UE aprobă vaccinul Imvanex împotriva variolei maimuţei

de | 25.07.2022 12:34 | Actualitate, Home

Comisia Europeană (CE) a aprobat o extindere a unui vaccin produs de grupul farmaceutic Bavarian Nordic – Imvanex – în lupta împotriva răspândirii variolei maimuţei (”monkeypox”), anunţă luni laboratorul danez, notează AFP.

Această undă verde intervine după cea a Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), care şi-a dat acordul vineri unei extinderi la variola maimuţei a vaccinului Imvanex – autorizat în Uniunea Europeană (UE) din 2013 împotriva variolei. Ea intervine după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat sâmbătă cel mai înalt nivel de alertă, împotriva unei creşter puternice a cazurilor de variola maimuţei.

Citește și: Un bucureștean a murit duminică pe versantul vestic din Piatra Craiului

Bilanţul a depăsşit pragul de 16.000 de cazuri la sfârşitul săptămânii trecute – majoritatea în Europa.

”Această aprobare (a vaccinului) împotriva variolei maimuţei este un exemplu de bună cooperare între Bavarian Nordic şi autorităţile europene de reglementare, o extindere a folosirii care durează, de obicei, între şase şi nouă luni”, îşi exprimă satisfacţia într-un comunicat  producătorul danez. Unda verde a CE este valabilă în toate statele membre UE şi în Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, precizează grupul. Vaccinul Imvanex este comercializat sub numele de Jynneos în Statele Unite, unde a fost autorizat împotriva variolei maimuţei din anul 2019. Acest lucru face din acest vaccin singurul vaccin omologat în prevenirea bolii.

Citește și: O fotografie a vârfului himalayan Gasherbrum 1 realizată de alpinistul Alex Găvan va fi scoasă la licitație

Bavarian Nordic a anunţat o nouă comandă mare americană la jumătatea lui iulie – care creşte la şapte milioane numărul dozelor comandate de către Statele Unite. O comandă de 1,5 milioane de doze a unei ţări europene – neidentificate – a fost anunţată, de asemenea, săptămâna trecută. Descoperită pentru prima oară la om în 1970, variola maimuţei este mai puţin periculoasă şi contagioasă decât variola – eradicată în 1980. Boala se contactează prin contact apropiat şi se vindecă de obicei spontan, după două -trei săptămâni. Totodată, boala care era enedmică până acum doar în câteva ţări din Africa, se caracterizează prin erupţii cutanate – care pot apărea pe organele genitale sau în gură – şi eventuale puseuri de febră, dureri în gât, sau dureri la nivelul ganglionilor limfatici.

În majoritatea cazurilor, bolnavii sunt bărbaţi care fac sex cu alţi bărbaţi, relativ tineri. OMS avertizează împotriva oricărei stigmatizări a bolii.

Sursa: news.ro

Distribuie!

Articol scris de Antoniu Neguț

Editor și autor de content media, cu 9 ani de experiență în presa scrisă și online, autor a peste 10.000 de titluri publicate, specialist marketing, PR și social media. Absolvent licențiat al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării.

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.