Web Analytics

Un argeşean, complice la dezastrul care se pregăteşte în materie de restituiri

de | 22.03.2012 10:05 | Actualitate

# ANRP plafonează despăgubirile la maxim 300.000 lei de proprietate. # Avocatul Narcis Godeanu, actual vicepreședinte al ANRP și candidat PDL pe colegiul Topoloveni, face parte din echipa care pregătește noua legislație discriminatorie. Foştii proprietari care au în lucru dosare pentru despăgubiri se vor afla într-o situaţie foarte neplăcută: vor obţine despăgubiri plafonate şi eşalonate pe mai mulţi ani. O contribuţie la păgubirea foştilor proprietari o au şi două personaje legate, într-un fel, de judeţul Argeş. Unul este Narcis Godeanu, actual președinte al ANRP și viitor candidat portocaliu pe colegiul Topoloveni și celălat, Dorina Danielescu, actuala șefă a instituției și fost procuror stagiar în județul Argeș.

După suspendare, mutilare

Săptămâna trecută dădeam o veste proastă foştilor proprietari (deposedaţi abuziv de autorităţile comuniste) care, nereuşind să primească în natură fostele proprietăţi, au intrat în categoria celor care urmau să primească despăgubiri băneşti şi/sau acţiuni la Fondul Proprietatea: guvernul a decis suspendarea pe o perioadă de 6 luni a soluţionării dosarelor de despăgubire. O suspendare oficială de această dată, pentru că oricum, din 26 mai 2011, nu a mai fost soluţionat niciun dosar pe motiv că…nu a existat cvorum pentru şedinţele Comisiei Centrale de despăgubiri din cadrul ANRP (Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor).
Suspendarea nu reprezintă însă (din păcate) decât „aperitivul”. ANRP urmează să modifice radical legislaţia şi principala modificare o reprezintă plafonarea despăgubirilor. Conform surselor noastre, se discută la o plafonare la maxim 300.000 lei de proprietate. Deci, dacă un fost proprietar a avut o casă/vilă care valora  să zicem, 500.000 lei şi nu a putut-o recupera în natură, sau dacă un proprietar a avut o suprafaţă de teren evaluată să zicem la câteva milioane de lei, suma maximă preconizată de despăgubire va fi de doar 300.000 lei. Şi asta nu este totul: şi plăţile pentru această sumă plafonată ar urma să fie făcute eşalonat, pe parcursul a câţiva ani. Dar asta abia după ce dosarul de despăgubire va fi soluţionat. Şi mai sunt pe rol, la ANRP, câteva zeci de mii de dosare, iar foştii proprietari care însă sunt în litigii judiciare, sau cărora nu le-a plecat încă dosarul de la autorităţile locale, vor avea şi mai mult de aşteptat.

„Neonazista de la ANRP este capul răutăţilor”

Persoana care va coordona elaborarea noii legislaţii este Dorina Danielescu, preşedinta ANRP, cunoscută în ultimele luni sub apelativul „neonazista”. De ce? Pentru că se comportă infernal cu subordonaţii. La sfârşitul lunii trecute, un grup de salariaţi ai ANRP au trimis memorii la preşedintele României şi la primul ministru Ungureanu, prin care solicitau demiterea Dorinei Danielescu din cauza comportamentului ei abuziv. Mai mult, conform presei centrale, Danielescu nu este plătită cu 4.600 lei – suma maximă pentru un secretar de stat, ci cu salariul de magistrat de 10.000 lei cu care a venit din Ministerul Justiţiei. Dorina Danielescu este o cunoştiinţă veche a argeşenilor. Ea a fost procuror în Piteşti în anii 1992 – 1993. Culmea, nu este exclus ca Dorina Danielescu să revină în Argeş. Deşi oficial nu este membră a PDL, surse din principalul partid de guvernământ ne-au declarat că se intenţionează să fie trimisă să candideze la parlamentare. Este vorba în primul rând de un colegiu în Prahova (Danielescu are domiciliul în Prahova), dar există şi o variantă de rezervă, un colegiu din județul Argeş. Oricum, în Argeş va candida sigur din partea PDL mâna stângă de la ANRP a Dorinei Danielescu, subsecretarul de stat, Teodor Narcis Godeanu.

O lege care va supraîncărca tribunalele

Dorina Danielescu şi Teodor Narcis Godeanu vor fi cei care vor deveni autori ai noii legislaţii privind restituirile. O lege care cu siguranţă va genera o „inflaţie” de procese, pentru că generează discriminare între foştii proprietari care şi-au obţinut deja integral despăgubirile şi cei care vor intra sub incidenţa „plafonărilor”. Pentru a influenţa guvernul (oricum PDL a avut în ultimii trei ani o atitudine relativ ostilă faţă de despăgubiri – n.a.) Dorina Danielescu a lansat o manipulare de zile mari: ea a declarat public că 80% din dosarele de despăgubiri nu conţin certificatul de moştenitor, încercând să sugereze că respectivele despăgubiri au fost frauduloase şi că noua lege ar urma să prevină fraudele. Nimic mai fals. Legislaţia în vigoare este clară. Iată ce spune art.13 din Legea fondului funciar: Art. 13. – (1) Calitatea de moştenitor se stabileşte pe baza certificatului de moştenitor sau a hotărârii judecătoreşti definitive ori, în lipsa acestora, prin orice probe din care rezultă acceptarea moştenirii.(2) Moştenitorii care nu-şi pot dovedi această calitate, întrucât terenurile nu s-au găsit în circuitul civil, sunt socotiţi repuşi de drept în termenul de acceptare cu privire la cota ce li se cuvine din terenurile ce au aparţinut autorului lor. Ei sunt consideraţi că au acceptat moştenirea prin cererea pe care o fac comisiei”.
Lucian Gheorghiu

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii