Web Analytics

Un argeșean, premiul pentru cel mai bun poet din țară pe 2021

de | 31.05.2022 11:11 | Actualitate, Cultură

Doi poeți argeșeni s-au aflat pe lista foarte scurtă a nominalizărilor la Premiile Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2021. Juriul pentru decernare a fost alcătuit din Dan Cristea (președinte), Gabriel Coșoveanu, Andrea Hedeș, Ioan Holban, Angelo Mitchievici, Vasile Spiridon și Răzvan Voncu (membri). La data de 11 mai 2022, acest juriu, după mai multe rânduri de trieri, a propus la premiu, pentru „Cartea de poezie”, pe următorii: Horia Bădescu – „Dinaintea ta merge tăcerea”, editura Școala Ardeleană, Horia Gârbea – „Amintiri cu poduri”, Editura Neuma, Ioan T. Morar – „Când plouă mă numesc altfel”, Editura Baroque &Arts și Călin Vlasie – „micile întâmplări”, Editura Cartea Românească.

Gala Premiilor anuale ale Uniunii Scriitorilor din România a avut loc aseară în sala Teatrului „Elvira Godeanu din Târgu Jiu, în prezența tuturor celor nominalizați. Secretul s-a păstrat până în ultima clipă. La poezie, doi mari favoriți – piteșteanul Călin Vlasie și Horia Gârbea (nominalizat pentru a… patra oară). Dar juriul a decis altfel, premiul cel mai râvnit fiind acordat lui Horia Bădescu. Tot argeșean, fapt ce spune multe despre poeții locului. Dar Călin Vlasie rămâne marele nedreptățit, „Jurnalul de Argeș” prezentându-i anul trecut cartea la care a trudit 20 de ani.

Citește și Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului: Protoieria Curtea de Argeș – Campionii Bucuriei Sociale

Horia Bădescu s-a născut la 24 februarie 1943, la Arefu, județul Argeș, și s-a impus, la începutul anilor ’70, ca un important poet, prozator și eseist, primind, în 1991, Premiul „Mihai Eminescu” al Academiei Române. Este stabilit la Cluj-Napoca.

De altfel, până în prezent, dintre piteșteni, doar Miron Cordun a mai primit Premiul Uniunii Scriitorilor din România, în anii ’70, pentru volumul de versuri „Curtea Veche”.

Jean Dumitrașcu

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *