Web Analytics

Ulcerul duodenal perforat

de | 30.08.2012 11:26 | Actualitate

Deși am mai vorbit despre ulcerul gastro-duodenal în cazul complicației sale sîngerânde (hemoragia digestivă superioară), inspirat de ultimele gărzi, articolul colegului Martoiu (cu care împărtăşesc admiraţia pentru chirurgia minim-invazivă) și de “meandrele concretului” (proiectul legii sanitare, veșnicul proiect) aș vrea să discutăm despre complicația sa ce constituie urgență chirurgicală, perforația.
De obicei perforează ulcerele situate pe fața anterioară a primei porțiuni a duodenului, adică apare o gaură în perete ce permite scurgerea conținutului alimentar și a secrețiilor digestive în restul cavității peritoneale, ducând la o peritonită  în primul rând chimică (acidul gastric și secrețiile biliare alcaline “ard” în abdomen). Această complicație este în primul rând apanajul ulcerelor vechi la oameni neglijați, fumători și băutori (și aici nu mă refer doar la cafea!).
Bolnavul are dureri atroce la nivelul abdomenului care îi taie respirația, îl imobilizează și îl face să transpire. Sunt aduși, evident cu ambulanța, (care a devenit un taximetru public și gratis!!! în cele mai multe cazuri), iar diagnosticul se pune clinic: bolnav cu condiții de viață îndoielnice sau cu un ritm ce nu-i permite mese regulate, cu stres și țigări din belșug, cu vechi dureri abdominale, frecvent si nocturne și cu “abdomen de lemn” – nu permite palparea. Eventual radiologic se observă pneumoperitoneul (aerul din abdomen) și ecografic lichidul liber.  Avem trei variante de tratament:
Prima ar fi tratamentul conservator – metoda Taylor, care înseamnă aspirație nazo-gastrica când bolnavul nu mănâncă, antisecretor gastric și antibiotic. Această metoda se aplică doar în cazuri selecționate și la bolnavii care înțeleg necesitatea ascultării medicului, în Romania, lucru foarte rar.
A doua este metoda chirurgicală laparoscopică: se descoperă perforația, se suturează și se aplică epiploon pentru siguranță (metoda Graham). Se spală din abundență cavitatea peritoneală, bolnavul fiind apoi tratat tot ca mai sus, iar la externare este invitat peste o lună pentru endoscopie digestivă superioară, timp în care trebuie să urmeze tratament antiHelicobacter pylori, dacă e cazul. Această metodă se poate aplica și prin chirurgie clasică.
A treia metodă înseamnă tratamentul zis patogenic, adică rezecția stomacului și a primei porțiuni a duodenului și anastomoza stomacului restant la duoden, sau intestinul subțire. Aceasta are și avantaje: suprimă porțiunea secretantă de acid din stomac, dar și mari neajunsuri: se practică în plină peritonită, se suprimă o porțiune din stomac si duoden, iar stomacul restant are risc mai mare de a dezvolta cancer după cca. 12 ani de la operație.
In ultimele gărzi, am tratat doi astfel de bolnavi: unul care mai avusese o perforație acum 7 ani și a continuat să fumeze și să bea, dar l-am tratat prin metoda Taylor și am avut succes. Celălalt neasigurat  (care muncea fără carte de muncă, așa cum sunt foarte mulți!), mare băutor și fumător, l-am tratat prin metoda laparoscopică. Am avut succes iar la externare i-am făcut cadou o factură din partea spitalului cu o parte din cheltuielile de spitalizare, așa cum ar trebui să procedăm cu toții, pentru că urgența nu este plătită de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, decât într-o anumită limită (evident aleatorie și fără legatură cu “meandrele concretului”, iar urgența nu ține trei zile sau o săptămână, ci cât hotărăște medicul curant!
Până data viitoare, vă urez
Numai de bine!
Dr. Mădălin Iordache, medic specialist  chirurgie generală – Spitalul Municipal Câmpulung-Muscel

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii