care nu era integrat la noi în centru. Unii beneficiari care au probleme de adaptare, într-adevăr, fac aceste lucruri, se duc la poartă, trag de poartă, «vreau să plec acasă», dar nici în momentul internării, adică în 2018, noi nu am avut această problemă de integrare cu dumnealui. Se poate vedea și pe camerele de luat vederi că a ieșit, pur și simplu, pe lângă noi. A trecut, pur și simplu, pe lângă asistenta medicală. Nu îți poți da seama unde se duce în acel moment. Un om cu care ești atât de familial, ca un copil, îl vezi că trece pe lângă tine prin casă și se duce afară. Îți trece vreodată prin cap că el se duce să sară gardul?!”.

Citește și Doctoriţa Mioara Pavelescu, fostă Motoc, a scăpat de puşcărie, dar are bani de dat!

„Din momentul în care s-a observat dispariţia lui am anunţat poliţia, am dat declaraţii, am fost personal cu fetele din cămin, l-am căutat”

În continuare, Raluca Georgescu ne-a spus că beneficiarii, după ce servesc masa, obișnuiesc să se odihnească, și, în jurul orei 15-16, servesc o prăjitură gătită în cămin. În acea zi, chiar Raluca Georgescu s-a dus să le dea beneficiarilor prăjitura, a stat de vorbă cu ei și așa a observat că lipsește bărbatul.
„Din momentul în care s-a observat dispariția dumnealui am anunțat poliția, am dat declarații, am fost personal cu fetele din cămin, l-am căutat. După ce am anunțat organele de control a venit soțul meu. Împreună l-am căutat în împrejurimi, că nici nu știam unde s-a dus, dreapta, stânga. Am primit informații, a doua zi, că ar fi fost văzut prin colonie, în zona spitalului de TBC de la Leordeni. Am fost, am întrebat acolo. Surprinzător, dumnealui a fost găsit pe un drum pe care eu cu una dintre angajate fusesem, dar el cred că a fost la o altă oră, eu am fost în momentul în care am văzut că a dispărut. A fost de negăsit.

Soțul meu a plecat cu două ATV-uri pe linia ferată, nu l-am găsit. Am înțeles de la poliție că l-au găsit ca într-un șanț, pe lângă calea ferată, și avea puse pe el niște paie, probabil de frig a încercat să își pună ceva pe dumnealui. Din momentul în care m-au anunțat de la poliție că l-au găsit eu am sunat la centrul de ambulanță. Fiind din zonă, ne cunoaștem cu cei care sunt pe ambulanță. Fiind și un centru de bătrâni, noi solicităm destul de des. Pe ambulanță era chiar o cunoștință a mea. Mi-au spus condițiile în care l-au preluat. Am sunat la Pitești, la o prietenă a mea, și dumneaei era de serviciu, am anunțat că o să vină un beneficiar dispărut și era într-o stare nefavorabilă dumnealui.
Am ținut, în toată această perioadă, legătura cu autoritățile și cu cei din spital care au putut să ne ajute. Bineînțeles, și doamna asistentă socială, este și dreptul dumneaei și este partea dumneaei mai mult”.

Administratorul centrului ne-a mai spus că poliția l-a găsit, că s-au făcut echipe speciale și că a fost căutat de toată lumea. Ulterior, ne-a sunat din nou să mai precizeze că bărbatul, în acești cinci ani, nu a mers acasă.
Surse ne-au informat că, în urma controalelor care au avut loc în ultima perioadă la toate centrele de vârstnici din Argeș, acest centru a fost amendat cu 5.000 și 20.000 lei pentru lipsa autorizației de securitate la incendiu și calitatea domeniului serviciilor sociale. Amenzile nu au însă legătură cu plecarea voluntară a bărbatului din centru.

Citește și Cristian Terheș: „La Bruxelles se pregătesc legi pentru implementarea portofelului digital și a identității digitale, controlul achizițiilor, limitarea consumului de carne”

Citește și Distracţie amară cu primăriţa Lasconi şi consilierul Creţu! Un proiect de hotărâre al PNL Câmpulung a provocat isterie în şedinţa de consiliu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită